Kā produktu marķējumā iekļauto informāciju izmantot savā labā? 5 ieteikumi

Mazā un gaišā drukā iespiestais pārtikas produktu marķējums mēdz būt kā īsta Ķīnas ābece. Veikalos pieejamais plašais preču piedāvājums mulsina patērētāju ik dienu. Pastāv iespēja iegādāties 5 veida tomātus, 10 veida pienus un vēl jo vairāk dažādu našķu. Mūsu izvēli nosaka cena, ražotājs, produkta izkārtojums plauktā vai bieži vien pat citi ārēji apstākļi. Taču ko ieteicams ņemt vērā, lai izdarītu sev labvēlīgākās pārtikas izvēli? Skaidro sertificēta uztura speciāliste Lizete Māldere. 

Dienā ir nepieciešams uzņemt 1500 – 2000kcal. Redzot pārtikas produkta marķējumā doto kaloriju daudzumu vienā porcijā, varam izvērtēt, cik daudz varam atļauties kādu produktu ēst.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Dienā ir nepieciešams uzņemt 1500 – 2000kcal. Redzot pārtikas produkta marķējumā doto kaloriju daudzumu vienā porcijā, varam izvērtēt, cik daudz varam atļauties kādu produktu ēst.

1. Galvenās produkta uzturvielas

Galvenās produkta uzturvielas ir olbaltumvielas, tauki, ogļhidrāti un beigu beigās arī sāls un cukurs. Šī informācija ir iekļauta vienmēr un saredzama vislabāk. Būtu jāsaprot, kāda veida produktu vēlaties iegādāties un ko no tā vēlaties iegūt. Piemēram, vienkāršie ogļhidrāti (t.sk. cukurs) sniedz “ātru” enerģiju un bieži vien arī pāris lieku kilogramu. Tieši tāpēc, izvēloties pārtikas produktus, ir jāzina savas iespējas – cik daudz un kāda veida ogļhidrāti ir piemēroti. Piemēram, cilvēkiem ar lielu fizisko slodzi vienkāršo ogļhidrātu patēriņš var būt augsts, bet tiem, kuriem ir gremošanas, svara problēmas vai mazkustīgs dzīvesveids, to patēriņam ir ļoti cītīgi jāseko līdzi un to daudzums jāsamazina. To vietā izvēloties pārtikas produktus, kuri galvenokārt satur saliktos ogļhidrātus tai skaitā balastvielas jeb šķiedrvielas. 

 

2. GDA jeb ieteicamā dienas deva 

GDA marķējums uz iepakojuma sniedz informāciju, cik daudz un kādas uzturvielas procentuāli no dienā ieteicamās devas satur šī produkta viena porcija. Redzot šo marķējumu var likties, ka norādītā uzturvērtība atbilst visam produkta iepakojumam, taču tā nav. Tāpēc pievērsiet uzmanību un salīdziniet kopējā iepakojuma svaru ar porcijas norādīto lielumu! 

 

3. Izcelsmes vieta un sezonalitāte

Arī izcelsmes vietai un sezonalitātei ir sava nozīme. Iegādājoties pašmāju labumus, mēs veicinām kopējo labklājību, šie produkti nav mērojuši simtiem kilometru un, sazinoties ar ražotāju, mums ir iespējams pārliecināties par to kvalitāti. Komunicējiet! Tāpat ievērojiet, ka pašlaik ir īstā sezona, kad varam ik pārdienu našķēties ar gardām ogām, salātiem, gurķiem un citām dabas veltēm. Jo svaigāki, jo vitamīniem bagātāki. Tāpēc izmantojiet šo iespēju!

 

Reklāma
Reklāma

4. Derīguma termiņš un uzglabāšanas apstākļi 

Aplūkojot produktu derīguma termiņu, iepakojumu un uzglabāšanas apstākļus, bieži vien ir iespējams redzēt tā “patieso seju”. Piemēram, ja produkts satur dzīvās baktērijās, tad ir jāsaprot, ka ilgstošas uzglabāšanas laikā šīs baktērijas iet bojā. Tāpat arī esiet kritiski, redzot gadiem ilgu derīguma termiņu. Eļļas uzglabājiet tumšās pudelēs sargājot tās no tiešiem saules stariem, iegādājoties olas, pievērsiet uzmanību tā sakotnējai uzglabāšanas temperatūrai – strauji nemainiet to!

 

5. Kaloriju daudzums

Dienā ir nepieciešams uzņemt 1500 – 2000kcal. Redzot pārtikas produkta marķējumā doto kaloriju daudzumu vienā porcijā, varam izvērtēt, cik daudz varam atļauties šo produktu ēst. Tāpat arī noteikti vajadzētu atcerēties, ka cilvēkiem, kas vēlas samazināt ķermeņa svaru vai ir mazkustīgs dzīvesveids šis kaloriju patēriņš ir mazāks, līdz pat 1000 kcal dienā. Tāpēc ar šī marķējuma palīdzību varam viegli izvēlēties tos produktus, kuri atbilst mūsu diētai nepieciešamajam enerģijas daudzumam.

 

Gājiens uz veikalu var būt nogurdinošs, taču veicot pareizās un veselīgās izvēles, tas var būt kā īsts eksperiments, kura laikā Jūs sapratīsies, ka produktu iegāde Jūs ietekmē tikai pozitīvi, turklāt pieņēmums, ka tas ir dārgi, šeit nebūs vietā!