Interesanti: degustē kafiju un atpazīsti, no kura reģiona tā ir
Ar kādām aromāta īpašībām iezīmējas dažādos pasaules reģionos nobriedināta kafija? Kā var atpazīt Gvatemalā audzētu kafiju un ar ko tā atšķiras no nobriedinātas Kenijā? Lai gan universālu noteikumu vai rekomendāciju kopumā nav, tomēr dažādās valstīs vai reģionos nobriedināta kafija iezīmējas ar īpašām, izkoptai gaumei atpazīstamām atšķirībām un aromāta īpašībām.
Par kafijas garšu un aromātu, kuru nolemj tās izcelsmes reģions, stāsta kafiju un kafijas automātus tirgojošā uzņēmuma „Kafijas draugs” vadītājs Andris Leitis.
Ražīgās ekosistēmas un klimata dēļ, Gvatemalā nogatavinātā kafija
iezīmēsies ar līdzīgu aromātu, kāds tas ir kafijai no Hondurasas
plantācijām. Šajās valstīs gatavoto kafiju līdzību nolemj to
apstrāde. Abu valstu kafijas audzētāji, kafijas pupiņas apstrādā ar
tām pašām metodēm (mitrā apstrādes metode). Indonēzijā un Kenijā
nobriedināta kafija iezīmēsies ar pilnīgi atšķirīgu aromātu un
īpašībām.
Tālāk, salīdzināsim dažādos pasaules reģionos augušas kafijas
aromātu un garšu īpašības, tomēr vērts piebilst, ka šīs tendences
novērojamas tikai līdz kafijas apstrādei un grauzdēšanai. Dažādie
kafijas apstrādes veidu veido tās gala garšu un aromātu atbilstošu
katram reģionam.
Centrālamerika
Centrālamerika (izņemot Brazīliju) pasaules tirgū iezīmējas, kā
nopietns piegādātājs. Kopā ar Dienvidos esošo Kolumbiju,
Centrālamerikas valstis ieņem lielu pasaules tirgus daļu un dominē
Amerikā izmantotās kafijas tirgū, kurā ērtā ģeogrāfiskā pozīcija
lemj importa un ražojamās kafijas kvalitātes kultūras tendences un
nosaka iecienītākās garšas.
Visās Centrālamerikas valstīs dominē līdzīgs klimats un augstums
virs jūras līmeņa, plantācijās aug radniecīgu šķirņu kafija, bet
kafijas audzētāji izmanto līdzīgas apstrādes tehnoloģijas. Kopīga
iezīme, šajā reģionā gatavinātajai kafijai – maigs augļu skābums.
Kafijā, kas nākusi no Gvatemalas, sajutīsiet maigu ābolu skābumu,
bet no Meksikas – ķiršu garšu. Centrālamerikas valstīs ražotā
kafija iezīmējas ar brūnā cukura salduma iezīmēm, kas pāriet maigā
šokolādes vai kārtainās mīklas, sviesta aromātā. Augļu aromāts
pārklājas ar maigu kakao un garšvielu aromātu, kurā dominē maigs
skābums. Šī reģiona kafija ir viena no ar vissabalansētāko
aromātu.
Dienvidamerika
Runājot par kafiju no Dienvidamerikas, pirmais, kas iešaujas galvā
– Kolumbija. Šajās plantācijās augošā kafija iekļūst lielāko valstu
– kafijas režotāju pasaules Top 3. Klasiskā kolumbiešu kafija, kopā
ar augstākās klases kafiju no Peru, iezīmējas ar skābenu saldumu un
stipru karameļu saldumu, kā arī jūtama zemesriekstu garša. Tieši
šie kafijas aromāti, gurmānu kartē norāda uz
Dienvidameriku.
Brazīlija
Brazīlijā augošā kafija izceļas no citām Dienvidamerikas valstīm.
