Palielinātas cenas asins analīžu noņemšanai — NVD skaidro situāciju

Ziņa par to, ka "Centrālā laboratorija" spiesta celt pakalpojuma cenas laboratoriju tarifu samazināšanas dēļ, raisījusi izbrīnu sabiedrībā. Jautājām Nacionālajam veselības dienestam, kāpēc šāda situācija izveidojusies.
Statistiski pieprasījums pēc analīzēm pieaug jau pēdējos astoņus gadus.

FOTO: Shutterstock.com

Statistiski pieprasījums pēc analīzēm pieaug jau pēdējos astoņus gadus.

“Laboratoriju tarifi kopš 2024. gada 1. jūnija ir būtiski samazināti valsts apmaksātām laboratoriju manipulācijām, kā rezultātā “Centrālā laboratorija” no 6. jūnija ir spiesta palielināt cenas maksas pakalpojumiem, un šīs izmaksas pacientiem būs jāsedz no savas kabatas," ar šādu paziņojumu vakar, 5. jūnijā, klajā nāca “Centrālās laboratorijas” pārstāvji. 

 

Nacionālais veselības dienests (NVD) “Mammamuntetiem.lv” skaidro, tarifi ir samazināti no 7 % līdz 31 % apmērā, kas veidojas vienas darba minūtes samazinājuma rezultātā. Lēmums ir balstīts uz finanšu līdzekļu izlietojuma un laboratoriju maksas pakalpojumu cenrāžu izvērtējuma par iepriekšējiem gadiem.

 

 

Izvērtējuma mērķis ir nodrošināt iespējami efektīvu un pamatotu valsts budžeta līdzekļu izlietojumu, lai nodrošinātu valsts apmaksātu pakalpojumu pieejamību iespējami plašam iedzīvotāju skaitam un pakalpojumu pieejamību visa gada ietvaros.


Izvērtējuma rezultātā secināts, ka atsevišķiem laboratoriskajiem izmeklējumiem maksas pakalpojumu cenrāžos laboratorijas ir noteikušas zemākas cenas nekā tās ir tarifos, kurus valsts maksā laboratorijām par izmeklējumu veikšanu.

Veicot sarunas ar laboratoriju pārstāvjiem un analizējot pieejamo informāciju, secināts, ka atsevišķām manipulācijām ir nepieciešams samazināt tarifu jeb valsts noteikto maksājumu.

NVD piebilst, ka laboratoriju darbs kļūst arvien automatizētāks, kā rezultātā izmeklējumu veikšanas procesi kļūst ātrāki un efektīvāki. 

Reklāma
Reklāma

 

Tomēr, kā uzsver Centrālajā laboratorijā, elektroniskā sistēma, kuru bija paredzēts iedarbināt no š.g. 1. janvāra un kurā būtu redzami visi ģimenes ārstu vai ārstu speciālistu veiktie pacientu nosūtījumi analīžu veikšanai, kas ļautu precīzi izsekot katra pacienta informācijai, darbu vēl nav sākusi, kā rezultātā cenu pieaugums būs uz pacientu pleciem.

Jāuzsver, ka laboratorijās nav iespējams precīzi prognozēt pacientu skaitu, kam būs nepieciešams veikt analīzes. Statistiski pieprasījums pēc analīzēm pieaug jau pēdējos astoņus gadus.

Latvija pēc pacientu līdzmaksājuma apjoma veselības aprūpes sistēmā šobrīd ir pirmajā vietā. Šobrīd pacientu līdzmaksājums ir aptuveni 40%, un līdz ar laboratoriju pakalpojumu cenu pieaugumu minētais rādītājs tikai pieaugs.

 

Kopumā 2023. gadā par valsts apmaksātu laboratorisko izmeklējumu veikšanu no valsts budžeta līdzekļiem laboratorijas saņēma finansējumu 60 010 882 eiro apmērā.

 

Raksts tiks papildināts ar Veselības ministrijas komentāru. 

Saistītie raksti