Iespējams, šie ir labākie sušī pasaulē!
Jau kādu laiku Latvijā aktuāla ir sušī gatavošana un ēšana, taču vai esi aizdomājies kas pa īstam ir sušī ēšana un kāda nozīme ir katrai sastāvdaļai, kura veido sušī kopējo garšu?
Japānā sušī gatavošana ir kults un māksla, japāņiem ir svarīgi
tas, kā izskatās viņu ēdiens. Pavāri, kas gatavo sušī, tiek augstu
vērtēti, jo tie tiek ilgi apmācīti un viņu darbs ir patiešām
piņķerīgs un niansēts. Tas ir, katrs sušī gabaliņš tiek veidots kā
mazs mākslas darbs, kuru ir nepieciešams ar acīm izbaudīt un ēdot
saprast šī ēdiena maģiju.
Pavisam nesen Rīgā tika atvērts restorāns japāņu virtuves
cienītājiem. Tad nu mazliet par to, kas ir japāņu virtuve un kā ēd
to, ko japāņu virtuvē gatavo.
Šis restorāns saucas "Sushi & Wok". Ar ko ir šis restorāns ir kļuvis
mums interesants?
"Sushi & Wok" restorānā ir plaša sušī izvēle, kā arī ir pieejami
citi austrumu virtuves ēdieni, kuru garša patiešām patīkami
pārsteidz. Mājīgajā restorānā Matīsa ielā 38 ir patīkama atmosfēra,
jauka apkalpošana. Kā arī, par sušī izvēli runājot, ir pieejami
visdažādāko veidu sušī sākot no parastajiem Kappa roll, kuri ir
pildīti ar gurķi, rīsiem un apkārt ar nori lapu, līdz pat tik
krāsainai izvēlei, kā sušī ar garnelēm, zuti, ikriem, pildīti ar
filadelfijas sieru, gataviem un garšas kārpiņas lutinošiem avokado,
kas mijas ar burvīgu garneļu un laša garšām. Kā arī, "Sushi & Wok"
piedāvājumā ir siltie sušī, kuri "kūst uz mēles".
Sušī vērtību nosaka pēc tā cik akurāti ir izveidots katrs sušī gabaliņš. Jo skaistāk izskatās sušī, jo labāk tas garšos.
Taču, lai ikviens spētu izbaudīt patieso sušī garšu, ir
nepieciešamas pāris vienkāršas lietas zināt, kuras piešķir sušī
ēšanai tās patieso vērtību.
Pirmā lieta, kuru nepieciešams zināt, ir tas, ka sušī vērtību
nosaka pēc tā cik akurāti ir izveidots katrs sušī gabaliņš. Jo
skaistāk izskatās sušī, jo labāk tas garšos.
Otrā lieta, ir nepieciešams zināt, kas ir ingvers un vasabi, kā
arī, ko dara ar sojas mērci.
Ingvers ir sarkana, marinēta sakne, kuru atjauno garšas kārpiņu
sajūtas pēc katra apēstā sušī gabaliņa, tādējādi ir iespējams
izbaudīt katru sušī gabaliņu no jauna un sajust tā garšas
nianses.
Vasabi ir japāņu mārrutka sakne, kura ir loti asa. Japāni tādējādi
tur sevi pie stipras veselības, jo vasabi "izkož" visas slimības
ārā. Pievieno to mazliet pie sojas vai uzsmērē uz sušī
gabaliņa.
Trešā lieta ir soja. Soju lieto tā, ka katru gabaliņu pirms ēšanas
pamērcē sojā. Tātad, vispirms ingvera saknes gabaliņš, kuru
nepieciešams kārtīgi sagremot, pēcāk sušī gabaliņu pamērcē sojā un
apziež mazliet ar vasabi, un tad izbauda garšu savienojumu, kuru
sniedz šīs kombinācijas.
"Sushi & Wok" īpašnieks Andris Alksnis stāsta, ka cilvēki esot
izbrīnīti par to, ka ir iespējams paēst no 8 sušī gabaliņiem.
Jautāju Andrim par to, ka radies sauklis "Iespējams labākie sušī
pasaulē!", Andris atbildēja, ka esot saņēmis patiešām daudz
pozitīvas atsauksmes par to, cik loti gardi esot "Sushi & Wok"
radītie sušī, ka "uz joku" radītais sauklis patiešām arī kļuvis par
realitāti.
"Sushi & Wok" restorāna piedāvājumā ir pieejamas arī dažādas austrumu virtuves zupas, kā piemēram, Tum Yum zupa, klasiskā Miso zupa ar dažāda veida piedevām, Vistas buljona zupa, zupa ar kokosriekstu pienu, kā arī zupa ar pelmeņiem, kā arī šo klāstu papildina Wok ēdienu izvēles. Ir pieejami wok ēdieni ar vistu, garnelēm, dārzeniem, jūras kokteili, tīģergarnelēm, kas papildinātas ar dažādām uz vietas gatavotām mērcēm jebkurai gaumei. "Sushi & Wok" restorānā strādā pavāri, kar ir loti kreatīvi un ierastos sušī pasniedz ne tā kā ierasts, taču ar pārsteigumu klientam.
Andris dalījās stāstā par kādiem klientiem, māti un dēlu, kuri
pusdienoja "Sushi & Wok" restorānā. Māte pasūtīja sev un dēlam sušī
un uzreiz painteresējās vai ir iespējams sušī paņemt līdzi uz
mājām, jo šaubījās vai dēls vispār ēdīs sušī. Taču, kad tika
pasniegts sievietei un dēlam izvēlētais sušī dēla porcija pazuda
ātri vien un tika prasīts pēc papildporcijas. Āķis vien esot bijis
pasniegšanas veidā, jo pavārs pirmajā reizē sušī pasniedza
sakārtotu kā čūsku un otrajā reizē kā taureņus, kas arī esot dēlu
loti uzrunājis.
Pavisam drīz "Sushi & Wok" restorānā būs pieejami arī dažāda veida
salāti, būs arī brunch pusdienas un piegādes visā Rīgas
teritorijā.
Seko līdzi jaunumiem
"Sushi & Wok" mājaslapā www.sushiwok.lv
"Sushi & Wok" restorāns atrodas Matīsa ielā 38, bārā Diwalli, kurā
arī notiek dažāda veida aktivitātes un ir iespējamas telpu īres
svētku svinēšanai, ballu rīkošanai un vienkārši atpūtai.
Šie noteikt ir sušī, kurus iesaku nobaudīt, jo ne velti "Sushi &
Wok" sauklis ir - "Iespējams labākie sušī pasaulē!"