Alus — lieliska garšviela dažādiem ēdieniem. Receptes
Alu var vienkārši dzert. Alu var izmantot kā skaistumkopšanas līdzekli. Un alu var pievienot ēdieniem, tādejādi bagātinot garšas buķeti.
Sīpolu un kartupeļu sacepums ar alu
Sastāvdaļas:
sīpoli 1 kg
kartupeļi 1,5 kg
6 karotes īsta sviesta
gaišais alus 200 ml
siers 500 g
krējums 500 g
sāls, pipari
zaļie garšaugi pēc izvēles
Pagatavošana:
Smalki sagrieztus sīpolus cepam sakarsētā sviestā. Nomizojam kartupeļus un sagriežam plānās šķēlītēs. Cepešpannā liekam pa kārtai kartupeļus un sīpolus tā, lai pirmā un pēdējā kārta būtu kartupeļi. Krējumu sakuļam kopā ar alu, pievienojam visas garšvielas, ieberam rīvēto sieru, labi samaisām un kartupeļus vienmērīgi pārlejam. Cepam karstā cepeškrāsnī brūnu. Pasniedzam ar svaigi rīvētu burkānu salātiem.
Vīriešu pankūkas
Sastāvdaļas:
olas 4 gb
milti 2 glāzes
alus pēc vajadzības
sāls
eļļa cepšanai
sīpoli 3 gb
žavēta gaļa 300 g
Pagatavošana:
Pannā sacepam sīpolus ar smalki sagrieztu žāvēto gaļu. Kamēr saceptā gaļa ar sīpoliem dziest, sakuļam olas ar sāli, pielejam nedaudz alu, samaisām. Pieberam miltus un rūpīgi samaisām. Tad lejam klāt atlikušo alu un izmaisām. Masai pieberam sacepoto gaļu un visu rūpīgi sajaucam un cepam lielās pankūkas.
Šašliks alus marinādē
Sastāvdaļas:
cūkgaļa 1 kg
gaišais alus tā, lai nosedz gaļu
sīpoli 4 gb
sāls, pipari
koriandrs
Pagatavošana:
Sagriež cūkgaļu traukā, piegriež klāt sīpolus, uzber garsvielas un samaisa. Tad aplej ar gaišo alu un diennkti notur vēsā vietā. Kad gatvs, dur uz iesmiem un cep uz oglēm. Var pasniegt kopā ar5 rīsiem un svaigu gurķu salātiem.
Alus zupa ar žāvētu stilbiņu
Sastāvdaļas:
skābi kāposti ar visu sulu 500 g
kartupeļi 8 gb
sīpols 2 gb
puravs 1 gb
burkani 2 gb
žāvēts cūkas stilbiņš 1 gb
gaišais alus
sals, pipari
milti
paprika 1 gb
skābs krējums
Pagatavošana:
Žāvēto stilbiņu sadalām mazākos gabalos un liekam vārīties mērenā sālsūdenī kopā ar puravu un burkaniem. Izvārītu mīkstu gaļu izņemam un buljonā ieliekam smalki sagrieztus kartupeļus. Kad kartupeļi mīksti, pievienojam kāpostus ar sulu. Kamēr kāposti vārās, pagatavojam aizdaru, taukos apcepot smalki sagrieztus sīpolus, miltus un papriku. Kad kāposti gandrīz mīksti, atšķaidām aizdaru ar aukstu buljonu un cauri kāstuvei pielejam zupai kopā ar alu. Zupu, periodiski maisot, vēl pavārām. Beigās zupā saliekam gabaliņos sagrieztu stilbiņa gaļu, pēc garšas saliekam garšvielas un pielejam skābo krējumu.
Cūkas gaļa alū ar kartupeļiem
Sastāvdaļas:
cauraugusi cūkas gaļa 2 kg
sīpoli 2 gb
vārīti kartupeļi 2 gb
ķimenes
burkāni 2 gb
citrona miziņa
kartupeļi 1 kg
gaišais alus 0,5 l
rupjmaize 200 g
buljona kubiņi
cukurs
Pagatavošana:
Gaļu sagriež gabaliņos un samaisa ar garšvielām. Dārzeņus (izņemot kartupeļus) sagriež gabaliņos un kopā ar gaļu liek sautēties. Sautējumam pievieno gabaliņos sagrieztu un alū mērcētu maizi un sautē gaļu mīkstu. Tad pievieno pēc vajadzības buljonu, nedaudz ūdeni un uzliek vārīties. Beigās uzlej 0,5 l gaišā alus, pieliek 2 ēdamkarotes cukura un sautē pilnīgi mīkstu. Tikai pēc tam pieliek vārītus un palielos gabalos sagrieztus kartupeļus un pagaida, kamēr kartupeļi kļūst silti.
___________________________________________________________________________
Raksta
publicēšanu atbalsta Užavas alus
Užavas alus nav industriāla ražotne, tā ir neliela, ekskluzīva
alus darītava, kas izmanto mūsdienīgas ražošanas iekārtas, bet alu
dara pēc klasiskas, gadsimtiem izkoptas seno laiku tehnoloģijas.
Ļoti būtiski, ka alus tiek gatavots, izmantojot tikai dabīgas, dabā
sastopamas izejvielas.
Savu popularitāti patērētāju vidū Užavas alus darītava ir
izpelnījusies ar to, ka mūsu ražotnē brūvētais alus netiek pakļauts
pēcapstrādei un ļauj saglabāt produkta vēsturiskās nozīmes
dabiskumu, īpatnību un izcilu garšas buķeti. Tieši tāpēc Užavas
alus tautas valodā tiek dēvēts par dzīvo jeb dabīgo alu.
Ieskaties: www.uzavas-alus.lv