Kafijas aparātu attīstība: no tvaika mašīnām līdz datorizācijai. INTERESANTI!
Kafijas aromāti, kurus šodien varam baudīt, ne vienmēr ir bijuši pieejami. Liela ietekme uz kafijas aromātu iegūšanu ir kafijas aparātu tehnoloģiju attīstībai, kas pavēra jaunas durvis espreso kafijas ideālās garšas meklējumiem. Līdz mūsdienu aparātiem tika radīts daudz prototipu: no mašīnas, kas darbināma ar tvaiku, līdz pat datorizētam automātiskajam aparātam. Daudzi no šiem izgudrojumiem izzuda vēstures plūdumā, tomēr svarīgākie un kafijas pagatavošanā revolucionārākie aparāti netika aizmirsti.
Par kafijas automātu evolūciju stāsta Kafijas Draugs
vadītājs Andris Leitis
Eiropā jau 19. gadsimtā kafijas tirdzniecība ieņēma milzīgu lomu.
Visā kontinentā strauji palielinājās kafejnīcu skaits, tomēr
kafijas pagatavošanas process bija īpaši lēns un bieži vien
kafejnīcu apmeklētājiem nācās ilgi gaidīt pasūtīto dzērienu. Šajā
sfērā investori ieraudzīja neierobežotas iespējas procesa
pilnveidošanai un sāka meklēt veidus, kā uzlabot pagatavošanas
tehnoloģiju. Tas bija tvaika mašīnu laikmets, tādēļ pirmajiem
kafijas pagatavošanas aparātiem tika izmantotas tieši tvaika
sistēmas.
Lai gan tajos laikos tika radīts neskaitāmi daudz patentu un
prototipu, par kafijas aparāta un espreso pagatavošanas metodes
priekšteces izgudrotāju tiek uzskatīts itālis Andželo Moriondo
(Angelo Moriondo) no Turīnas. 1884. gadā viņš patentēja savu
izgudrojumu, ko nosauca “Jauna tvaika mašīna ekonomiskai un ātrai
kafijas dzēriena pagatavošanai”.
Pirmo Moriondo patentēto kafijas aparātu veidoja liela tilpuma
karsēšanas boilers un 1,5 bāru spiediena iekārta, ar kuru ūdens
tika grūsts pa lielu, ar kafiju piepildītu kapsulu, kā arī cits
boilers, ar kura palīdzību tika iegūti tvaiki un pabeigta dzēriena
gatavošana. Lai gan Moriondo izgudrojums tiek uzskatīts par pirmo
kafijas aparātu, kurā tiek izmantots ūdens un tvaiki, tas tā arī
palika tikai aparāts, kas radīts par godu Turīnas ikgadējai
lielajai izstādei.
1884. gadā itālis Andželo Moriondo patentēja savu izgudrojumu, ko nosauca “Jauna tvaika mašīna ekonomiskai un ātrai kafijas dzēriena pagatavošanai
“Plašāka informācija par izgudrotāju Moriondo nav saglabājusies.
Tiek uzskatīts, ka viņa radītā tehnoloģija neizplatījās neveiksmīga
mārketinga dēļ. Moriondo kafijas aparāts nekad netika izmantots
masu ražošanā, un līdz šim nav saglabājies pat aparāta prototips
vai tā fotogrāfijas. Ja neskaita saglabājušos Moriondo patentu, tā
izgudrošana ir pazudusi vēstures dzīlēs. Pārējie divi izgudrotāji,
kas pilnveidoja Moriondo aparātu, neizdarīja tādu pašu mārketinga
kļūdu”, - stāsta Kafijas Draugs vadītājs Andris Leitis.
Luidži Becera (Luigi Bezzera) un Dezidērio Pavoni (Desiderio
Pavoni) var pielīdzināt Apple dibinātājam Stīvam Džobsam (Steve
Jobs), ja runājam par espreso kafijas aparātiem. Izgudrotājam un
alkoholisko dzērienu ražotājam no Milānas Luidži Beceram bija
tehnoloģiskās zināšanas, pateicoties kurām viņš 20. gadsimta sākumā
pilnveidoja kafijas aparātu. Meklējot veidu, kā pagatavot kafiju,
lai procesa beigās tā nonāktu tieši tasītē, viņš izgudroja espreso
dzērienu viena malka tilpumā, kas tiek lietots arī mūsdienās.
