Latvijā būtiski audzis garā klepus gadījumu skaits. Miris viens bērniņš

Šogad Latvijā zaudēta viena bērniņa dzīvība slimības dēļ, pret kuru pieejama vakcinācija. Latvijā būtiski pieaudzis garā klepus saslimšanas gadījumu skaits. Kā apstiprina Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC), tā ir ļoti lipīga, akūta elpceļu infekcija, kas īpaši bīstama zīdaiņiem.
Garā klepus izraisītājs izplatās no cilvēka uz cilvēku gaisa pilienu vai ciešu kontaktu ceļā.

FOTO: Shutterstock.com

Garā klepus izraisītājs izplatās no cilvēka uz cilvēku gaisa pilienu vai ciešu kontaktu ceļā.

Garā klepus izraisītājs izplatās no cilvēka uz cilvēku gaisa pilienu vai ciešu kontaktu ceļā. Slimības ierosinātājs iekļūst organismā caur elpceļiem un vairojas elpceļu gļotādā, veicinot iekaisumu. Visbīstamākā slimība ir tieši mazuļa dzīves pirmajos sešos mēnešus, kad mokošās klepus lēkmes var būt arī dzīvību apdraudošas, vēsta TV3 ziņas.

 

“Diemžēl vienu bērniņu mēs šogad jau esam zaudējuši, bērniņš vēl nebija sasniedzis vakcinācijas vecumu, bet tieši šādu traģisku gadījumu novēršanai pasaulei jau ilgu laiku ir pierādīta droša, efektīva grūtnieču vakcinācija,” norāda infektoloģe, BKUS Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska.

Veicot vakcināciju grūtniecības laikā, tā dod aizsargefektu līdz brīdim, kad zīdainis sasniedz vakcinēšanās vecumu – divus mēnešus. 

“Diemžēl šis zaudētais bērniņš ir spilgts piemērs tam, – ja mamma būtu grūtniecīb

as laikā šo vakcīnu saņēmusi, bērniņš noteikti būtu vēl ar mums,” norāda Zavadska.
Lēkmju rezultātā orgāniem netiek pievadīts vai ļoti minimāli tiek pievadīts skābeklis. Jo ilgākas un biežākas ir klepus lēkmes, jo lielāka bīstamība galvas smadzenēm atrasties skābekļa badā, kas var atstāt ļoti nopietnas sekas.

 

Mēģināja glābt arī Zviedrijas kolēģi

“Bērniņam, kuru mēs zaudējām, bija visas šīs klasiskās izpausmes. Mēģināja palīdzēt arī Zviedrijas kolēģi, bet abu valstu kopīgiem spēkiem mums tas neizdevās,” saka Zavadska.

Lai gan garā klepus saslimšanas gadījumu skaits gan Latvijā, gan Eiropā ir būtiski pieaudzis, mediķi vērš uzmanību, ka slimība uzskatāma par ciklisku – ik pēc pieciem gadiem var sagaidīt jaunu garā klepus vilni. Tomēr bažas ir tieši par zemo vakcinācijas aptveri.

 

“Pēdējos gados mēs atkal redzam tendenci, ka samazinās vakcinācijas aptvere, īpaši 7 un 14 gadu vecumā, kad nepieciešama balstvakcinācija,” skaidro SPKC Infekcijas slimību profilakses un pretepidēmijas pasākumu nodaļas vadītāja Sigita Geida.

Reklāma
Reklāma

Jāpiebilst, ka vakcīna pret garo klepu ir valsts apmaksāta gan zīdaiņiem, gan grūtniecēm. 

Garā klepus simptomi: 

Slimība parasti sākas pakāpeniski ar saaukstēšanās simptomiem un tai ir 3 periodi. Pirmais periods ilgst no 2 – 3 dienām līdz pat 2 nedēļām. Raksturīgie simptomi:

  • iesnas;
  • nedaudz paaugstināta ķermeņa temperatūra;
  • rets, sauss klepus;
  • var asarot acis.

 

Klepum kļūstot arvien biežākam un intensīvākam, slimība pāriet nākamajā periodā.

Otrais periods ilgst 2 līdz 3 nedēļas. Tam raksturīgas:

  • krampjveida klepus lēkmes, galvenokārt naktīs. 
  • Klepus lēkme sākas pēkšņi;
  • bērns klepo bez apstājas, tad ar svilpjošu troksni ievelk elpu un atkal turpina klepot;
  • lēkmes beigās izdalās staipīgas krēpas, tā var beigties arī ar vemšanu..
  • biežas klepus lēkmes veicina asinsizplūdumu rašanos acu ābolos.

 

Trešais (atveseļošanās) periods ilgst 3 līdz 4 nedēļas. Klepus kļūst retāks, mazāk intensīvs, vieglāk atdalās krēpas. Slimnieks lēni un pakāpeniski atveseļojas, bet klepus pilnībā nepāriet un var saglabāties vēl ilgstoši.

 

Tipiskā klīniskā aina (mokošas krampjveida klepus lēkmes) parasti tiek novērota maziem bērniem, galvenokārt – nevakcinētiem.

Saistītie raksti