Skolās būs atļautas veģetāras pusdienas
Ministru kabinets apstiprinājis Veselības ministrijas (VM) izstrādāto noteikumu projektu, kas paredz precizēt noteiktās uztura normas un kvalitātes prasības ēdināšanas pakalpojumu nodrošināšanai, tostarp ļaujot veģetāras maltītes skolās.
Ministrijā informēja, ka pārskatītas enerģētiskās vērtības un
uzturvielu normas, palielināts atsevišķu pārtikas produktu,
piemēram, augļu, dārzeņu, piena un piena produktu daudzums nedēļas
ēdienkartē, kā arī paredzēta iespēja izglītības un ārstniecības
iestādēs, ilgstošās sociālās aprūpes un rehabilitācijas
institūcijās piedāvāt veģetāru ēdienkarti.
Plānots, ka jaunās prasības stāsies spēkā no šā gada 1.septembra.
Iestādes varēs nodrošināt veģetāru ēdienkarti, ja tiek saņemts bērna likumiskā pārstāvja vai attiecīgā pieaugušā rakstveida iesniegums.
Vienlaikus veģetāro ēdienkarti bērniem būs nepieciešams saskaņot ar uztura speciālistu vai dietologu, lai pārliecinātos, ka tā atbilst veselīga uztura pamatprincipiem un vecumam atbilstošām uztura normām.
Tāpat precizētas un papildinātas prasības ēdināšanas pakalpojuma nodrošināšanai izglītības un ārstniecības iestādēs, ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās. Piemēram, turpmāk pusdienu ēdienkartē tiks atļauts iekļaut ne tikai pamatēdienu un zupu vai pamatēdienu un desertu, bet arī zupu un desertu.
Ieteikts iekļaut pilngraudu produktus ēdienkartē, bet kompotu, otrādi, izslēgt, ņemot vērā, ka šādi dzērieni satur daudz pievienotā cukura.
Personām ar ārsta noteiktu diagnozi, kuriem ir nepieciešama diētas korekcija, nodrošina visām noteiktajām uztura normām atbilstošu ēdienkarti. Vienlaikus tiek precizēta atbildība par ēdienkartes atbilstību noteikumu prasībām – par to ir atbildīgs iestādes vadītājs.
Kā aprēķinājusi Veselības ministrija, šobrīd piešķirtais valsts budžeta līdzekļu finansējums viena izglītojamā ēdināšanai 1,42 eiro apmērā var būt pietiekams arī jaunas ēdienkartes nodrošināšanai.
Līdz šim Latvijas skolās bērnus ēdināt bez gaļas nedrīkstēja. To noteica valdības noteikumi, kuros paredzēts, piemēram, pieļaujamais sāls un cukura daudzums ēdienā.
Visu rakstu lasi portālā LSM.lv