Īriss – faronu augs
Īrisa zieds parfimērijā jau gadsimtiem ilgi ir simbolizējis augstu kvalitāti. Prada ar destilācijas palīdzību ir ieguvusi šo prestižo, Florencei raksturīgo sastāvdaļu, lai radītu aromātu, kas ir tikpat unikāls kā augstvērtīgā sastāvdaļa, kuras vārdā tika nosaukts produkts.
Vēsture, kultūra un mīts
• Jau ēģiptieši audzēja īrisus Nīlas upes ielejā. Faraoni augstu
vērtēja īrisu esenci.
• Senie romieši un grieķi lietoja īrisu sakneņus gan medicīnā, gan
parfimērijā.
• Viduslaikos īrisu saknes bija ļoti pieprasītas, jo tika lietotas
ūdens (ūdens bija domāts roku mazgāšanai pēc maltītēm), kā arī
drēbju un gultasveļas aromatizēšanai.
• Īrisa nosaukums ir cēlies no grieķu dievietes Irīdas vārda. Viņa
bija dievu vēstnese – vidutāja starp debesīm un zemi.
• Īriss ir Florences pilsētas oficiālais zieds. Tas ir arī
galvenais simbols, kas redzams pilsētas ģerbonī.
• Vīnogu audzētāji bieži izbārstīja īrisa sakņu pulveri starp
vīnogulāju rindām, lai piešķirtu vīnam īpašu aromātu.
• Florence ir viena no nedaudzajām pasaules pilsētām, kurā īrisus
audzē pēc senajām tradīcijām.
Īriss kā augs
• No zināmajām 300 īrisu šķirnēm, tikai 3 tiek lietotas
parfimērijā: Pallida īriss (visekskluzīvākais īrisu paveids, kura
destilāts ir Infusion d’Iris sastāvā), Germanica īriss un Florences
īriss.
• Lai gan īrisu destilātam piemīt vijolītēm līdzīga smarža, svaigi
īrisa ziedi nesmaržo nemaz.
• Vēstures gaitā ir noskaidrojies, ka tikai nedaudzām kultūrām ir
nepieciešama tik īpaša aprūpe kā īrisiem – tiem var pielīdzināt
tikai īpašas vīnogu šķirnes.
• No 100 kilogramiem īrisu sakneņu pulvera ir iespējams iegūt ne
vairāk kā 100 gramus esences.
• No katras īrisu tonnas ir iespējams iegūt tikai divus kilogramus
ēterisko eļļu.
• Īriss ir viena no visdārgākajām sastāvdaļām parfimērijā.
Mūsdienās 1 kilograma attīrītas īrisu esences cena var pārsniegt
50,000 Eiro.
Audzēšanas process: Pallida īrisi
• 1. SOLIS: Īrisu ražu var ievākt otrajā vai trešajā gadā pēc to
iestādīšanas. Vislabākais ražas novākšanas laiks ir no jūlija vidus
līdz septembra vidum, kad auga sakni ir viegli nomizot.
• 2. SOLIS: Sakni nomazgā un nomizo ar rokām, tad atstāj žūt sešas
vai septiņas dienas.
• 3. SOLIS: Pēc izžūšanas, īrisu sakņu kaudzes tiek uzglabātas
vēsā, sausā vietā aptuveni 3 gadus, līdz brīdim, kad sāk izdalīties
īrisam raksturīgās, pēc vijolītēm saldi smaržojošās ēteriskās
eļļas. Vislielāko daudzumu eļļas var iegūt trešajā gadā.
Par Pradas tualetes
ūdeni Infusion d'Iris stāsta parfīmu meistare Daniela
Andriera
Par ceļu, kādu ir veicis smaržūdens Infusion d’Iris, līdz
tas pārtapa par tualetes ūdeni Infusion d'Iris parfīmu
meistare stāsta, ka abi produkti savā būtībā ir ļoti tuvi, bet, tai
pat laikā, atšķiras viens no otra. Viņa vēlējās nevis pastiprināt
mandarīnu noti šajā aromātā, bet gan attīstīt fantāziju par īrisa
zieda iespējamo smaržu. Viņas mērķis bija radīt kaut ko jaunu un
negaidītu. Īrisa aromāts slēpjas auga saknē. Ziedi netiek izmantoti
parfīmu ražošanā. Ražotāju mērķis bija izdibināt, kā varētu smaržot
īrisa zieds. Lai izteiktu „iespējamo” zieda būtību, tika izmantotas
maijpuķītes, vijolītes, heliotropu – ļoti maigas ziedu notis.
Rezultātā, jaunais produkts ir ļoti tuvs iepriekšējam Infusion
d’Iris. "Ieelpojot jauno aromātu, Jūs saprotat, ka tas ir no
tās pašas saimes, bet tomēr pavisam atšķirīgs. Tas ir kā jauna
nodaļa Jūsu mīļākajā grāmatā, kurā iemīļotie varoņi dodas jaunos
piedzīvojumos. Tas šķiet ļoti pazīstams, bet tomēr ir jauns stāsts,
kas, manuprāt, ir visnotaļ skaisti un aizraujoši," saka Daniela
Andriera.