Kāds ir ieteicamais cukura daudzums, ko cilvēks var uzņemt dienā?
Cukurs ir produkts, ko ikdienā uzņemam, īpaši nepiedomājot. Kāds ir optimālais cukura daudzums, ko uzņemt dienā, atbild Dr. Andis Brēmanis.
FOTO: Dr. Andis Brēmanis.
Cukurs, tāpat kā visi citi ogļhidrāti, satur enerģiju – 4 kilokalorijas vienā gramā vielas. No ogļhidrātiem iegūtās kalorijas palīdz mums papildināt ikdienas aktivitātēm nepieciešamos enerģijas krājumus. Ja mēs enerģiju ar uzturu uzņemam lielos daudzumos un to neiztērējam ar savām ikdienas aktivitātēm, tad pārpalikums sāk uzkrāties zemādas tauku slānī kā enerģijas rezerve nebaltām dienām. Savukārt pārāk lieli taukaudu uzkrājumi apgrūtina sirdsdarbību, paaugstina asinsspiedienu, veicina cukurslimības attīstību.
Piemēram, 2000 kilokaloriju ēdienkartē cukurs varētu dot 200 kilokalorijas, tas būtu ap 50 gramiem.
Parasti, runājot par produktiem pievienotā cukura daudzumu, tiek minēti 10% no dienā uzņemto kaloriju daudzuma. Piemēram, 2000 kilokaloriju ēdienkartē cukurs varētu dot 200 kilokalorijas, tas būtu ap 50 gramiem. Te gan jāatcerās, ka šajā daudzumā tiek rēķināts gan pašu pieliktais, piemēram, pie tējas vai vārot putru, gan ražotāja iestrādātais cukurs gatavajos pārtikas produktos, piemēram, jogurtos, limonādēs, konditorejas izstrādājumos utt.