Gurķu un mencas maizītes
“Lai gan pavisam noteikti gurķim ar dillēm, krējumu un šķipsniņu mīlestības – sāls – piemīt īpašs šarms, tomēr ir arī daudzi citi veidi, kā izmantot šo lielisko dārzeni. Tas perfekti garšo kopā ar baziliku, ķiploku un olīveļļu. Var pievienot arī piparmētru. Pamēģini auksto gaspačo, kura sastāvā ir 70% gurķu un 30% balto vīnogu (pirms tam no tām izspiežot sulu). Gurķis ir ideāls, lai pagatavotu sorbetu ar piparmētru, pievienotu smūtijiem un izspiestu sulās. Pagatavo to salātos un pasniedz ar ceptu lasi vai foreli, dillēm, baziliku un citrona miziņu. Samaisi ar tvaicētiem kartupeļiem, avokado, olīveļļu, graudu sinepēm un garšaugiem. Tāpat gurķis ideāli garšos ar sieriem – burratu, fetu un grilētu halumi,” dažādas ēdienu variācijas iesaka Signe Meirāne.
Nepieciešams:
300 g atlaidinātas mencas;
3 pētersīļa zariņi;
3 bazilika zariņi;
4 lielas šķēles saldskābmaizes;
40 g vai cita vēlamā daudzuma sviesta istabas temperatūrā;
500 g gurķu plānās, garenās šķēlēs;
8 tējk. Extra Virgin olīveļļas;
1⁄2 bio citrona mizas, smalki sarīvētas;
ikri, cik vēlies;
8 vārītas, nolobītas paipalu oliņas, pārgrieztas uz pusēm;
dilles, cik vēlies;
jūras sāls;
svaigi malti melnie pipari.
Pagatavošana:
Tvaicējamā sietā liec pētersīļu un bazilika kātus un virsū – zivi.
Tvaicē apmēram 5–7 minūtes, tad noņem no karstuma.
Maizi apsmērē ar sviestu (cik vēlies). Virsū liec mencu, gurķi un
ikrus, uzlej eļļu, uzkaisi citrona miziņu, kārto ikrus un olu
pusītes. Uzber sāli un piparus, dekorē ar dillēm un pasniedz.