Interesantais ēdiens – kefīrs. Receptes
Par skābpiena produktu, tai skaitā kefīra, dzimteni tiek uzskatīta Kaukāza, kur šādi produkti ir neatņemama ikdienas ēdienkartes sastāvdaļa. Nedaudz atgādināsim, kāpēc kefīrs ir tik vērtīgs, un piedāvāsim dažas vienkāršas, bet tajā pašā laikā lieliskas receptes, kur viena no sastāvdaļām – kefīrs.
• Par spīti tam, ka kefīrs ir samērā šķidrs, tas ir ēdiens nevis
dzēriens, jo ar glāzi kefīra vidēji uzņemam piena olbaltumvielas,
taukus, kāliju, kalciju, fosforu un citus mikroelementus, B grupas
un citus vitamīnus.
• Kefīru gatavo, pienu ieraudzējot ar specifisku mikroorganismu
ieraugu jeb kefīra sēnīti. Tas nozīmē, ka tehniski kefīru ir
iespējams pagatavot arī mājās. Jo treknāks ir piens, jo treknāku
kefīru no tā gatavo. Jo lielāks ir skābums, jo kefīrs ir garšīgāks.
Lai gan – tas ir gaumes jautājums.
• Kefīrs ir laba izvēle cilvēkiem, kuri slimo ar piena laktozes
nepanesamību, jo rūgšanas procesā no piena cukura veidojas
pienskābe. Tāpat kefīrs organismā tiek labi sagremots un izmantots.
Tas pastiprina gremošanas sulas izdali, veicina ēstgribu un palīdz
pret kūtru zarnu darbību.
• Jau minējām, ka kefīra veidošanās procesā rodas pienskābes
baktērijas, kas labvēlīgi ietekmē gremošanas sistēmu. Tā kuņģa un
zarnu traktā novērš pūšanas procesus, tā pasargājot organismu no
nevēlamu vielmaiņas produktu uzkrāšanās, un kefīrā esošās
antibiotikas kavē kaitīgu mikroorganismu rašanos.
• Kvalitatīvu kefīru var atpazīt pēc tā konsistences. Ja tajā ir
kunkuļi, tad tas nozīmē, ka kefīrs nav pareizi uzglabāts pirms
pārdošanas vai arī tā derīguma termiņš ir beidzies.
REKLĀMA
"Smiltenes
piens" speciāli visiem, kam svarīgs veselīgs uzturs, radījis
Latvijā līdz šim plaši nepieejamu produktu – sūkalu olbaltumvielu
koncentrāta dzērienu "Piena spēks". No dabīgām izejvielām radītais
enerģijas dzēriens "Piena spēks" gan izskatās pēc piena, tomēr nav
piens. Tas radīts no siera un biezpiena sūkalām un pielīdzināms
milzīgai dzīvības enerģijas bumbai.
Šajā, tik ļoti īpašajā dzērienā ir niecīgs daudzums tauku – mazāk
kā 1%, bet ir bagātīgs kalcija un citu mikroelementu daudzums.
Glāzē "Piena spēka" ir trīsreiz vairāk olbaltumvielu nekā glāzē
piena. Turklāt šis enerģijas dzēriens bagātīgi apgādā organismu ar
piena olbaltumvielām, kuras satur cilvēka ķermenim tik ļoti
nepieciešamās aminoskābes. "Piena spēks" ir produkts ar
augstu biopieejamību, jo saturošās aminoskābes labi un viegli
sagremojas, tādejādi ātri no gremošanas trakta uzsūcas
asinīs.
Klasiskā kefīra plātsmaize ar āboliem
Sastāvdaļas
Mīklai:
2 glāzes cukura
2 glāzes kefīra
3 glāzes miltu
4 olas
cepamais pulveris
vaniļas cukurs
Virsai:
4 olas
7 āboli
skābs krējums
cukurs
kanēlis
vaniļas cukurs
Pagatavošana:
Olas sakuļ ar cukuru, tad iesijā miltus, cepamo pulveri un samaisa
Pēc tam pielej kefīru un sakuļ viendabīgā masā. Cepamo plāti izklāj
ar cepamo papīru un ielej mīklu. Tad nomizo ābolus un sagriež
gabaliņos vai šķēlītēs. Ābolus uzber uz plātsmaizes. Olas sakuļ ar
cukuru, krējumu, vaniļu un pārlej plātsmaizi. Ja vēlas var
pārkaisīt ar kanēli. Liek sakarsētā cepeškrāsnī un cep 20 līdz 25
minūtes apmēram 200 grādos.
Augļu un ogu kefīrs
Sastāvdaļas:
2 glāzes kefīra
2 banāni
svaigas ogas pēc izvēles (mellenes, avenes, zemenes) vai āboli
Pagatavošana:
Augļus un ogas sablenderē kopā ar kefīru. Sastāvdaļas var variēt
pēc garšas. Var pievienot arī medu, vaniļas cukuru.
Kefīra pankūkas
Sastāvdaļas:
2 olas
glāze kefīra
8 ēdamkarotes miltu
1/2 tējk cepamā pulvera
3 tējkarotes cukura
sāls.
Pagatavošana:
Olas sajauc ar kefīru, miltiem un cepamo pulveri pabiezā mīklā,
pieber sāli, cukuru. Sakarsētā eļļā ej pankūku mīklu un apcep no
abām pusēm. Pankūkas liek šķīvī, pārlej ar ievārījumu, krējumu vai
medu.
Griķu pankūkas
Sastāvdaļas:
viena paciņa vārītu griķu
2 olas
sāls
glāze kefīra
milti
Pagatavošana:
Vārītiem griķiem pievieno olu un sāli. Kad viss labi samaisīts,
pievieno kefīru un miltus, lai lai viedojas pabieza, viendabīga
masa. Kad tas izdarīts, cep pankūciņas.
Kefīra pagatavošana mājās
Sastāvdaļas:
1 litrs lauku piena
100 grami kefīra
Pagatavošana:
Lauku pienu lej katlā un karsē līdz 75 grādiem. To darot, visu
laiku jāmaisa. Tad dzesē auksta ūdens peldē līdz 30 grādiem. Tad
pievieno kefīru un atstāj istabas temperatūrā. Pēc 8 līdz 12
stundām kefīrs gatavs!