Kā izvēlēties drošus pārtikas produktus?
Saindēties ar ēdienu ir ļoti nepatīkami. Savukārt ievērot piesardzības pasākumus – vienkārši.
Četri drošas pārtikas soļi:
1. Tīrība – higiēna
2. Atsevišķa uzglabāšana
3. Atbilstoša termiskā apstrāde
4. Atbilstoša uzglabāšana ledusskapī
Kas jāņem vērā?
Proteīnu saturošās izejvielas (gaļa, putnu gaļa, zivis, olas un olu
produkti, piena produkti):
* Jēlie, neapstrādātie produkti ir jāuzglabā un jāapstrādā
atsevišķi no lietošanai gataviem produktiem, jo tie var saturēt
bīstamus mikroorganismus, kas var nokļūt uz citiem produktiem.
* Jēlas gaļas apstrādei jālieto virtuves piederumi, kas netiek
izmantoti citiem pārtikas produktiem.
* Maltai gaļai piekļūst daudz vairāk skābekļa, un tas veicina
mikroorganismu attīstību, tāpēc vajadzētu vairīties no ilgstošas un
neatbilstošas uzglabāšanas.
* Olas, zivis, gaļa un citi olbaltumvielām bagāti produkti, kas
ātri bojājas, jāglabā ledusskapī apmēram +4°C atsevišķos slēgtos
traukos.
* Ja nepieciešams izmantot jēlas olas, tās pirms lietošanas ir
jānomazgā – tas neļauj produktā nonākt baktērijām (Salmonella), kas
atrodas uz čaumalas.
* Īpaša uzmanība jāpievērš proteīnu saturošo produktu termiskajai
apstrādei. Svarīgi, lai temperatūra produkta vidū sasniegtu vismaz
+72ºC.
* Lai neveicinātu mikroorganismu vairošanos, silts ēdiens līdz
pasniegšanai ir jāuztur silts – vismaz +63ºC temperatūrā, bet
atdzesēts – auksts, zem +4ºC.
* Jāuzmanās, izvēloties nepasterizētus piena produktus – tie var
saturēt veselībai bīstamus mikroorganismus (Salmonella,
Staphylococcus spp u.c.)
* Lai mazinātu baktēriju vairošanos un izplatīšanos, piena produkti
ir jātur ledusskapī slēgtos traukos.
Cieti saturošās izejvielas (maize un tās
izstrādājumi):
* Lai saglabātu svaigumu, maize jātur apsegta un ne augstākā
temperatūrā kā +25ºC.
* Paaugstināta mitruma un temperatūras apstākļos maizē veidojas
pelējums, kas var būt ne vien indīgs, bet arī kancerogēns un sekmēt
ļaundabīgu audzēju veidošanos. Pelējumam vairāk ir pakļauta
iepriekš sagriezta maize, jo tai piekļūst vairāk skābekļa.
* Maizes kaste ir regulāri jāvēdina un jātīra, lai nerastos
pelējums. Reizi nedēļā kasti vēlams izmazgāt ar etiķūdeni.
Mērces:
* Majonēze ir jāuzglabā ledusskapī, jo tā satur olu un piena
produktus.
* Mērces ir jātur slēgtā iepakojumā saskaņā ar ražotāja informāciju
uz iepakojuma par uzglabāšanas apstākļiem.
* Nereti mērces var izmantot ilgstoši, tāpēc pirms lietošanas
vienmēr jāpārbauda, vai nav beidzies derīguma termiņš.
* Lai marinādi, kurā atradusies jēla gaļa, izmantotu kā mērci, tai
nepieciešamais daudzums jānolej pirms gaļas iemarinēšanas vai
jāuzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai.
Svaigi dārzeņi un augļi:
* Ieteicams izvēlēties veselus dārzeņus un augļus, jo grieztajos
mikroorganismi attīstās daudz straujāk.
* Pirms ēšanas dārzeņi un augļi ir rūpīgi jānomazgā tekošā, tīrā
ūdenī, īpaši, ja tie netiks apstrādāti termiski. Vienmēr jānomazgā
arī rokas un inventārs.
Marinēti dārzeņi:
* Īpaši rūpīgi jāizvēlas mājās konservēti dārzeņi, jo nepareizas
konservēšanas gadījumā tie var saturēt bīstamas baktērijas,
piemēram, Clostridium botulinum. Priekšroka jādod atzītos un
sertificētos uzņēmumos ražotiem marinējumiem.
Konsultēja: „Statoil Fuel & Retail Latvija”
kvalitātes vadītāja Laima Volkova