13 pārsteidzoši un dīvaini fakti par kafiju
Vai ir nācies aizdomāties par to, kāda kafijas deva var būt nāvējoša, un vai bijāt dzirdējuši, ka Džordžs Vašingtons izgudroja šķīstošo kafiju? Domājat, ka bezkofeīna kafijā kofeīna vispār nav? Kafijas pasaule ir pilna interesantu faktu un stāstu, kā arī mītu, kuri patiesi pārsteidz.
Interesantākajos stāstos iz kafijas pasaules, dalās specializēta
kafijas automātu un kafijas uzņēmuma "Kafijas draugs" vadītājs
Andris Leitis.
Kafija tika izmantota kā pārtika
Sen, sen atpakaļ kafijas ogas tika miksētas kopā ar taukiem,
tādējādi izveidojot enerģētisku uzkodu. Vēl viena interesanta lieta
ir tā, ka kafijas ogas tika izmantotas vīna ražošanā.
Ir bijuši 5 vēsturiski mēģinājumi aizliegt
kafiju
Pirmo reizi kafija tika aizliegta Mekā 1511. gadā, jo tā itkā
stimulējusi radikālo domāšanu. Tikmēr, XVI gadsimtā itāļu
garīdznieki arī mēģinājuši izliegt kafiju, jo uzskatījuši to par
sātanisku dzērienu. Tomēr pāvests Clements VIII uzskatījis, ka
dzēriens ir gards, tāpēc neatbalstīja šo domu par aizliegšanu.
Interesants fakts: Pāvests, 1600. gadā, pat svētīja kafiju, lai
padarītu to legālu.
Osmaņu impērijas galvai vēsturiski ir bijusi īpaša loma kafijas
aizliegšanā. Tiklīdz viņš ieguva savu troni, viņš apsolīja sodus
visiem kafijas dzērājiem (tādus kā, sišana, mešana ūdenī).
1746. gadā Zviedrijas gubernātors ne tikai aizliedza kafiju, bet
arī aizliedza traukus, kuri bija paredzēti kafijas pagatavošanai un
dzeršanai. 1777. gadā Prūsijas līderis Frederiks Lielais,
redzēdams, ka kafija gandē alus patēriņu, atzina alus pārsvaru pār
kafiju.
Kafiju var arī pārdozēt
Tā ir patiesība, lai sasniegtu letālu kofeīna dozi, jāizdzer
apmēram 100 kafijas tasītes.
Patiesībā kafija ir auglis
Kafija, kādu mēs to pazīstam, īstenībā ir kafijas krūma augļa
sēkla. Kafijas pupiņa īstenībā ir sēkla, un to varam saukt par
pupiņu tikai tāpēc, ka tā ir līzīga īstām pupiņām.
Kafijas dzērājiem ir mazāks risks saslimt ar Alcheimera
slimību
Pētījumi rāda, ka cilvēkiem, kuru asinīs ir salīdzinoši augsts
kofeīna līmenis, ir iespēja izvairīties no Alcheimera slimības.
Pētījumi pierādījuši arī to, ka cilvēki, kuriem kofeīna līmenis
asinīs ir pietiekoši augsts, ir lielāka iespēja izvairīties no otrā
līmeņa diabēta un Pārkinsona slimības. Pierādīts, ka kafija
pozitīvi ietekmē ķermeni un aizsargā to pret ādas vēzi (īpaši
aktuāli sievietēm).
Kafija ilgāk saglabā siltumu, ja pievienosiet saldo
krējumu
Kafija ar saldo krējumu atdziest par 20 procentiem lēnāk nekā
vienkārši melna kafija.
Kafijai pievienojot pienu samazinās kofeīna
ietekme
Cilvēka ķermenis kofeīnu absorbē krietni vien lēnāk nekā, ja
kafijai pievienots treknāks piens.
Lielākā, jebkad, pagatavotā kafijas tase
Dienvidkorejā
Šīs kafijas krūzes tilpums ir vairāk nekā 14 000 litri. Lielākā
krūze ar aukstu kafiju (5600 litri), tika pagatavota Las Vegasā,
2010. gadā.
Šķīstošo kafiju izgudroja Džordžs Vašingtons
Protams, tas nebija ASV prezidents, bet gan ķīmiķis ar šādu pašu
vārdu. Ilgu eksperimentu rezultātā ar sausu kafiju, viņš izgudroja
"Red E Coffee" - pirmo šķīstošās kafijas brendu.
Kafijas aromāts var palīdzēt piecelties
Izgudrotāju komanda nonāca pie secinājuma, ka tikai kafijas aromāts
no rīta aktivizē smadzenes un asinsriti, kā arī samazina stresu.
Izdzerot kafiju, kofeīns ļoti ātri sasniedz asinis, iespējams 10
minūšu laikā.
Tumši grauzdētā kafijā ir mazāk kofeīna, nekā gaišā
grauzdējumā
Lai gan tumša grauzdējuma kafijas aromāts ir ievēromaji stiprāks,
tas īstenībā norāda uz to, ka procesa laikā iznīcināta daļa
kofeīna. Jo ilgāk kafija tiek grauzdēta, jo vairāk kofeīna tiek
pazaudēts.
Bezkofeīna kafija nenozīmē to, ka kofeīna tur vispār
nav
200 gramos bezkofeīna kafijas iespējams atrast pat 12 miligramus
kofeīna. Salīdzinājumam, tādā pašā daudzumā parastas kafijas arī
kofeīna daudzums būs ap 200 miligramiem.
Nosaukums „kafija“ īstenībā nozīmē „vīns“
Oriģinālais kafijas nosaukums ir „qahwah“ cēlies no senās Jemenas
valodas, kur šis apzīmējums nozīmē „vīns“. Turcijā, šis dzēriens
tika dēvēts par „kahveh“, līdz brīdim, kad Ģermāņi nosauca to par
„koffie“. Tikai vēlāk, angliski šo dzērienu sāka dēvēt par
„coffee.