Interesanti fakti par jogurtu
Vai Tu zināji, ka cilvēki visā pasaulē gatavo un ēd jogurtu jau vismaz 5400 gadu?! Pirmais jogurts visticamāk radies pavisam nejauši, iespējams, pateicoties baktērijām, kas atrodamas kazas ādas maisos, kādus agrāk izmantoja dažādu šķidro produktu transportēšanai.
Francijas jogurtu ražotājs Danone bija pirmais
uzņēmums, kas aizsāka jogurtu ražošanu ar baktēriju fermentiem, ko
atklāja Pastēra institūtā Parīzē.
Vēsturnieki ir vienisprātis — jogurts un citi skābpiena produkti
tika atklāti pavisam nejauši - kā rezultāts tam, ka siltajos
platuma grādos piens tika uzglabāts samērā primitīvā veidā.
Jau ļoti senā vēsturē cilvēks apzinājās jogurta priekšrocības, un,
kā liecina sena leģenda, jogurts (lai gan tam nav zinātnisku
pierādījumu) var iedarboties kā lielisks līdzeklis pret novecošanu.
Tomēr zinātnieki vairs nešaubās — regulāra jogurta lietošana var
ļoti labvēlīgi ietekmēt gremošanas trakta darbību.
No kā cēlies vārds „jogurts”?
Rūgšana veicina pienā esošā cukura un laktozes pārvēršanos
pienskābē. Pienskābe tālāk ietekmē piena proteīnus, kas veido
krēmam līdzīgo tekstūru un jogurtam raksturīgo garšu. Šī iemesla
dēļ par pamatu „jogurta” nosaukumam izmantots oriģinālais turku
nosaukums „Yoghumak”, kas turku valodā ir „sabiezēšana”. Turcijā to
sākotnēji sauca arī par „Yogurut”, taču šis nosaukums radies tikai
8. gadsimtā, bet 11. gadsimtā nosaukums nomainīts uz pašreizējo
„jogurts” versiju.
FOTO: Pirmā Danone jogurtu ražotne Parīzē.
Jogurta ražošanas aizsākumi Eiropā
20. gadsimta sākumā sabiedrībā izplatījās uzskats, ka Bulgāru
zemnieki dzīvo garu un veselīgu dzīvi, pateicoties lielam daudzumam
jogurta, ko tie patērē ikdienā. Līdz ar to aizsākās pirmie soļi
straujam jogurta popularitātes pieaugumam visā pasaulē.
Nebija ilgi jāgaida, kad visa pasaulē uzzināja par jogurta
labvēlīgo ietekmi uz veselību.
Krievu mikrobiologam Iļjam Mečņikovam, kurš strādāja
Pastēra institūtā Parīzē un 1908.gadā saņēma Nobela
prēmiju medicīnā, bija teorija: regulāra jogurta lietošana
izskaidro ievērojami ilgo bulgāru zemnieku mūžu. Viņš izpētīja, ka
ļaudis, kas uzturā lietoja jogurtu bija daudz neuzņēmīgāki pret
infekcijām un tas skaidrojams ar jogurta labvēlīgo ietekmi uz
organisma aizsargspējām. Ar šo atklājumu aizsākās jogurta
profesionālais ceļš pārtikas ražošanas nozarē.
Pirmo komerciālo jogurta ražošanu uzsāka Īzaks Karasso 1919. gadā
Barselonā — viņa vadītā kompānija Danone tika nodēvēta par
godu viņa dēlam, mazajam Danielam. Sākotnēji fermentētos jogurtus
varēja iegādāties tikai aptiekās un izstrādājums bija domāts vairāk
bērniem, lai regulētu gremošanas procesus. Arī pirmo jogurtu ar
augļu piedevu 1947. gadā izveidoja Danone — sajauca zemeņu
piedevas ar jogurtu, piedāvājot to kā saldinātu desertu.
FOTO: Senākie Danone jogurtu
iepakojumi.
Ekskluzīvais dzēriens Actimel
20. gadsimta deviņdesmito gadu sākumā kompānija Danone
Spānijā sāka ražot funkcionālo jogurta dzērienu Actimel,
kura sastāvā ir ekskluzīvās, patentētās kultūras Lactobacillus
Casei. 2002. gadā jogurta dzēriens Actimel parādījās
arī Latvijas veikalu plauktos. Šodien dzēriens ir nopērkams vairāk
nekā 30 valstīs visā pasaulē. Līdz šim produkta sastāvdaļas ir
izpētītās 30 medicīniskos pētījumos. Kopš šā gada oktobra viens
no populārākajiem funkcionālajiem jogurta dzērieniem
Actimel papildu ekskluzīvajām kultūrām ir bagātināts arī
ar vitamīniem B6 un D. Viena pudelīte satur 15 % nepieciešamās
minēto vitamīnu ikdienas devas.