3 padomi, kā samazināt izmestās pārtikas daudzumu
Katru dienu pasaulē atkritumos nonāk trešdaļa saražotās un izaudzētās pārtikas, tā izšķērdējot gan planētas resursus, gan ieguldīto enerģiju un laiku. Īpaši daudz pārtikas tiek izmests pēc gada lielākajiem svētkiem, kad cilvēki cenšas iepriecināt savus mīļos, sapērkot un pagatavojot par daudz ēdiena. Kā izvairīties no pārtikas atkritumu radīšanas ne tikai svētkos, bet arī ikdienā?
1. Neturi ēdienus uz galda pārāk ilgi
Svētku laikā mēs esam pieraduši ilgi sēdēt pie bagātīgi klāta
galda. Tomēr pārtika, kas neapsegta ilgi glabājas siltā
telpā, ātrāk bojājas, tāpēc, piemēram, ēdiens, kas visu vakaru
stāvējis uz galda, bet pa nakti ielikts ledusskapī, iespējams, no
rīta vairs nebūs ēdams.
2. Pāri palikušo ēdienu saliec caurspīdīgos
traukos
Visbiežāk atkritumos nonāk tie ēdieni un produkti, kas palikuši
neapklāti. Pat ledusskapī produkti jātur apsegti vai slēgtā traukā.
Vislabāk tos glabāt slēgtās pārtikas kastītēs, tā neļaujot dažādu
ēdienu smaržām un garšām sajaukties. Ja, atverot ledusskapi,
visi tajā esošie ēdieni ir labi pārskatāmi, tad ir mazāka iespēja,
ka kaut kas paliks aizmirsts un būs jāizmet. Tāpēc no svētku
maltītes pāri palikušo ieteicams salikt caurspīdīgos plastmasas vai
stikla traukos. Caurspīdīgās pārtikas kastītes var palīdzēt
ietaupīt arī vietu ledusskapī vai virtuves skapīšos. Gan kantainus,
gan apaļas formas traukus var ērti salikt vienu uz otra, tā
efektīvi izmantojot vietu, turklāt, atverot ledusskapi, būs labi
redzams, kas tajā atrodas. Pārtikas uzglabāšanas trauki pieejami
plašā klāstā – sākot ar dažāda izmēra plastmasas kastītēm, kuru
cena ir no dažiem desmitiem centu, līdz stikla traukiem, kuros
pārtiku var ne tikai uzglabāt, bet arī nelielās porcijās saldēt vai
cept.
Nereti vienā trauciņā tiek salikti dažādi ēdieni vai produkti, un arī tas var paātrināt bojāšanās procesu. Tāpēc ieteicams nelikt, piemēram, salātus vienā traukā ar cepeša šķēlēm.
3. Neliec vienā traukā dažādus ēdienus
Lai ēdiens nebūtu jāizmet, mēs bieži cenšamies dot to līdzi
ciemiņiem, iesaiņojot to folijā, pārtikas plēvē vai maisiņā. Taču
šādi iepakots ēdiens var ne tikai iztecēt somā, bet arī ātrāk
sabojāties.
Nereti vienā trauciņā tiek salikti dažādi ēdieni vai produkti, un
arī tas var paātrināt bojāšanās procesu. Tāpēc ieteicams nelikt,
piemēram, salātus vienā traukā ar cepeša šķēlēm. Dārzeņu salāti
satur vairāk šķidruma nekā cepta gaļa, tāpēc tie ātrāk bojājas un
samitrina arī pārējos produktus. No tā var izvairīties, izmantojot
pārtikas kastītes ar vairākiem nodalījumiem, kas neļaus ēdieniem
saskarties.
Materiāls publicēts sadarbībā ar IKEA.