Vidusjūras zemes zelts — olīveļļa
Par olīveļļu un tās sākumu — olīvkoku —, tāpat kā par ikvienu vēsturisku parādību, saglabājušās dažādas liecības: vieni arheoloģiskie izrakumi liecina par to, ka olīvkoki sākti audzēt ne mazāk un varbūt pat vairāk nekā 6000 gadus senā pagātnē, bet tikai pirms 2500 gadiem no tās iemācījās izspiest olīveļļu, tajā laikā sauktu par „šķidro zeltu”.
Citas liecības saka, ka olīveļļa pirmo reizi izspiesta jau 4500
gadus pirms mūsu ēras. Sākotnēji olīvkoki auguši tikai Āzijā un
Ēģiptē, no kurienes cilvēki tos apmēram 3000 gadus senā pagātnē
atveduši uz Spāniju caur Grieķijas salām, bet pēc tam arī uz citām
Vidusjūras zemēm. Tomēr ir atrodami arī dati, ka pats vecākais
olīvkoks, kurš atrasts Santorini salā, tajā brīdī bijis jau 39 000
gadus vecs.
Lai vai kā, gan
pagātnē, gan mūsdienās olīvkokam un olīveļļai ir liela nozīme — gan
ikdienas, gan īpašās gaitās un, protams, reliģijā Pareizticībā
olīvkoks un olīveļļa ir viens no galvenajiem simboliem, jo tas
simbolizē mieru un mīlestību. Grieķijā cieņu un mīlestību pret
olīvkoku nodod no paaudzes paaudzē. Arī jūdaismā olīveļļai bijusi
liela nozīme — piemēram, menorā (zelta svečturī, ko Mozus
izgatavoja pēc Dieva norādēm) nedrīkstēja izmantot sveces, bet
tikai tīru olīveļļu. Arī Korānā bieži tiek pieminēta olīveļļa un
olīvkoks kā viens no svētiem un cildinošiem objektiem. Savukārt
Senajā Grieķijā olīveļļa pieminēta vairāk nekā 60 Hipokrāta
receptēs, ar tās palīdzību viņš ārstēja rētas, bezmiegu un holeru.
Olīveļļu izmantoja arī kosmētikas „ražošanā”, ja tā varētu teikt,
attiecinot uz to laiku.
Tikai salīdzinoši nesenā pagātnē cilvēki iemācījās iegūt labas garšas un kvalitātes olīveļļu.
Olīvkokam un olīveļļai gadsimtu laikā ir bijusi spēcīga nozīme
arī mitoloģijā (grieķi uzskatīja, ka gudrības dieviete Atēna ir tā,
kas cilvēcei dāvājusi olīvkoku, savukārt ēģiptieši uzskata, ka
Izīda cilvēkiem iemācījusi lietot olīvas un audzēt olīvkokus).
Vēlāk olīveļļa ir lietota gan kā valūta, gan kā daudzu Vidusjūras
kultūru ikdienas maltītes neatņemama sastāvdaļa.
Kas ir
olīveļļa?
Olīveļļa jau izsenis mūsu pasaules vēsturē zināma kā līdzeklis, ar
kuru ārstēja gan ādas kaites, gan slimības, ar to dedzināja eļļas
lampas, bet to tomēr neviens neizmantoja ēdienkartē! Neizmantoja
tāpēc, ka, spiežot eļļu pēc senajām metodēm, tai nebija īpaši
pievilcīga garša un bija ļoti rūgta pēcgarša. Tikai salīdzinoši
nesenā pagātnē cilvēki iemācījās iegūt labas garšas un kvalitātes
olīveļļu. Attīstoties tehnoloģijām, olīveļļa kļuva vēl
augstvērtīgāka, jo ar jaudīgajām centrifūgām ir iespējams no eļļas
izspiest visu ūdeni, iegūstot ideālu garšu, daudz vērrtīgu
uzturvielu un zemu skābes līmeni.
Olīveļļas sastāvā ir ļoti daudz mononepiesātināto taukskābju,
antioksidantu (samazina holesterīna līmeni) un polifenolu (samazina
risku saslimt ar vēzi).
Valstīs, kuru iedzīvotāji ievērojo Vidusjūras uztura princpus un ikdienā lieto labas kvalitātes olīveļļu, ir daudz ilgāks dzīves garums, cilvēki dzīvo vidēji 70 gadus, tajās ir mazāks mirstības līmenis no sirds un asinsvadu slimībām un vēža, mazāks vēža saslimšanas risks (īpaši urīnceļu, kakla un gremošanas sistēmas).
Vidusjūras uzturs
Vidusjūras uzturs nenozīmē ēdienus ar samazinātu tauku saturu un
ierobežotu kaloriju daudzumu, tā ir dzīves kvalitāte, dzīvesveids,
kas cilvēkā ielikts jau kopš bērnības. Tajā iederas nesteidzīgas
sarunas, dzīves baudīšana un bagātīgas maltītes, kuru centrā ir
laba olīveļļa, pākšaugi, zivis, svaigi vietējie dārzeņi un,
protams, labs vīns.
