Raudzēti piena produkti: mīti un patiesības
Uztura speciālisti un ārsti visā pasaulē atzīst, ka piens un tā produkti ir neatņemama veselīga uztura piramīdas sastāvdaļa. Daudz ir dzirdēts par pienu un tā labvēlīgu ietekmi uz kaulu veselību, taču nedrīkst aizmirst, ka, pienu pārveidojot, gala produkta īpašības var uzlaboties vēl vairāk.
Piens ir bagāts ar kalciju un olbaltumvielām, savukārt raudzēti jeb fermentēti piena produkti ar tā saucamajām “labajām” baktērijām ir ne tikai labs kalcija un olbaltumvielu avots, bet arī sargā un lolo mūsu zarnu traktu. Par to, kur slēpjas raudzēto piena produktu burvība, stāsta uztura speciāliste un uzturzinātnes maģistre Ksenija Andrijanova.
1. Raudzēti piena produkti palīdz uzturēt zarnu trakta
veselību
Nav noslēpums, ka mūsu zarnu trakts kalpo par dzīvesvietu lielajai
mikroorganismu komūnai. Šie mikroorganismi ir daudzu apjomīgu un
nopietnu pētījumu varoņi, jo palīdz pasargāt organismu no
kaitīgajām vielām, veicina gremošanas procesu, un, iespējams,
ietekmē pat nervu sistēmas darbību. Izrādās, šādus vērtīgus
veselības palīgus mēs varam uzņemt arī ar pārtiku, lietojot uzturā
raudzētus piena produktus, piemēram, Lakto, kas dāsnā daudzumā
satur vērtīgās acidofīlās un bifidobaktērijas. Tās baktērijas sauc
arī par probiotikām — ar šo jēdzienu ir pazīstami visi, kas
antibiotiku kursa dēļ izjuta gremošanas traucējumus, ko izraisa
traucēts mikrofloras līdzsvars. Probiotikas, iedzīvojoties zarnu
traktā, atjauno izjaukto mikroorganismu līdzsvaru un novērš
antibiotiku izraisīto caureju un citus nepatīkamus simptomus.
Tāpēc, bez šaubām — raudzēti piena produkti palīdz uzturēt zarnu
trakta veselību, un tos ir ieteicams lietot ikdienā, neaizmirstot
arī kopumā ēst pēc iespējas veselīgāk.
2. Der laktozes nepanesības slimniekiem
Viens no mītiem, kas vajā laktozes nepanesības slimniekus, ir
uzskats, ka tiem ir liegti jebkādi piena produkti. Tā nav taisnība.
Kāpēc? Izskatīsim raudzēto piena produktu rašanās mehānismu!
Raudzēšana ir process, kura ietvaros pienam tiek pievienotas
īpašas, labas baktērijas, kas piena cukuru laktozi apēd un
pārvērš pienskābē, tādejādi to neitralizējot. Procesā skābpiena
dzēriens iegūst arī tam raksturīgu konsistenci, patīkami skābu
garšu un smaržu. Novērojumi un pētījumi parāda, ka lielākajai daļai
laktozes nepanesības slimnieku raudzēti piena produkti neizraisa
nepatīkamas reakcijas, tāpēc ir droši lietojami uzturā.
LASI ARĪ: Patiesība par pienu. Argumenti dzeršanai vai nedzeršanai
Piens vai kefīrs – kurš veselīgāks un vērtīgāks latvietim
Nenovērtētais pārtikas produkts piens. Uztura speciāliste skaidro piena nozīmi visos vecumos
3. Raudzētajiem piena produktiem ir arī citas noderīgas
funkcijas
Runājot par raudzēto piena produktu labvēlīgu ietekmi uz zarnu
traktu, dažreiz mēdzam aizmirst par citām to funkcijām. Pētījumi
liecina, ka raudzēti piena produkti var samazināt holesterīna
daudzumu asinīs, pasargāt no sirds-asinsvadu saslimšanām un
palīdzēt noturēt svaru pēc tā samazināšanas. Noris arī pētījumi par
skābpiena dzērienu iespēju samazināt asinsspiedienu hipertensijas
slimniekiem. Nevar noliegt — šie ir produkti ar labvēlīgu
ietekmi un milzīgu potenciālu nākotnē.
Kāds daudzums raudzētā piena dzēriena ieteicams labas veselības
uzturēšanai? Nav definēts konkrēts daudzums, un tas, turklāt, var
atšķirties atkarībā no vecuma, dzimuma un fiziskās aktivitātes
līmeņa, taču viena deva jeb 200 mililitri šāda produkta kā otrās
brokastis, launags vai uzkoda ir lieliska ideja!