Vecāki gatavo vakariņas, kamēr bērns blakus istabā uzņem kailfoto! Policija ceļ trauksmi par jaunu veidu, kādā pedofili piekļūst bērniem

Policija ceļ trauksmi par pedofilu aktivitātēm jauniešu iecienītās interneta lietotnēs, īpaši spēļu platformās. Turklāt vasaras brīvlaikā viedierīces bērni lietos vairāk un riski būs īpaši augsti. Noziedznieku iecienītā uzbrukuma metode – samaksāt par bērnu spēlītēm, pretī pieprasot kailfoto. Diemžēl netrūkst jaunieši, kas uzķeras, vēsta TV3 ziņas.
Eksperti stāsta, ka situācijas mēdz būt patiešām šokējošas.

FOTO: Shutterstock.com

Eksperti stāsta, ka situācijas mēdz būt patiešām šokējošas.

Eksperti stāsta, ka situācijas mēdz būt patiešām šokējošas. Piemēram, vecāki virtuvē gatavo vakariņas, kamēr bērns blakus istabā uzņem kailfoto, ko nosūta internetā sastaptam svešiniekam.

 

Bērnu un jauniešu vidū populārākās digitālās vietnes ir “Roblox” – spēļu platforma, kā arī video apmaiņas vietne “SnapChat” un digitālais milzis “TikTok” ar vilinošu video saturu, kuru bieži veido tieši jaunieši paši. Šīs platformas izmanto arī rūdīti pedofili. Bieži vien sarakste notiek angliski, noziedznieki var atrasties jebkurā pasaules malā.  

Pērn policija par cietušajiem no noziedzīgiem nodarījumiem pret tikumību un dzimumneaizskaramību atzina 293 bērnus – lielākā daļa cietuši no seksuāla rakstura darbībām reālā vidē, bet 41% tieši internetā.

Pētījumā secināts, ka bērni visbiežāk tiek uzrunāti sociālajos tīklos, pārvilināti uz

 nekontrolētām platformām. Bērns nozieguma izdarīšanas brīdī atrodas savās mājās, visbiežāk cietušās ir meitenes vecumā no 8-12 gadiem, taču daudz arī jaunu zēnu.

 

Reklāma
Reklāma

Latvijas Drošāka interneta centra vadītāja Maija Katkovska dalās ar skarbu piemēru, kurš bija uzrunāts kādā no spēļu platformām. Pieaugušais teica, ka ir spēles administrators un, ja zēns grib tikt spēles nākamajā līmenī, būs jāizpilda papildus uzdevumi. 

“Bērns tika pārvilināts uz citu platformu, tur viņam lika kameras priekšā atkailināties, kad viņš to bija izdarījis, pateica – nosūtīšu klasesbiedriem, dari vairāk šīs darbības ar savu ķermeni, kad esi atkailinājies,” TV3 ziņām stāsta Maija Katkovska.

Daudzās spēļu platformās, piemēram, jau iepriekš minētajā “Roblox”, ir jāmaksā, lai savam virtuālajam tēlam uzliktu labāku apģērbu, aksesuārus, tādējādi izceļoties citu vidū. Ja agrāk pedofili bērnus vilināja ar saldumiem uz ielas, tad tagad tas notiek, samaksājot bērnu vietā par viņa avatara uzlabošanu.

 

Galvenais, kā palīdzēt bērniem, izvairīties no pedofiliem virtuālajā vidē, ir runāt ar viņiem, paskaidrot, ka nedrīkst uzticēties svešiniekiem, kuri mēdz maskēties par vienaudžiem. 

Saistītie raksti