Marinēt vairs nav stilīgi. Daudz veselīgāk - skābēt un raudzēt
Vārdu salikums “fermentēti produkti” kādam var likties mazliet nesaprotams – skābēti un raudzēti produkti izklausās daudz skaidrāk, jo kurš gan nezina, kas ir skābēti gurķīši un kāposti vai kefīrs un jogurts. Taču ar to fermentēto produktu klāsts neaprobežojas. Patiesībā piedāvājums ir ļoti plašs, jo fermentēt var teju jebko, sākot ar dārzeņiem un beidzot ar kamieļa pienu un foreli.
Iemesli, kāpēc būtu vērts pievērst papildu uzmanību šai produktu
grupai, ir vairāki, taču galvenais ir to sastāvā esošās labās
baktērijas jeb probiotikas. Pēdējā laikā probiotiskās baktērijas
tiek plaši pētītas un to labvēlīgā iedarbība uz cilvēka organismu
aizvien vairāk izmantota. Pārsvarā lieto probiotikas saturošus
preparātus, ko var nopirkt aptiekās, taču ar tām apgādāt organismu
arī lētāk un vienkāršāk – ēst fermentētus pārtikas produktus.
5 fakti, kas mums būtu jāzina par fermentētiem
produktiem
Fermentēti produkti palīdz atjaunot baktēriju līdzsvaru zarnu
traktā. Laktozes nepanesība, kairinātās zarnas sindroms,
sēnīšu infekcijas, alerģijas, astma un vēl citas problēmas nereti
tiek saistītas ar samazinātu labo baktēriju skaitu, proti, zarnu
traktā ir izjaukts baktēriju līdzsvars. Tāpēc slimību profilakses
un ārstēšanas nolūkos probiotikām bagātu produktu lietošana ir
pareizā izvēle.
Fermentēti produkti uzlabo gremošanas procesus.
Piemēram, fermentēti piena produkti ir vieglāk sagremojami nekā
piens, un bieži vien tos var lietot arī cilvēki, kas nevar dzert
pienu. Pienā esošā laktoze fermentācijas procesā sadalās, tāpēc
siers, kefīrs, jogurts un citi fermentēti piena produkti jau ir ar
stipri vien mazāku laktozes koncentrāciju, kas tos padara vieglāk
absorbējamus. Savukārt laktobaktērijas, ko uzņemsiet ar skābētajiem
produktiem, palīdzēs sagremot citus apēstos pārtikas produktus.
Skābēti un raudzēti produkti ir lielisks enzīmu
avots, kas nepieciešami, lai sagremotu, absorbētu un
izmantotu ar ēdienu uzņemtas uzturvielas. Gadiem ejot, cilvēka
organismā enzīmu ražošanas spējas samazinās, tādēļ jo īpaši svarīgi
parūpēties par to uzņemšanu ar pārtiku. Ja jums trūkst enzīmu,
gremošanas procesi sāk pieklibot un uzturvielu uzsūkšanās
samazinās. Tāpēc fermentētu produktu iekļaušana uzturā ir vitāli
svarīga, lai uzņemtu maksimāli daudz uzturvielu no tā, ko
apēdam.
Fermentētos produktos ir lielāks vitamīnu daudzums nekā
tajos pašos produktos pirms fermentācijas. Piemēram,
raudzētos piena produktos ir atrasts lielāks folskābes,
piridoksīna, riboflavīna un biotīna daudzums, kas ir atkarīgs no
tā, kādi baktēriju celmi tiek izmantoti.
Fermentācija ir veids, kā ilgāk uzglabāt
produktus. Piens sabojājas jau pāris dienu laikā, bet
kefīrs glabājas stipri ilgāk, savukārt skābēti gurķi ledusskapī
stāv labāk par svaigiem. Fermentēti produkti arī piešķirs jaunas
garšas nianses jau iecienītiem ēdieniem un būs lieliska veselīga
uzkoda.
Kuri tie ir?
Pie fermentētiem produktiem pieder šādi.
* Skābēti kāposti, gurķīši un citi dārzeņi.
* Kimčī – ass korejiešu nacionālais ēdiens, kas pagatavots no
fermentētām kāpostu lapām, ingvera, sīpola un garšvielām.
* Siers, kas pagatavots no svaiga piena.
* Miso pasta (nepasterizēta), gatavota no fermentētām sojas pupiņām
un graudiem.
* Tempe jeb sojas gaļa un natto, gatavoti no fermentētām sojas
pupiņām.
* Kombuča – fermentēts melnās vai zaļās tējas dzēriens.
