Kas slēpjas biezpiena sieriņos un vai tos piedāvāt bērnam?
Biezpiena sieriņš ir iemīļots kārums, vecāki to pērk, jo biezpiens taču ir veselīgs! Cik patiesībā šajos našķos ir bērniem vērtīgu uzturvielu. Par to stāsta Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta BIOR uztura speciāliste Inese Siksna. Uzņēmums izanalizējis sešus biezpiena sieriņu veidus, kas nopērkami Latvijas veikalos. Pēc receptūras klasiskais biezpiena sieriņš top no malta biezpiena, kas pārklāts ar glazūras kārtu.
Galvenā uzmanība, vērtējot sieriņu kvalitāti, tika vārsta
transtaukskābju daudzumam šajos produktos. Inese Siksna atgādina,
ka transtaukskābes var būt arī tīrā un kvalitatīvā produktā, kurā
tiešām ir tikai sviests, kakao un piena produkts biezpiens.
Produktos, kas satur šokolādi vai šokolādes glazūru,
transtaukskābju klātbūtne ir viens no riska faktoriem. Šokolādes
glazūra var tikt veidota gan no tīra kakao pulvera, sviesta un
cukura, gan arī pievienojot augu taukus. Tas nozīmē, ka glazūras
kvalitāte dažādiem ražotājiem var atšķirties.
Produktos, kas satur šokolādi vai šokolādes glazūru, transtaukskābju klātbūtne ir viens no riska faktoriem.
Eksperte iesaka pievērst uzmanību tam, no kā ir veidota sieriņa glazūra. Vēlams, lai manta būtu tīra un glazūra sastāvētu tikai no sviesta, cukura un kakao pulvera. Ja uz marķējuma norādīts, ka ir izmantoti augu tauki, tad jārēķinās, ka transtaukskābes tur būs un pat iespējams, veselībai nevēlamās devās.
Lasi arī: Glazēti biezpiena sieriņi. Gatavojam
paši
Atkarībā no gadalaika, kad gotiņa ir slaukta un atkarībā no tā, ko
lopiņš ir ēdis, mainās arī piena un arī biezpiena kvalitāte. Visos
piena produktos ir transtaukskābes, bet tās ir
nelielos daudzumos un nav kaitīgas veselībai.
Izpētot uz laboratoriju atnesto sieriņu kvalitāti, gandrīz visos
bija 1% transtaukskābju. Tas atbilst arī noteiktajām normām.
Apskatot uz iepakojuma esošo marķējumu, uztura speciāliste
atklāj, ka divos sieriņos bija minēts, ka tie satur veselībai
kaitīgos hidrogenētos taukus.
Viens no iemesliem, kāpēc vecāki bērniem piedāvā saldo biezpiena sieriņu, ir vērtīgās olbaltumvielas, kas ir biezpienā. Tāpēc tika vērtēts arī tas, cik olbaltumvielu satur 60 gramus smags sieriņš. Uz marķējuma visi ražotāji norāda, ka biezpiena saturs ir no 60 – 66%, kas ir salīdzinoši daudz. Uz 100 gramiem biezpienā ir ne vairāk kā 20 grami olbaltumvielu. Tāpēc uztura speciālistus pārsteidza fakts, ka uz vienāda svara sieriņiem trīs no ražotājiem uzrādīja divreiz lielāku olbaltumvielu daudzumu nekā pārējie. Laboratorijā skaidrojumu šādai atšķirībai atrast nevarēja.
Apēdot vienu klasiska izmēra sieriņu, apēdam 2 tējkarotes tīra cukura
Nākamā biezpiena sieriņa sastāvdaļa ir cukurs.
Par to vecāki parasti ir norūpējušies visvairāk. Pašlaik regulas
nepieprasa marķējumā norādīt cukura daudzumu, bet jau drīz šī norma
tiks mainīta. Apēdot vienu klasiska izmēra sieriņu, apēdam 2
tējkarotes tīra cukura. Ja tādu uzkodu piedāvā mazākam bērnam,
piemēram, trīsgadniekam, tad var rēķināties, ka no pusdienām viņš
atteiksies, jo enerģijas viņam pietiks no apēstā cukura. Ja sieriņā
ir rozīnes vai sukādes, tad ātro enerģiju dos nevis saharoze, bet
fruktoze. Visiem ražotājiem cukura un tauku daudzums saldajos
sieriņos izrādījies līdzīgs.
BIOR eksperte domā, ka šis varētu būt produkts, kas ir labs latviešu ģimeņu našķis, jo satur vērtīgās olbaltumvielas un kalciju. Tā kā šokolādes sieriņu satur ļoti daudz cukura, tad vecākiem viņa iesaka noņemt saldo šokolādes glazūru, bet saldo masu nedaudz sajaukt ar nesaldinātu biezpienu.
Sadarbībā ar Latvijas radio 1 raidījumu "Ģimenes studija", 2014. gada ieraksts. Tad arī veikti produktu testi.