Palūdza pieskatīt un pameta mazuli

Autoostā pie sievietes pienāca vīrietis ar apmēram pusotru gadu vecu bērnu un palūdz mazo uz mirkli pieskatīt. Beidzās ar to, ka vīrietis neatgriezās, bet šokētā rīdziniece vērsās policijā. Tur bērnu pieņēma, turklāt paskaidrojot, ka tas pēdējā laikā nav pirmais gadījums, raksta laikraksts Telegrāfs.

FOTO: Viktorija Kuprijanova, http://www.bernufoto.lv/

Autoostā pamestā bērna stāsts beidzās salīdzinoši labi. Noskaidrot vecākus izdevās samērā ātri: policijas darbinieki viņus atrada turpat autoostā. Tomēr tādā stāvoklī, kādā viņi atradās, vecāku pienākums tie nebija spējīgi pildīt. „Tēvs bija pamatīgā alkohola reibumā, māte – arī,” paskaidroja Rīgas reģiona policijas preses centra pārstāvis Aigars Bērziņš. „Šī iemesla dēļ tika uzsākts administratīvais process un informēta bāriņtiesa. Bērns pagaidām palika pie vecākiem.”

 

...biežāk mātes bērnus atstāj slimnīcās, pie kaimiņiem vai draudzenēm...

 „Ja pamestais bērns izskatās vesels, mēs viņu nododam Sociālajam centram, kas rūpējas par bērniem – bāreņiem, ja nevesels – izsaucam ātro palīdzību,” pastāstīja Rīgas Kārtības policijas Nepilngadīgo prevencijas nodaļas inspektore Andželīna Čerkasova. „Paralēli mēs kontaktējamies ar sociālo dienestu un ziņojam bāriņtiesai. Ja bērna personību un viņa vecākus neizdodas noskaidrot, policija ar televīzijas starpniecību lūdz atsaukties lieciniekus un paziņas. Kad vecāki ir atrasti, bāriņtiesa var rosināt lietu par vecāku tiesību atņemšanu.”
Tomēr Rīgas un Rīgas reģiona policijas pārvaldēs žurnālistiem pastāstīja, ka šogad tas ir pirmais gadījums. Izrādās, ka biežāk mātes bērnus atstāj slimnīcās, pie kaimiņiem vai draudzenēm, informēja Sociālā centra „Pļavnieki” direktore Vēsma Priedīte. Bērnu – bāreņu aprūpes iestādē šobrīd atrodas 101 bērns, no kuriem 80 var uzskatīt par pamestiem. Citā – līdzīgā sociālajā centrā „Rīga” uzturas bērni vecumā līdz diviem gadiem un bērni-invalīdi no diviem līdz četriem gadiem. „Pērn bija ļoti smagi divi mēneši jūlijs un augusts, kad katru mēnesi ieradās 9 – 11 bērni,” stāstīja centra direktore Inese Paudere. Viņas pieredze liecina, ka pēdējā laikā aizvien vairāk ir problēmu ar bērniem, kuru vecāki pametuši valsti. Šos bērnus nereti atstāj pie draugiem vai vienkārši paziņām, rezultātā pametot divas reizes.

Autore: Evija Hauka, www.kasjauns.lv

Reklāma
Reklāma