* Jogurts un kefīrs, kas gatavoti ar dzīvām baktēriju kultūrām (arī
augu valsts izcelsmes jogurti, piemēram, no kokosriekstu vai
mandeļu piena), un citi raudzēti produkti.
Sojas pupiņām parasti dabīga uztura piekritēju vidū nav laba
reputācija, taču to nevar teikt par fermentētām sojas pupiņām –
šādā veidā tās sniedz gan probiotikas, gan K2 vitamīnu un tiek
uzskatītas par vērtīgu piedevu ikdienas ēdieniem.
Teorētiski arī dažus alkoholiskos dzērienus varētu uzskatīt
par fermentētiem produktiem, taču tie nekalpos kā probiotiku
avots. Vīns
satur sava veida probiotiskās baktērijas – Oenococcus oeni –, tomēr
tām nav tāda pati iedarbība kā bifidobaktērijām vai
laktobaktērijām.
Ja pūšas vēders
Pieļauju, ka daudzi ir piedzīvojuši situācijas, kad pēc skābētu
kāpostu ēšanas uzpūšas vēders un pastiprināti rodas gāzes. Taču tam
nevajadzētu būt iemeslam, lai atteiktos no šo produktu lietošanas
ikdienā.
Vispirms jāizvērtē, cik bieži jūs lietojat skābētus vai raudzētus
produktus. Ja ikdienā skābus kāpostus neēdat un tad pēkšņi izēdat
pusi trīslitru burkas, nav brīnums, ka pūš vēderu. Organisms nav
pieradis pie tik liela baktēriju pieveduma zarnu traktam. Savukārt,
ja fermentētos produktus lietojat jau kādu laiku, taču pastiprināta
gāzu veidošanās ir saglabājusies, tā var būt zīme, ka notiek
attīrīšanās process, jo labās baktērijas sāk cīņu ar sliktajām.
Tomēr, ja jums rodas caureja vai, tieši pretēji, parādās
aizcietējumi, vai vēdera uzpūšanās un gāzes ir ļoti spēcīgas,
iespējams, esat mazliet pārcentušies ar fermentēto produktu ēšanu.
Tie ir veselīgi, tomēr pārāk daudz šo labo produktu uzturā var
radīt problēmas. Ja rodas kādi izteikti nepatīkami simptomi,
vajadzētu uz brīdi pārtraukt fermentētus produktu ēšanu vai
ievērojami samazināt to daudzumu.
Īsi sakot, kad sāk lietot probiotikas saturošus produktus, gāzu
veidošanās ir normāls blakusefekts, taču to var samazināt, lietojot
uzturā nelielas skābēto vai raudzēto produktu porcijas. Lēni un
pakāpeniski palielinot skābēto kāpostu vai kefīra daudzumu, pamazām
atbrīvosieties arī no vēdera uzpūšanās.
Ja pastiprināti veidojas gāzes un vēders pūšas tieši pēc raudzētu piena produktu lietošanas, tas var liecināt arī par konkrēto produktu nepanesību. Šādā gadījumā nemēģiniet pieradināt organismu pie tā, kas tam ir kaitīgs.
Cik daudz skābētu kāpostu ēst?
Ja līdz šim ar fermentētajiem produktiem esat bijuši uz jūs, tad
noteikti, sākot tos iekļaut ikdienas uzturā, jāievēro mērenības
princips. Varat sākt ar pusi krūzes skābētu kāpostu dienā vai 50 ml
jogurta. Šīs devas ir ļoti nelielas, taču dažos gadījumos
nepieciešams sākt pat ar vēl mazākām, piemēram, ar vienu vai divām
tējkarotēm skābētu dārzeņu, ko pievieno pamatēdienam. Pakāpeniski
devas var palielināt līdz tasei kāpostu (gurķu vai citu fermentētu
produktu) dienā, ar ko papildināt kādu ēdienreizi, līdz varēsiet
tos ēst katrā ēdienreizē un arī kā uzkodu.
Fermentētos produktus ieteiktu uztvert kā piedevu pamatēdienam vai
vieglu uzkodu starp ēdienreizēm (piemēram, probiotikas saturošu
jogurtu). Piemēram, Japānā fermentētās sojas pupiņas natto ēd ar
rīsiem. Indijā jogurta dzērienu lassī dzer pie vakariņām. Mēs varam
maltītē dzert kefīru vai pievienot ēdienam kādu skābētu gurķi.
Tējas sēnes dzēriens jeb kombuča
ASV un Lielbritānijā slavas zenītā ir nonācis kāds mūsu vecmāmiņām
pat ļoti labi zināms dzēriens, ko svešvārdā dēvē par kombuču.