Becera pilnveidoja Moriondo kafijas aparāta prototipu. Oriģinālajā
Beceras patentā ir redzams, ka lielais boilers ar ūdens tilpnēm
tika karsēts, līdz ūdens un tvaiki tika izgrūsti pa kapsulu, kas
pieblīvēta ar kafiju. Mehānisms, caur kuru izgāja sakarsētais
ūdens, arī pazemināja ūdens tilpņu temperatūru no 120 līdz 90 °C,
t.i., līdz ideālai kafijas pagatavošanas temperatūrai.
Izmantojot jauno tehnoloģiju, pirmo reizi kafija tika pagatavota
dažu desmitu sekunžu laikā, tomēr Beceras aparātam bija arī daudz
trūkumu. Tas tika karsēts uz atklātas liesmas, tādēļ bija grūti
kontrolēt spiedienu un temperatūru, kā arī bija gandrīz neiespējami
pagatavot divas espreso tasītes ar vienādu garšu.
Izmantojot agrīnos kafijas aparātus, stundas laikā varēja pagatavot līdz 1000 tasītēm, tomēr tvaika izmantošanas dēļ radās nevēlams efekts — kafija bija rūgta, ar deguma piegaršu.
Becera izgudroja vēl dažus kafijas aparātu prototipus, tomēr tolaik
viņa tehnoloģija netika novērtēta. Viņam nebija pietiekami daudz
līdzekļu darbības attīstībai, un viņš neizprata mārketinga
īpatnības. Tomēr šis izgudrotājs pazina cilvēku, kam bija
trūkstošie komponenti atzinības iegūšanai — Dezidērio Pavoni.1903.
gadā Pavoni nopirka Becero patentu un uzlaboja tā dizainu, kā arī
papildināja to ar savu jauno izgudrojumu — spiediena regulēšanas
vārstu. Šis izgudrojums tika plaši atzīts kafijas gatavošanas
meistaru vidū (tas nozīmēja, ka karstā kafija pagatavošanas laikā
neizšļakstījās uz gatavotāja straujas spiediena maiņas dēļ), kā arī
paātrināja kafijas gatavošanas procesu. Pavoni arī radīja iekārtu,
kas savāca aparāta boilerā sakrājušos tvaikus. Becera un Pavoni
strādāja kopā, cenzdamies līdz ideālam pilnveidot savu aparātu, ko
Pavoni nosauca par “Ideale”. 1906. gada Milānas izstādē šie divi
vīri beidzot parādīja pasaulei savu izgudrojumu — “caffe espresso”.
Pēc izstādes sākās apjomīga kafijas aparātu ražošana komerciālos
nolūkos un tie tika pārdoti Itālijā. Ar daudzajiem uzlabojumiem
aparāts “Ideale” bija pirmais solis ceļā uz ideālas espreso kafijas
gatavošanu.
Izmantojot agrīnos kafijas aparātus, stundas laikā varēja pagatavot
līdz 1000 tasītēm, tomēr tvaika izmantošanas dēļ radās nevēlams
efekts — kafija bija rūgta, ar deguma piegaršu. Ar pirmajiem
espreso kafijas aparātiem varēja iegūt tikai 2 bāru spiedienu.
Skatoties pēc mūsdienu standartiem, šāds dzēriens pat nevarēja tikt
uzskatīts par espreso kafiju.
Līdz ar sviru aparātiem tika standartizēts espreso tasītes lielums. Sviru grupās cilindrs varēja saturēt tikai unci ūdens, ar ko pietika vienas espreso kafijas tasītes pagatavošanai.
“20. gadsimta sākumā tvaiku nomainīja elektrība, aparāti kļuva
mazāki un daudz produktīvāki, tomēr pat tad neviens izgudrotājs
nespēja radīt aparātu, kurš varētu pagatavot kafiju ar lielāku
spiedienu nekā 1,5–2 bāri, nesadedzinot kafiju. Pavoni kafijas
aparāti dominēja tirgū ilgāk nekā desmit gadus. Tomēr, neskatoties
uz milzum lielajiem panākumiem, Pavoni radītie espreso aparāti
neizplatījās tālāk kā reģiona līmenī — Milānas un tās apkārtnes
kafijas namos”, stāsta Andris Leitis.
Viens no Pavoni konkurentiem bija Pjērs Terēzio Arduīno (Pier
Teresio Arduino). Izgudrotājs Adruīno bija apņēmies atklāt kafijas
pagatavošanas veidu, kuram nav nepieciešams tvaiks. Lai gan Arduīno
uzlaboja kafijas aparāta konstrukciju, pievienojot skrūvveida
virzuļus un gaisa sūkņus, viņš tā arī nespēja īstenot visas savas
ambiciozās idejas. Arduīno ieguldījums espreso kafijas vēsturē ir
nedaudz citādas dabas. Viņš bija uzņēmējs un labi pārzināja
mārketingu. Šajā sfērā viņš pārspēja pat Pavoni. Lai popularizētu
espreso kafiju, Adruīno radīja lielisku mārketinga kampaņu,
iesaistot tajā arī slavenu grafikas dizaineru, kurš perfekti
attēloja espreso īpašības. 1920. gadā Arduīno jau piederēja
ievērojami lielāka ražotne nekā Pavoni ražotne Milānā. Pateicoties
Arduīno panāktajai ražošanas produktivitātei un mārketinga prasmēm,
kafijas aparāti strauji izplatījās pāri Milānas robežām pa visu
Eiropu.
