“Ietekme nav tāda, kā domājām!” Pētnieki apgāž vispārpieņemtu uzskatu par miegu un zilo gaismu

Jau ilgu laiku ir zināms, lai iegūtu kvalitatīvu miegu, vajag izvairīties no ierīcēm, kas izstaro zilo gaismu piemēram, telefons, planšetdators vai televizors. Kā ir patiesībā?
Tiek uzskatits, ka zila gaisma nomac melatoninu, kas ir gaismas jutigs hormons, kas palidz miegam un cilveka diennakts ritmam.

FOTO: Shutterstock.com

Tiek uzskatits, ka zila gaisma nomac melatoninu, kas ir gaismas jutigs hormons, kas palidz miegam un cilveka diennakts ritmam.

Tiek uzskatīts, ka zilā gaisma nomāc melatonīnu, kas ir gaismas jutīgs hormons, kas palīdz miegam un cilvēka diennakts ritmam jeb iekšējam 24 stundu pulkstenim.

 

Tomēr jauns ziņojums, kas publicēts medicīnas žurnālā “Sleep Medicine Reviews”, ir apšaubījis šo secinājumu, norādot, ka ekrānu ietekme uz spēju aizmigt nav tik liela, kā mēs domājam.


"Ja mēs paskatāmies uz visiem faktoriem, kas var kaitēt mūsu miegam, ekrāni ir pārvērtēti," sacīja klīniskais psihologs Maikls Gradisars. "No 11 pētījumiem, kas veikti visā pasaulē, nav pierādījumu, ka ekrāna gaisma stundas laikā pirms gulētiešanas apgrūtinātu aizmigšanu."


Kā ziņoja britu žurnāls "The Times", lielākais efekts tika novērots vienā pētījumā, kas veikts pirms desmit gadiem, un tajā konstatēts, ka ekrāni aizkavēja cilvēkus aizmigt tikai par 10 minūtēm.

"Jāuzdod jautājums, vai 10 minūtes tiešām ir nozīmīgas?" sacīja Gradisars. Pēc Gradisara un pētnieku domām, vissvarīgākais faktors, kas ietekmē cilvēka miegu, ir laiks, kad cilvēks beidzot aizmieg. Tas varētu liecināt, ka cilvēka pievērstā uzmanība ierīcei, kas aizkavē aizmigšanu, nevis pati ierīce, ietekmē miegu. 

Tomēr daudzi pētnieki norāda, ka ekrāna gaisma var ietekmēt cilvēkus atšķirīgi, un daži uz to reaģē spēcīgāk.

Oksfordas universitātes diennakts neirozinātnes profesors Rasels Fosters, kurš nav saistīts ar šo pētījumu, arī ir mazinājis zilās gaismas ietekmi uz miegu, piebilstot: "Nav pierādījumu, ka zilā gaisma no ekrāniem būtiski ietekmētu miegu."

Reklāma
Reklāma


Šī gada sākumā Bāzeles universitātes pētījums reģistrēja līdzīgus secinājumus un ieteica, ka ekrāna zilā gaisma būtiski neietekmē cilvēka miega-pamošanās ciklu.


Dr. Kristīne Blūme, Šveices universitātes Hronobioloģijas centra psiholoģe, paskaidroja “Medical News Today”, ka zilā gaisma pati par sevi nav būtiski svarīga cilvēka miega ritmam, bet ieteica cilvēkiem samazināt ekspozīciju īsviļņu gaismai kopumā, neatkarīgi no tās krāsas.


"Mūsu rezultāti atbalsta daudzu citu pētījumu secinājumus, ka gaismas jutīgās gangliju šūnas ir visnozīmīgākās cilvēka iekšējam pulkstenim," sacīja Blūme. "Tādēļ īsviļņu gaisma – maldinoši bieži saukta par 'zilo gaismu' – būtu jāsamazina vakarā, piemēram, aptumšojot datoru ekrānus un izmantojot nakts režīmu.


"Izvairīšanās no ekrāna lietošanas pirms gulētiešanas arī var palīdzēt, jo lietas, ko darām mūsu telefonos, bieži aizkavē miegu."

 

Avots: Independent.co.uk

Saistītie raksti