Vai saldināti dzērieni satur vairāk cukura nekā citi dzērieni?

Ja salīdzinām ar ūdeni, tad, protams, ka jā. Ja mēs salīdzinām ar tēju un kafiju, tad viss atkarīgs no tā, cik daudz cukura tiek likts krūzē, šo dzērienu gatavojot. Parasti limonādē ir tomēr vairāk. Ja mēs salīdzinām ar augļu sulām, tad ir apmēram vienādi, bet sulas satur arī vitamīnus, minerālvielas, antioksidantus, biezsulās ir arī augļu vai ogu mīkstums, tātad balastvielas, kas neietilpst limonādēs. Vairāk stāsta Dr.Andis Brēmanis.

Cik karotītes cukura tu ber savā tējas krūzītē?

FOTO: Agnis Šmits

Cik karotītes cukura tu ber savā tējas krūzītē?

 

FOTO: Dr. Andis Brēmanis.

Reklāma
Reklāma

 

 

Svarīgi pieminēt, ka ieteicamais cukura daudzums dienā ir apmēram 10% no dienā uzņemto kaloriju daudzuma. Piemēram 2000 kilokaloriju ēdienkartē cukurs varētu dot 200 kilokalorijas, tas būtu ap 50 gramiem. Te gan jāatcerās, ka šajā daudzumā tiek rēķināts gan pašu pieliktais, piemēram, pie tējas, vārot putru utt. gan ražotāja iestrādātais gatavajos pārtikas produktos, piemēram, jogurtos, limonādēs, konditorejas izstrādājumos utt. Cukurs, tāpat kā visi citi ogļhidrāti, satur enerģiju – 4 kilokalorijas vienā gramā vielas.  No ogļhidrātiem iegūtās kalorijas palīdz mums papildināt ikdienas aktivitātēm nepieciešamos enerģijas krājumus. Ja mēs enerģiju ar uzturu uzņemam lielos daudzumos un to neiztērējam ar savām ikdienas aktivitātēm, tad pārpalikums sāk uzkrāties zemādas tauku slānī, kā enerģijas rezerve nebaltām dienām. Savukārt pārāk lieli taukaudu uzkrājumi apgrūtina sirdsdarbību, paaugstina asinsspiedienu, veicina cukurslimības attīstību.