Septiņi mīti par kafiju
Par plaši izplatītiem mītiem, ar kuriem nākas saskarties ikdienā, stāsta „Kafijas draugs” vadītājs Andris Leitis.
Pirmais mīts: visa kafija ir vienāda, atšķiras tikai
iepakojumi
Šis mīts, šķiet, pārsteidz visvairāk. Patiesībā katrā valstī vai
reģionā nobriedinātai kafijai piemīt smalkas garšas nianses un
aromāta īpatnības, kuras atpazīst tikai cilvēki ar izkoptu garšas
izjūtu. Kafijas garša un aromāts ir atkarīgs no izcelsmes valsts,
klimata, augsnes apstrādes metodēm un grauzdēšanas. Tas, kādu
kafiju varēs dzert, ir atkarīgs no samaltās kafijas rupjuma, tās
saskares ar ūdeni ilguma un ūdens temperatūras pagatavošanas laikā.
Grūti noticēt, bet ūdens temperatūras atšķirības pat par dažiem
grādiem nosaka, vai viena veida kafija būs rūgta vai skāba, vai,
pareizi pagatavojot, pilnībā atklāsies tās īstais, apstrādes laikā
iegūtais kafijas aromāts.
Otrais mīts: espresso kafijā ir vairāk kofeīna nekā
melnajā
Kofeīna daudzums kafijā ir atkarīgs no tā, kāds ūdens daudzums
saskaras ar gatavojamo kafiju. Ja daudzums ir lielāks, kafija būs
piesātinātāka ar kofeīnu. Ja ar kafiju saskarsies mazāks ūdens
daudzums, kofeīna būs ievērojami mazāk. Līdz ar to liela ūdens
daudzuma, kas saskaras ar kafiju pagatavošanas laikā, melnās
kafijas tasē kofeīna būs ievērojami vairāk.
Pēc espresso kafijas nobaudīšanas enerģijas pieplūdums jūtams
tāpēc, ka šī kafija ir piesātināta ar lielu minerālvielu daudzumu,
kurām ātri nokļūstot organismā, tas piedzīvo nelielu šoku, jo
uzņemto minerālvielu daudzums pārsniedz nepieciešamo. Kafijas
eksperti mēdz jokot, ka espresso tasītē var atrast gandrīz visas
zināmās minerālvielas. Tieši tāpēc paātrinās sirdsdarbība, rodas
enerģijas pārpalikums, novērojamas arī citas pazīmes, kas bieži
tiek jauktas ar kofeīna pārdozēšanu.
Trešais mīts: Latvijā nopērkamā kafija ir paredzēta trešo
valstu tirgiem
Ārvalstīs tiešām var atrast kafijas pupiņas par lētākām cenām. Šādu
kafiju var atrast arī Latvijā, tomēr, tāpat kā visur, ir iespējams,
ka tā, kā jau visi lētie produkti, nebūs kvalitatīva. Vēl aizvien
pārsteidz pieņēmums, ka lētā prece, ko pārdod Latvijā, ir mazāk
uzticama par lēto preci no ārvalstīm. No senākiem laikiem vēl
arvien ir saglabājies viedoklis, ka „importa prece” ir labāka.
Kafija, ko pārdod Latvijā, ir adekvāta tai, ko pārdod citās
valstīs, tāpat kā citur, ir gan sliktākas, gan labākas kvalitātes
kafijas maisījumi.
Ceturtais mīts: lietuvieši slikti grauzdē
kafiju
„Gadās, ka, ieminoties par kafijas grauzdēšanu uz vietas,
jāsaskaras ar nepatiku. Ir dzirdēts, ka lietuvieši neprot grauzdēt
kafiju un viņiem pat nav tam piemērotas iekārtas, bet tuvākā vieta,
kur kafiju grauzdē „pieklājīgi”, ir Igaunija”. Visbiežāk šādas
informācijas avots ir „viena tante teica”, joko „Kafijas draugs”
vadītājs Andris Leitis.
Realitāte ir citāda. Lietuvā ir pietiekami daudz labu kafijas
grauzdētāju ar labu tehniku. Lietuvā grauzdētu kafiju pārdod ne
tikai vietējā tirgū, bet arī citās Eiropas Savienības valstīs.
Piektais mīts: zīmols kafijas kvalitātes
rādītājs
Cilvēki domā, ka pazīstams kafijas zīmols ir kvalitātes garants.
Tas drīzāk pastāsta par vēsturi, nevis par kafijas īpašībām.
Kafijas garša un kvalitāte ir atkarīga no grauzdēšanas veida un
laika, cik ilgi uzglabā grauzdētu kafiju (piemēram, samaltas
kafijas kvalitāte zūd ātrāk nekā kafijas pupiņu). Ir daudzas
nianses, ko zīmols nekompensēs ar savu vēsturi. Izvēloties kafiju,
vispirms ir jānoskaidro, kāds ir maisījuma sastāvs un garša
maiga vai stipra, kafija ir skāba vai rūgta.
Sestais mīts: arabika kafijas pupiņas nosaka kafijas
stiprumu
Kafijas stiprums ir atkarīgs no tā, cik ilgi kafija ir saskarē ar
ūdeni. Jo saskares laiks ir ilgāks, jo kafija stiprāka. Kafijas
pupiņu šķirnei nav nekā kopīga ar kafijas stiprumu, tā nosaka tikai
garšu.
Septītais mīts: kafijas kvalitāti nosaka briedināšanas reģions.
„Kafija no reģioniem tiešām izceļas ar dažādām, specifiskām garšām
un ir patīkami baudāma. Tomēr kafijas kvalitāte ir atkarīga ne
tikai no reģioniem. Kafijas maisījumi ir pat ļoti kvalitatīvi, ar
plašu dažādu garšu spektru. Tiem kafija tiek izvēlēta no dažādiem
reģioniem. Saskaņojot dažādu reģionu un dažādu grauzdēšanas
paņēmienu kombinācijas, iegūst izsmalcinātas garšas un aromātus,
kas ļauj sajust baudu”, nobeigumā stāsta „Kafijas draugs”
vadītājs Andris Leitis.