Neesi laimīgs? Apēd saldējumu!
Īstā piena vai krējumasaldējumā ir olbaltumvielas, ogļhidrāti, labie piena tauki un minerālvielas, kas veicina laimes hormona jeb serotonīna darbību. Turklāt psihologi uzskata, ka īsts saldējums ir tik garšīgs, ka ēšanas laikā gūtās emocijas liek laimes hormonam izdalīties vairāk, kā rezultātā mums uzlabojas oma, mēs biežāk jokojam un vairāk smejamies. Stāsta SIA „Ingman Saldējums” direktors Normunds Labrencis.
Kas ir serotonīns jeb laimes hormons?
Smadzenēs esošā bioloģiski aktīvā viela serotonīns, ko producē
smadzenes un nervu sistēma, veic ļoti svarīgas funkcijas organismā,
regulējot nervu sistēmas līdzsvaru, psihisko stabilitāti,
garastāvokli un miegu.To dēvē par laimes hormonu, jo tas organismā
izdalās emocionāla pacēluma laikā, nosakot garastāvokli, tonusu un
spēju aktīvi funkcionēt. Serotonīns ir viela, kas mazina stresu,
slāpē ātrās kustību reakcijas un tādējādi palīdz atbrīvoties un
atslābināties.
Serotonīna darbība ir atkarīga no uztura — cik daudz tajā ir
olbaltumvielas, labie tauki, ogļhidrāti. Pētnieki ir secinājuši, ka
augsts serotonīna līmenis ir līderiem un cilvēkiem, kuri jūtas ar
sevi apmierināti. Savukārt zems tā līmenis raksturīgs nomāktiem
cilvēkiem ar zemu pašnovērtējumu.
Ja organismā ir serotonīna trūkums, tad mums pasliktinās
garastāvoklis, pieaug pesimistisks un apātisks noskaņojums un
neveicas nevienā darbā, ko darām. Savukārt, ja serotonīna līmenis
ir normāls vai augsts, mums ir lieliska pašsajūta, pilnvērtīgas
dzīves un labklājības sajūta. Pateicoties laimes hormonam, mēs
varam koncentrēt visu uzmanību uz veicamo darbu.
Apēdot vienu šokolādes konfekti un vienu saldējumu, mēs iegūstam aptuveni vienādu enerģijas daudzumu, taču saldējuma ēšanai patērētais laiks ir daudz lielāks, kas nozīmē vairāk pozitīvo emociju — prieku un smaidu.
Laimes sajūtas no saldējuma
Saldējumā ir vielas — ogļhidrāti, olbaltumvielas, labie piena
tauki, minerālvielas—, kas veicina laimes hormona darbību.
Ogļhidrāti palīdz mazināt stresu, jo tie stimulē serotonīna
veidošanos smadzenēs. Uzņemot bagātīgā līmenī olbaltumvielas,
smadzenēs izdalās neirotransmitersnoradrenalīns, kas palielina
koncentrēšanās spējas un maigi stimulē smadzeņu darbību. Turklāt
saldējumam piemīt vēl viena būtiska īpašība — tas ir tik garšīgs,
kas sniedz vēl lielāku emocionālo pacilātību.
Uztura speciālisti skaidrības labad iesaka salīdzināt saldējumu ar
vienu šokolādes konfekti. Saldējums pēc apjoma ir maz koncentrēts
saldums, savukārt šokolādes konfekte — gluži pretēji. Tas nozīmē,
ka, apēdot vienu šokolādes konfekti un vienu saldējumu, mēs
iegūstam aptuveni vienādu enerģijas daudzumu, taču saldējuma ēšanai
patērētais laiks ir daudz lielāks, kas nozīmē vairāk pozitīvo
emociju — prieku un smaidu.
Ja sastāva aprakstā kā pirmā sastāvdaļa būs minēts piens, saldais krējums vai cits piena izstrādājums, tad saldējums ir īsts, respektīvi, tas nav ražots no augu taukiem.
Ne visi saldējumi ir gatavoti no piena
Tomēr svarīgi atcerēties, ka saldējums ir našķis, kuru izvēlamies,
lai palutinātu sevi. Turklāt saldējumi dalās divās daļās — tie, kas
ražoti no piena, un tie, kas ražoti no augu taukiem un nesatur
pienu. Īstu saldējumu var atpazīt pēc marķējuma jeb sastāva
apraksta, kas redzams uz saldējuma iepakojuma. Ja sastāva aprakstā
kā pirmā sastāvdaļa būs minēts piens, saldais krējums vai cits
piena izstrādājums, tad saldējums ir īsts, respektīvi, tas nav
ražots no augu taukiem. Ja saldējuma marķējumā kā pirmā produkta
sastāvdaļa minēti augu tauki, tad ir skaidrs, ka tas nav īstspiena
vai krējuma saldējums, bet gan saldējuma izstrādājums, kas ražots
nevis uz piena un saldā krējuma bāzes, bet gan no augu taukiem.