“Jūlijā un augustā piedzīvosim “interesantus” laikapstākļus!” – kāds būs jūnijs un pārējā vasara, prognozē dabas vērotājs

Lai gan meteoroloģiskā vasara Latvijā sākusies jau aprīļa beigās, kas cita starpā, ir agrākais vasaras iestāšanās laiks Latvijas vēsturē, kalendārā vasara iestāsies rīt, 1. jūnijā. Maija otrā puse mūs lutinājusi ar vasarai raksturīgiem laikapstākļiem, bet, ko gaidīt no zāļu un ogu mēneša jūnija? Dabas vērotājs Vilis Bukšs stāsta, ko rāda zīmes dabā.
Arī meteoroloģiskajās prognozēs redzams, ka jūnija sākumā gaisa temperatūras pakāpeniski pazemināsies. 

FOTO: Shutterstock.com

Arī meteoroloģiskajās prognozēs redzams, ka jūnija sākumā gaisa temperatūras pakāpeniski pazemināsies. 

“Atbilstoši pagājušā gada decembra nozīmīgajām dienām un šā gada 13. janvārim, kas paredz jūniju, pirmais vasaras mēnesis rādās būt mēreni silts un ar nevienmērīgu nokrišņu sadalījumu, bet kopumā tuvu vidējam,” teic Vilis Bukšs.

Dabas vērotājs novērojis, ka pagājušajos Jurģos (23. aprīlī) Latvijas austrumos sniga slapjš sniegs dienvidrietumu, dienvidu vējā. Tādi laika apstākļi paredzot lielākoties mitru jūniju,

ar saulainām, mēreni siltām dienām un dzestrām naktīm. Mēneša pirmajā pusē, ap 10., 12. jūniju, dabas vērotājs neizslēdz arī nakts salnas. 

 

“Jūnija pirmā puse, iespējams, būs drusciņ vē

sāka kā parasti, kad saulainas dienas mīsies ar mākoņainām un šajā laikā arī nokrišņu būs vairāk. Starp saulainām dienām naktīs dažviet iespējamas arī nakts salnas. Pēc vēsām nakt

īm īslaicīgi nokrišņi un iespējama arī krusa. Temperatūras svārstīgas un dienas laikā pārsvarā no +17 līdz +22 grādiem. Daždien zem mākoņainām debesīm +14, +19 grādi. Naktīs  

no +6 līdz +12 grādiem,” prognozē Vilis Bukšs. 
 

Vasaras saulgrieži atkal karsti

Reklāma
Reklāma

Jūnija vidū un laikā ap vasaras saulgriežiem (21. jūnijs) dabas vērotājs teic, ka būs vairāk saules, siltuma un sausāks laiks. Temperatūra dienas laikā varētu būt robežās no +19 līdz +24 grādiem. Dažās dienās un vietām temperatūra var paaugstināties pat līdz +27 grādiem. Nokrišņi īslaicīgi un iespējami arī pērkona negaisi.
 

Jāņi ne bez lietus

Jūnija otrajā pusē laikapstākļi būšot mainīgi. Temperatūra lielākoties robežās no +18 līdz +23 grādiem. “Jāņu vakarā daudzviet bez nokrišņiem, bet Jāņu dienā varētu sagaidīt arī stipru lietu. Temperatūra Jāņu naktī +10, +15 grādi, savukārt dienas laikā no +20 līdz +25 grādiem. Mēneša beigās, laikā pēc Pēteriem (29. jūnijs), temperatūra robežās no +18 līdz +23 grādiem. Nokrišņi īslaicīgi un tie var būt kā pārejošas lietus brāzmas. Naktis pārsvarā sausas un dzestras,” prognozē dabas vērotājs.
 

Prognozējot laikapstākļus pārējos vasaras mēnešos, Vilis Bukšs ir īss un lakonisks: “Atbilstoši ziemai un pavasarim, tālāk, jūlijā un augustā varam sagaidīt interesantus un neprognozējamus laikapstākļus...”
 

Ko prognozē sinoptiķi? 

Arī meteoroloģiskajās prognozēs redzams, ka jūnija sākumā gaisa temperatūras pakāpeniski pazemināsies. 
 

Jaunnedēļ anticiklona ietekme mūsu reģionā mazināsies, pastiprināsies ciklonu ietekme no Atlantijas okeāna un laika apstākļi mainīsies.  Mūsu teritorijā pakāpeniski sāks ieplūst vēsāka gaisa masa, līdz ar to tveice vairs nebūs jūtama, vēsta Latvijas vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Nedēļas pirmajā pusē gaisa temperatūra vēl daudzviet sasniegs +20…+23 grādus, bet ceturtdien nekur Latvijā nebūs siltāks par +19 grādiem. 

Naktīs gaisa temperatūra lielākoties būs +8…+12 grādu robežās. Tā kā nākamajā nedēļā laika apstākļus vairāk noteiks cikloni, biežāk sagaidīsim nokrišņus un brāzmainu vēju. Pēc šī brīža prognozes, nedēļas izskaņā varētu atgriezties siltais laiks, līdzi nesot nokrišņus, kas būs novērojami visā valsts teritorijā.

Saistītie raksti