Četri iemesli, kādēļ atkal drīkst ēst pastu un nepieņemties svarā
Pēdējais laiks mainīt maldīgo uzskatu, ka pasta ir neveselīga, jo patiesībā pasta ir vērtīgs un veselīgs produkts. Vēsturiski pasta Latvijas iedzīvotājiem saistās ar miltu ēdienu, kam ir zema uzturvērtība un kas rada lieko svaru. Kā stāsta uztura speciāliste Inga Pūce, tie ir tikai pāris no aizspriedumiem. Kādi vēl ir maldi par pastu?
Zema uzturvērtība
Tie ir maldi. Pastai jeb, kā ierasts saukt Latvijā, makaroniem, ir
augsta uzturvērtība. Tie satur šķiedrvielas, vitamīnus,
minerālvielas, cieti un augu valsts olbaltumvielas. Īpaši vērtīga
ir pilngraudu pasta.
Rada lieko svaru
Nav taisnība. Pasta satur saliktos ogļhidrātus, kas sastāv no
glikozes. Šie ogļhidrāti tiek izmantoti tūlītējai enerģijas ieguvei
un nepārvēršas taukos. Tā nav fruktoze, ko satur vienkāršie cukuri
un kas pārvēršas taukos, sevišķi, ja tos patērē vakarā.
Pasta ir neveselīga
Nē. Piemēram, pilngraudu pastas šķiedrvielas un minerālvielas
samazina organismā toksīnu daudzumu. Tieši toksīni ir galvenais
organisma pārskābinātājs, to rezultātā rodas daudzas ar uzturu
saistītās saslimšanas, piemēram, II tipa cukura diabēts, sirds un
asinsvadu saslimšanas, hormonālās izmaiņas, audzēji, imunitātes
traucējumi u.c. slimības.
Tie tak ir baltie milti!
Miltu izstrādājumi ir kaitīgi tad, kad tos lieto kopā ar balto
cukuru, taukiem un gaļas produktiem, jo tā cilvēks uzņem divas
reizes vairāk kaloriju. Starp citu, lietojot miltus kopā ar gaļu,
tiek apgrūtināta gaļas sagremošana. Rezultātā rodas palielināts
toksīnu daudzums organismā.
„No Padomju laikiem saglabājies priekšstats, ka pasta (makaroni)
ir miltu produkts, kas uzbaro. Lai arī lielākā daļa Latvijas
iedzīvotāju pastu lieto vairākas reizes mēnesī, tikai 4% to uzskata
par veselīgu produktu,” saka Kristaps Amsils, AS „Dobeles
dzirnavnieks” valdes priekšsēdētājs. „Jo cilvēki vairāk
interesēsies par veselīgu uzturu, jo biežāk izvairīsies no
maldiem un aizspriedumiem šajā jautājumā. Ne jau pasta satur daudz
kalorijas – tās vairāk ir mērcēs un treknā gaļā, ko cilvēki raduši
ēst ar pastas ēdieniem.”
Mācies atšķirt mīkstos no cietajiem!
Cieto kviešu jeb durum milti top no speciālas kviešu šķirnes
Triticum durum, kas ir īpaši cieta un satur daudz augu valsts
proteīnu. Tas nozīmē, ka produkts tiek sašķelts lēni, atbrīvojot
glikozes molekulas, kas savukārt pieprasa pastāvīgu insulīna
(hormona) klātbūtni, kas nepieciešams glikozes pārvēršanā
enerģijā.
Savukārt insulīna klātbūtne asinīs nosaka sātu. Smadzenēs sāta
izjūta rodas no insulīna, nevis cukura klātbūtnes asinīs.
Mīksto kviešu pastā cietība ir zemāka, līdz ar to ātrāk ceļas
cukura un insulīna līmenis asinīs un straujāk arī samazinās.
Tādējādi sāta izjūta izbeidzas ātrāk, signalizējot bada centriem,
ka jāuzņem jauna pārtikas deva.