Padomi, lai svētku laikā neizšķērdētu pārāk daudz pārtikas
Svētku laiks ir laiks, kad tiek izšķērdēts vislielākais pārtikas apjoms. AS “Putnu fabrika Ķekava” eksperti ir apkopojuši dažus padomus, lai palīdzētu jums samazināt pārtikas izšķērdēšanu šajā brīvdienu sezonā.
Pārtikas izšķērdēšana – tā ir pārtikas izmešana, ja tā joprojām ir pat ēdama. Izšķērdēšana notiek, ja ledusskapī kaut kas sabojājas tāpēc, ka tas nav laikus apēsts, vai arī, ja uz šķīvja ir pārāk daudz ēdiena, kura atlikumi tiek izmesti, nevis atstāti apēšanai vēlāk.
Iemesli, kāpēc pārtika tiek izšķērdēta
Galvenie iemesli, kāpēc tiek izšķērdēta pārtika ir tas, ka bieži
vien cilvēki iepērkas izsalkuši, iegādājas ēdienu vairāk nekā tas
ir nepieciešams, kā arī sarūpēto nepareizi uzglābājam. Tāpat arī
svētku laikā sagatavojam ēdienu ievērojami vairāk nekā to spējam
apēst. Nereti mēs izmetam pārtikas pārpalikumus, lai gan tos
iespējams atbilstoši saglabāt vai, termiski apstrādājot, izmantot
citas maltītes pagatavošanā. Samazinot pārtikas izšķērdēšanu, mēs
varam būt apzinīgāki sociālās un vides aizsardzības
kontekstā.
Pārtikas izšķērdēšanas ierobežošana
Samazinot pārtikas izšķērdēšanu, mēs arī samazinām pārtikas
izdevumus un ietekmi uz vidi. Neatkarīgi no tā, vai atrodaties
mājās, skolā vai darbā, ļoti viegli var samazināt pārtikas
izšķērdēšanu. Seko šiem vienkāršajiem soļiem:
• Mazāka porcija katrā ēdienreizē. Pārliecinieties,
ka, piemēram, Ziemassvētku vakarā, sākot ikgadējo un tradicionālo
“svētku izēšanos”, uz šķīvja liekat mazas porcijas un izmantojat
mazāka izmēra traukus. Liela izsalkuma gadījumā varat paņemt
papildporciju.
• Kārtība pieliekamajā un ledusskapī. Pirms
iegādāties pārtiku, vienmēr pārbaudiet krājumus, kas ir mājās.
Svētku galdā vispirms lieciet to, kas iegādāts pirms kāda laika.
Bieži vien ledusskapja dziļākajā stūrī ir tieši tas, kas vajadzīgs
un kas nav jāpērk. Tikpat būtiska ir arī pareiza pārtikas produktu
uzglabāšana.
• Esiet radoši ar produktu pārpalikumiem. Tā vietā,
lai mestu tos prom to, izmantojiet tos citu ēdienu pagatavošanai.
Piemēram, dārzeņu mizas un vistas kaulus var izmantot zupas buljona
pagatavošanai, bet no pārpalikušās maizes var pagatavot maizes
grauzdiņus. Pāri palikušo gaļu var sacept ar rīsiem un dārzeņiem
vai sagriezt salātos. Ja gadījumā ir palicis kāds auglis –
sablenderējiet to gardā un veselīgā smūtijā.
• Mazāk ir vairāk jeb iepērcieties gudri. Mēs bieži
pērkam tik daudz par daudz ēdienu, ka daļa vienkārši sabojājas.
Pirkumus plānojiet pirms iepirkšanās, nepērciet pārmērīgi lielus
daudzumus, kā arī atcerieties, ka reklāmas sauklis "Pērc 2, bet
maksā tikai par 1!" derēs tikai tādā gadījumā, ja to visu spēsit
apēst.
• Nav skaistumkonkurss. Ja augļi vai dārzeņi ir
neparastas formas, nemetiet tos uzreiz prom. Izmantojiet tos zupām,
sautējumiem, krēmzupām vai smūtijos.
• Dalīties nozīmē rūpēties. Ja ir pārāk daudz
pārtikas, atcerieties par kaimiņiem.
Uzglabājiet pārpalikumus pareizi!
Atkarībā no pārtikas veida, tā būs jāglabā ledusskapī, saldētavā,
skapīšos vai uz plauktiem. Pareiza saglabāšana ir būtiska, lai
produkts ilgāk būtu derīgs. Ēdiena pārpalikumiem jāļauj atdzist
līdz istabas temperatūrai pirms tie nonāk ledusskapī. Izvairieties
no skārda bundžām, jo ledusskapī tās var dot skārda garšu to
saturam. Ēdiena pārpalikumi var tikt izmantoti citās maltītēs, ja
vien sekosiet šiem vienkāršajiem ieteikumiem:
• atdzesējiet pārpalikumus pēc iespējas ātrāk, ideālā
gadījumā divu stundu laikā;
• sadaliet tos atsevišķās porcijās un lieciet
ledusskapī vai saldētavā;
• ledusskapī atstātie pārpalikumi jāapēd nākamo divu
dienu laikā;
• atkārtoti sildot pārpalikumus, jāpārliecinās, ka
tie tiek karsēti līdz ir pilnībā karsti;
• atkausētu pārtiku var karsēt tikai vienreiz, jo
atkārtota saldēšana un karsēšana palielina risku, ka pārtika nav
ēdama;
• saldējumu un citus saldētus produktus nevajadzētu
likt atpakaļ saldētavā pēc tam, kad tie jau ir vienreiz
atkausēti.
Šie vienkārši ieteikumi ikvienam palīdzēs ietaupīt laiku, naudu un vēl būtiskāk – samazinot pārtikas izšķērdēšanu, sniegt savu ieguldījumu apkārtējās vides saudzēšanā un dabas resursu aizsardzībā.