Pirmārt, šī valsts ir ievērojams piegādātājs pasaules tirgū, un tās
produkcija plaši izplatījusies visā pasaulē. Kafijas pupiņas, kas
nāk no Brazīlijas, īpaši tās, kas marķētas ar „Brazil natural“
zīmi, iezīmējas ar zemesriekstu garšu un piesātinātu aromātu. Šī
iemesla dēļ, tās visbiežāk izmantojamas espresso gatavošanā.
Šokolāde un maigā garšvielu pēcgarša ir galvenie brazīļu kafijas
karognesēji. Šajā reģionā nogatavinātā kafija iezīmējas ar ilgi
jūtamu aromātu, atšķirībā no kafijas no citām Dienvidamerikas
valstīm.
Etiopija
„Etiopiju vērts izdalīt kā atsevišķu, sava reģiona, kafijas
eksportētāju kategoriju. Pirmais arguments, kas Etiopiju padara
īpašu – dabas dažādība. Šajā valstī aug tūkstošiem dažādu kafijas
krūmu šķirņu, daudzas no tām ir savvaļas un nav piešķiramas
nevienai no citām šķirnēm. Šī iemesla dēļ, paverās plašas iespējas,
dažādu aromātu kafijas ražošanai, ko Etiopija lieliski izmanto –
stāsta „Kafijas draugs“ vadītājs Andris Leitis.
Etiopija iezīmējas ar dažādajām kafijas apstrādes metodēm, gan
valsts, gan pasaules mērogā salīdzinot ar citām pasaules valstīm.
Pamata kafijas apstrādes veidi: dabiskais un mitrais. Izmantojot
dabisko apstrādes metodi, kafijas pupiņas aizsargājošā oga tiek
žāvēta pirms pupiņu izņemšanas. Apstrādājot kafiju ar mitro metodi,
12 stundu laikā no novākšanas, kafijas oga tiek izlobīta un kafijas
pupiņas iemērcamas ūdens rezervuārā. Katra metode ir unikāla un
piešķir kafijai īpašu garšu un īpašības. Dabiski apstrādātas
pupiņas iezīmējas ar stipru, augļu un maigu, uzvirmojošu vīna
aromātu. Ar mitro metodi apstrādātajām pupiņām ir maigs ziedu
aromāts vai neuzkrītoša tējas pēcgarša.
„Dabiski apstrādātajās etiopiešu kafijas pupiņās jūtams arī svaigs
saldo ogu, visbiežāk melleņu vai zemeņu aromāts. Mitrās apstrādes
kafijai ierasts jasmīnu vai citronzāles aromāts, aukslējās jūtams
sausums un vieglums.
Kenija
Kenijā audzējamie kafijas krūmi ir īpaši ar savām nobriedušajām,
lielajām, sulīgajās kafijas ogām. Visbiežāk to nosaka klimats un
tas, ka kafijas krūmus lutina saule. Šie faktori nodrošina
augslējās patīkamu, pikantu salduma sajūtu. Kafijā jūtama
tomātu garša ar nelielu skābumu, kā arī upeņu asums. Augstas
kvalitātes, Etiopijā audzējamā kafija, piesātināta tropisku
aromātu. Vairākums kafijas gurmānu norāda uz to, ka šī kafija ir
viena no iecienītākajām.
Indonēzija
Indonēzija iezīmējas ar šķirņu daudzveidību. Šeit nogatavinātās
kafijas aromāts atgādina par klimatu un apstrādes tehnoloģiju
specifiku. Kafija no Sumatras reģiona, savu dabas un ražošanas
apstākļu un metožu dēļ asociējama ar stipru grauzdējumu, kas izdala
dūmakainu garšu. Citas Indonēzijas kafijas iezīmējas ar stipru sēņu
un žāļu aromātiem un noturīgu nesaldināta kakao pēcgaršu.
„Sumatrā nogatavināto kafiju, kafijas gurmāni iedala divās
nometnēs: vieni to klasificē kā iecienītāko kafiju, citi to nevar
paciest, tāpēc vienaldzīgo nav“, – stāstu pabeidz „Kafijas draugs“
vadītājs Andris Leitis.