Skolās atļauj tirgot šķīstošo kafiju, žāvētu ogu konfektes un piena saldējumu
7. martā Ministru kabineta sēdē apstiprināti Veselības ministrijas izstrādātie grozījumi noteikumiem*, kuros noteiktas uztura normas izglītības iestādēs, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās un ārstniecības iestādēs.
Ar grozījumiem tiek papildināts pārtikas produktu saraksts, ko
drīkst izplatīt vispārējās un profesionālajās izglītības iestādēs
papildus kompleksajai un izvēles ēdienkartei.
Izglītības iestādēs papildus kompleksajai un izvēles ēdienkartei
turpmāk drīkstēs izplatīt: produktus, kas tiek gatavoti no žāvētiem
augļiem, ogām, dārzeņiem un sukādēm, piemēram, žāvēto augļu un ogu
konfektes. Šiem produktiem būs jāatbilst arī noteiktiem kvalitātes
kritērijiem - tiem jābūt bez pievienotā cukura un sāls, kā arī
daļēji hidrogenētiem augu taukiem.
Tāpat izglītības iestādēs atļauto pārtikas produktu saraksts ir
papildināts ar šķīstošo kafiju (t.sk. karsto dzērienu aparātos).
Papildus ir noteiktas sastāvdaļas, piemēram,piens un medus kuras,
drīkst izmantot karsto dzērienu pagatavošanā, t.sk. dzērienos no
kafijas, cigoriņiem, kakao vai zaļās, melnas un augu tējas. Karsto
dzērienu aparātos, kur tiek izmantoti gatavi kakao maisījumi kopā
ar cukuru, dehidrētu pienu un garšvielām pievienotā cukura daudzums
nedrīkstēs pārsniegt 5 g uz 100ml produkta.
Atļauto pārtikas produktu saraksts ir papildināts arī ar
dzērieniem, kas pagatavoti no upenēm, jāņogām, smiltsērkšķu ogām,
cidonijām, dzērvenēm u.c. un atbilst noteiktām kvalitātes prasībām
(sastāvā ir ne mazāk kā 18% sulas un satur ne vairāk kā 15g
ogļhidrātu uz 100ml produkta u.c. prasības).
Lai dažādotu pārtikas produktu piedāvājumu un nodrošinātu iespēju
pagatavot dažāda veida maizītes, salātus u.c. ēdienus, papildus
kompleksajai un izvēles ēdienkartei vispārējās un profesionālajās
izglītības iestādēs atļaus izplatīt no zivs filejas vai liesas
gaļas pagatavotus produktus, piemēram, tvaicētu zivs fileju vai
krāsnī ceptu vistas fileju. Iepriekšminētajiem produktiem būs
jāatbilst noteiktām kvalitātes prasībām.
Tāpat izglītības iestādēs turpmāk drīkstēs izplatīt piena saldējumu
ar augļiem un ogām, kas iegūts tikai no piena vai piena produktiem
ar ierobežotu tauku un pievienotā cukura daudzumu.
Uztura speciāliste Olga Ļubina norāda: "Lai arī
Eiropas Pārtikas drošības aģentūra (EFSA) nav noteikusi
konkrētu daudzumu, cik daudz kofeīna būtu atļauts dienas laikā
uzņemt bērnam, tomēr ir skaidrs, ka kofeīna lietošana uzturā
bērniem nav ieteicama. Kofeīnu saturošie produkti ir dabīgā un
šķīstošā kafija, tiesa, šķīstošajā kafijā kofeīna koncetrācija
nedaudz ir mazāka, tēja, šokolāde, kakao, enerģijas un saldinātie
dzērieni. Nav skaidrs, priekš kam šādus produktus ir
nepieciešams pārdot skolās un citās izglītības iestādes, jo tas
noteikti nav pirmās nepieciešamības produkts. Šiem dzērieniem
ir arī daudz pievienota cukura - 5g cukura uz 100ml dzēriena. Tas
nozīme, ka izdzerot kafijas dzēriena krūzi, bērns uzņems
apmēram 2 tējkarotes cukura."
*Ministru kabineta 2012.gada 13.marta noteikumi Nr.172 "Noteikumi
par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās
aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un
ārstniecības iestāžu pacientiem"