Valstīs, kuru iedzīvotāji ievērojo Vidusjūras uztura princpus un
ikdienā lieto labas kvalitātes olīveļļu, ir daudz ilgāks dzīves
garums, cilvēki dzīvo vidēji 70 gadus, tajās ir mazāks mirstības
līmenis no sirds un asinsvadu slimībām un vēža, mazāks vēža
saslimšanas risks (īpaši urīnceļu, kakla un gremošanas sistēmas).
Šāds uzturs arī samazina asinsvadu slimību, paaugstināta
asinsspiediena risku un aptaukošanos.
Borges
Borges kompānijas vēsture sākās tālajā 1896. gadā,
kad Antonio Ponts Ponts un Doloresa Kreusa Kazanova sāka
uzņēmējdarbību, pērkot un pārdodot olīvas, mandeles un citus
Spānijas provinču Leridas un Taragonas raksturīgos izstrādājumus.
Šisbija viens no pirmajiem uzņēmumiem, kas pasauli iepazīstināja ar
Vidusjūras produktiem. Kopš tā laika, kompāniju vada jau ceturtā
paaudze, un šobrīd Borges ir viens no pasaulē zināmākajiem
eļļas un etiķa zīmoliem, kas ir pazīstami ar savu kvalitāti.
Borges ir arī viens no vadošajiem zīmoliem veselīga uztura
jomā.
Šodien Borges pieder milzīgas plantācijas, kurās audzē
produktus pārstrādei. Borges produktu klāstā atrodamas
eļļas, etiķi, rieksti, un citi produkti, kas jau vairāk nekā 100
gadus ir Vidusjūras uztura pamatā.
Olīveļļu tās sastāva un īpašību dēļ sauc par „zaļo zeltu”, un šis
zelts pieejams arī daudzajās Borges pudelēs, tieši tāpat
kā dažādi citi eļļu veidi. Borges plašajā klāstā ir
dažādas eļļas ar dažādiem nosaukumiem un izmantošanas iespējām.
Nerafinēta
olīveļļa — vislabāk lietot svaigā veidā
• Extra virgin — šī augstākās kvalitātes olīveļļa iegūta,
mehāniski izspiežot olīvas aukstajā spiešanas metodē, tādējādi
saglabājot vitamīnus, uzturvielas, garšas un aromātus.
Borges extra virgin olīveļļu iegūst, sajaucot
dažādus labākos olīveļļas veidus, rezultātā iegūstot lieliskus,
svaigi pikantus aromātus. Šī ir Borges eļļu klasika. To
vislabāk izmantot tieši salātos kopā ar kādu etiķi vai arī,
pagatavojot dažādas mērces. Vispilnīgāk īpašā smarža un svaiga
olīvu garša atklājas, ja to izmanto istabas temperatūrā.
Maksimālais skābes līmenis 0.5%.
• Rafinēta olīveļļa — visai rafinētajai olīveļļai ir viena
nenoliedzama priekšrocība – to var lietot cepšanai un nebaidīties,
ka tā zaudēs savas īpašības vai arī piedos ēdienam nianses, kuras
tu nevēlies tur sajust, jo tā pēc garšas ir neitrāla.
• Olīveļļa vai 100% tīra olīveļļa — Borges olīveļļa,
saukta arī par 100% tīro olīveļļu, ir eļļu maisījums, kurš sastāv
no extra virgin un rafinētas olīveļļas. Tās krāsa ir viegli
zeltaina, un eļļa piemērota gan karsēšanai, gan izmantošanai tīrā
veidā. Maksimālais skābes saturs 0,5%.
• Extra
light olīveļļa — arī šī eļļa ir extra virgin un rafinētas
olīveļļas sajaukums. Atšķirībā no iepriekšminētās eļļas tai ir
gaiša un mazāk intensīva krāsa. Ideāla piedeva tiem, kuri pavisam
nedaudz vēlas papildināt ēdienu ar olīveļļas garšu, kā arī
izmantojama cepšanai, izmantojot vairākas reizes bez kaitējuma
veselībai.
• Pomace — pomace olīveļļa ir izgatavota no miziņām un
olīvu kauliņiem, kas ir bagāti ar oleanolu skābēm, ar savu neitrālo
garšu tā ir ideāli piemērota cepšanai un gatavošanai augstās
temperatūrās.
Borges veiksmes stāsts ir rūpes par piedāvāto produktu
nemainīgi augstu kvalitāti. Borges produkti kā
profesionalitātes apliecinājumu ir saņēmuši balvas un atzinības
rakstus. Borges ir viens no Spānijas lielākajiem un
ietekmīgākajiem uzņēmumiem. Princis Filipe piešķīris uzņēmumam
balvu par izcilību kategorijā Leading Brand kā labākajai
pārtikas eksporta kompānijai.
Borges, piedāvā ļoti plašu klāstu ar produktiem, kuri
nepieciešami virtuvē, kas ļauj gatavot dažādus veselīgus, gardus un
tiešām pārsteidzošus ēdienus. Tas ir pavisam vienkārši — tikai
prakses rezultātā iespējams sajust to, ko „Borges” jau zina vairāk
nekā gadsimtu un piedāvā uzzināt ikvienam, kas tam ļaujas.
Vairāk
informācijas par Borges meklējiet
www.Borges.lv
Autors: Signe Meirāne,
www.cetrassezonas.lv