Latvijā to vairāk pazīst kā tējas sēni. Šī dzēriena pirmsākumi
meklējami Ķīnā, tālāk tas izplatījās Krievijā, Vācijā, visbeidzot
visā Eiropā un ASV.
Kombuča tiek gatavota no melnās vai zaļās tējas, kurai tiek
pievienots ūdens, cukurs (garšu dažādībai pielej arī sulas) un
simbiotiska baktēriju un rauga sēnīšu starta kultūra, kas izskatās
līdzīgi pankūkai. Šī plakanā, pelēcīgā un glumā sēne tad arī ir tā,
kas veicina fermentācijas procesu un aptuveni pēc nedēļas ļauj
baudīt dzērienu, ko mēdz dēvēt arī par eliksīru ilgam mūžam.
Kombučas sastāvā ir dažādu celmu probiotiskās baktērijas un raugi,
organiskās skābes, enzīmi, aminoskābes, B grupas vitamīni un
polifenoli. Tā tiek slavēta kā imunitāti veicinoša, samazina risku
saslimt ar dažādām hroniskām slimībām, veicina organisma
attīrīšanos un aknu veselību, uzlabo locītavu veselību (jo tās
sastāvā ir glukozamīni), kā arī uzlabo gremošanu un zarnu trakta
veselību.
Diemžēl zinātniski spēcīgu pierādījumu, kas būtu veikti ar
cilvēkiem, trūkst, taču tas nenozīmē, ka dzēriens nekur neder. Tā
kā kombuča satur probiotikas, tā jau ir vērtīga manta. Turklāt tā
ir ļoti laba alternatīva gāzētajiem dzērieniem, jo kombuča ir
viegli dzirkstoša, nedaudz salda un satur stipri mazāk kaloriju
nekā citi gāzētie, saldinātie dzērieni.
Mājās gatavots pret veikalā pirkto
Diemžēl ne visu fermentēto produktu sastāvā, ko varam iegādāties
veikalā, ir probiotiskās baktērijas. Piemēram, skābētie gurķīši vai
kāposti nereti satur etiķi un ir pasterizēti, tāpēc pienskābo
baktēriju un enzīmu šajos produktos nebūs. Ja produktam pievieno
etiķi, tiek izlaists dabīgais fermentācijas process un pienskābās
baktērijas neveidojas. Tā kā etiķis piešķir gurķiem un kāpostiem
skābeno garšu, kā arī vienlaikus darbojas kā konservants, pārtikas
ražošanā tas ir diezgan iecienīts.
Gatavojot kāpostus mājās, nepieciešams vien sāls un ūdens (un kādas
citas sastāvdaļas pēc izvēles – ķimenes, burkāni, āboli), un
fermentācija var sākties. Gatavojot jogurtu, nāksies iegādāties
jogurta ieraugu, gatavojot kefīru, vajadzēs kefīra graudiņus jeb
ieraugu, taisot kombuču jeb tējas sēnes dzērienu, nepieciešama
tējas sēne utt. Iesākumā varat sākt ar dārzeņu skābēšanu, tikai
atcerieties, ka etiķis ir jānoliek malā.
Kā ieviest vairāk probiotiku saturošus produktus ikdienas
ēdienkartē
* Skābējiet kāpostus, burkānus, redīsus, tomātus, gurķus, kabačus
un citus dārzeņus, lai parūpētos par dažādību un samazinātu
iespējamību, ka konkrētais produkts apniks.
* Piena kokteiļu vietā taisiet jogurta, lakto vai kefīra kokteiļus,
kuriem pievienojiet svaigas ogas un augļus.
* Gatavojiet fermentētu dārzeņu maisījumus un ēdiet tos ar plānajām
vai kartupeļu pankūkām.
* Lai dažādotu garšu un palielinātu uzturvērtību, pievienojiet
skābētos dārzeņus svaigajiem salātiem.
* Gatavojot maltīti mājās, uz šķīvja vienmēr uzlieciet kādu skābētu
gurķīti, saujiņu skābētu kāpostu vai piedzeriet glāzi kefīra.
* Šampanieša, alus vai vīna vietā malkojiet kombuču, kas patiesībā
pat satur minimālu alkohola daudzumu.
Vienkārša probiotiskā kokteiļa recepte
Sastāvdaļas
- Sauja zemeņu
- Sauja saldo ķiršu
- Bezpiedevu lakto
- Visas sastāvdaļas lieciet blenderī un maliet, līdz iegūstat
viendabīgu masu. Lejiet glāzē un baudiet!
No žurnāla "Ko ārsti mums nestāsta"
Teksts: Eva Kataja