“Milānietis un kafejnīcas īpašnieks Akils Gadža (Achille Gaggia)
bija pirmais, kas pārkāpa 2 bāru spiediena robežu espreso kafijas
pagatavošanā. Pēc Otrā pasaules kara Gadža radīja apvērsumu kafijas
aparātu vēsturē. Viņa radītajā mehānismā ar tvaika spiedienu ūdens
no boilera tika izgrūsts cilindrā, kur tas tālāk tika grūsts ar
atsperu vārsta sviru, kuru regulēja kafijas gatavošanas meistars.
Pateicoties šim izgudrojumam, vairs nevajadzēja liela tilpuma
boilerus un tika krasi paaugstināts kafijas pagatavošanas
spiediens. Spiediens mainījās no 1,5–2 bāriem līdz 8–10 bāriem” -
stāsta Kafijas Draugs vadītājs Andris Leitis.
Līdz ar sviru aparātiem tika standartizēts espreso tasītes lielums.
Sviru grupās cilindrs varēja saturēt tikai unci ūdens, ar ko
pietika vienas espreso kafijas tasītes pagatavošanai. Līdz ar sviru
aparātiem radās arī jauns žargons: “izspiest šāvienu” espreso.
Tomēr augsta spiediena sviru aparāta izgudrošanas lielākā
priekšrocība, visticamāk, bija kafijas putu rašanās, kas arī
pašlaik tiek uzskatīta par augstas espreso kvalitātes rādītāju.
Līdz ar Gadža kafijas sviru aparātu tika sākta mūsdienu espreso
kafijas pagatavošanas metode.
Gadža kafijas aparāts nebūt nav kafijas aparātu evolūcijas beigas. Nākamais kafijas aparātu tehnoloģiju izrāviens notika 1960. gadā, kad Gadžas sviru aparātu pārspēja jauns modelis — “Faema E61”. Šī kafijas aparāta izgudrotājs Ernesto Valente ievērojami pilnveidoja līdz šim dominējošo kafijas aparātu tehnoloģiju. Tā vietā, lai pagatavošanas laikā paļautos uz manuālu regulēšanu, viņš iebūvēja kafijas aparātā automātisku pumpi un noregulēja, lai tas izspiestu kafiju ar 9 bāru spiediena spēku, kas nepieciešams espreso kafijas pagatavošanai. Pirms kafijas izgrūšanas tasītē pumpis novirzīja ūdeni tieši pa ūdensvadu uz spirālveida katlu boilerā. Šī aparāta temperatūras regulators uzturēja kafijas pagatavošanai nepieciešamo temperatūru. Modelis “Faema E61” bija tehniski inovatīvs, mazāku izmēru, universāls un ar nerūsējoša tērauda korpusu. Pateicoties šīm īpašībām, tas drīz vien kļuva komerciāli veiksmīgs un nonāca vēsturiski svarīgāko kafijas aparātu sarakstā.
Bez šaubām līdz mūsdienu kafijas aparātam bija vēl daudz citu
tehnoloģisko pieeju, tomēr tieši šie izgudrojumi bija revolucionāri
espreso kafijas aparāta attīstības vēsturē. Ilgāk nekā simt gadu
garumā kafijas aparāts tika krasi pārveidots, tika pievienoti
elektriski rīki, aparāti tika datorizēti un kļuva viegli
pārnēsājami. Tomēr ar tehnoloģiju progresu ideālai espreso kafijas
tasītei vien nepietiek — šeit saskaramies ar tehnoloģisko pusi,
kura ir atkarīga tikai no cilvēka. Ideāla espreso garša ir atkarīga
no četriem faktoriem: kafijas apstrādes, grauzdēšanas, aparāta un
kafijas gatavošanas meistara prasmēm. Tātad, lai gan tehnoloģijas
ir devušas cilvēkam iespēju pagatavot ideālu espreso kafiju, galu
galā pēdējais faktors, kas nosaka dzēriena garšu, tomēr ir atkarīgs
no cilvēka iejaukšanās.