10 interesanti fakti par pankūkām
Cik daudz zini par šo ierasto ēdienu? Kad radās pirmā pankūku recepte? Kurā valstī, apmetot pankūku, cilvēki ievēlas vēlēšanos? Kam pieder ar šo ēdienu saistītie pasaules rekordi? Piedāvājam desmit interesantus faktus, ko, iespējams, vēl nezināji par šo vienkāršo gardumu.
1. Augstākā un platākā. Pasaulē augstākais pankūku tornis ir radīts 2014. gada 16. oktobrī un tas sastāvēja no 242 pankūkām un bija 91,2 cm augsts. Savukārt platākā pankūka pasaulē tika izveidota 1994. gadā Lielbritānijā, Mančestrā. Pankūkas diametrs bija 15,01m, tā bija 2,5cm bieza, svēra 3000kg un saturēja vidēji 2 miljonus kaloriju.
2. Aizrautīgākais pankūku ēdājs. Austrālijas
rekords pankūku ēšanā pieder Haidenam Vilsonam (Hayden Wilson,
Hungry Haydo), kurš 2013. gadā starptautiskajā pankūku dienā 17
minūtēs un 26 sekundēs pieveica 80 pankūkas.
3. Augstākais metiens. Dominiks Kuzakrejs (Dominic
Cuzzacrea) 2010. gada novembrī Čītovagā, Ņujorkas štatā, ASV veica
augstāko pankūkas apmešanu, pankūku uzmetot 9,47m augstumā.
Interesanti, ka citās sacensībās fiksēts arī lielākais apmetienu
skaits – tie bijuši 349 apmetieni 2 minūtēs.
4. Pankūku tradīcijas – gadsimtiem senas! Viena no
senākajām pankūku tradīcijām – Olnijas pankūku skrējiens – jau kopš
1445. gada notiek Bekingemšīrā, Lielbritānijā. Pankūku dienā pēc
baznīcas zvana vietējās mājsaimnieces ar savu pannu un pankūku
skrien uz baznīcu. Sacensību uzvarētājai tiek baznīcas zvaniķa
„miera skūpsts”, kas nesot veiksmi visam gadam.
5. Pirmās receptes – Elizabetes laikmetā. Pati
pirmā pankūku recepte ir atrasta angļu pavārgrāmatā ap 16.
gadsimtu.
6. Atbrīvošanās no saldiem un trekniem produktiem.
Pankūku dienu jeb „Trekno otrdienu” (Shrove Tuesday) Lielbritānijā
svin pirms lielā gavēņa. Kādreiz cilvēki šo dienu atzīmēja, lai
iztukšotu skapīšus no cukura, taukiem, olām un citiem produktiem,
kas varētu palikt veci vai nevajadzīgi kārdināt gavēņa
laikā.
7. Pankūka, kas piepilda vēlēšanos. Francijas
iedzīvotāji nereti pirms pankūku apmešanas ievēlas vēlēšanos, otrā
rokā turot monētu. Ja izdodas apmest pankūku, tad vēlēšanās
piepildoties.
8. Pankūkas vai mūza? Viljamam Šekspīram ļoti
garšojušas tieši pankūkas. Starp citu, viņš tās bieži pieminējis
arī savās lugās.
9. Īpašā sastāvdaļa – sniegs. Pirms rauga un sodas
pufīgāku pankūku cepšanai kā slepeno sastāvdaļu esot lietojuši
sniegu, jo tas pankūkas esot padarījis gaisīgas un
mīkstas.
10. Kā laiku mēra pankūkās? Pankūkas otras puses
cepšana aizņem pusi no laika, kas patērēts, cepot pirmo pusi.