Kā pareizi pasargāt mazuli no saules?

Vasarā, dodoties ārā, ir svarīgi pasargāt mazo no saules. Bet saules aizsargkrēms nav vienīgais, par ko vajadzētu padomāt.
Vasarā, dodoties arā, ir svarīgi pasargāt mazo no saules.

FOTO: Shutterstock.com

Vasarā, dodoties arā, ir svarīgi pasargāt mazo no saules.

Zināms, ka sauļošanās aizsargkrēma lietošana ir viena no labākajām lietām, ko mēs varam darīt, lai aizsargātos no saules nevēlamā starojuma, taču joprojām pastāv daudz neskaidrību par to, kā un kad lietot sauļošanās aizsargkrēmu.

 

Mērenos daudzumos saules gaismas UV starojuma iedarbība palīdz mūsu ādas šūnām ražot D vitamīnu. “Ja iedarbība ir pārāk liela, āda nespēj sevi pasargāt un jūs iegūstat apdegumu,” saka Ričards Gallo, Kalifornijas Universitātes medicīnas profesors.

Līdz sešu mēnešu vecumam zīdaini nevajadzētu pakļaut tiešiem saules stariem vispār.

Turklāt, zīdaiņa āda ir plānāka, caurlaidīgāka un jutīgāka, līdz ar to saules aizsargkrēms ne vienmēr būs risinājums – sastāvdaļas var izraisīt nevēlamas reakcijas, izsitumus un kairinājumu. 

Labākā saules aizsardzība zīdaiņiem ir uzturēties ēnā.

Tā var būt dabīga ēna, piemēram, zem koka vai pašu radīta ēna zem pludmales lietussarga vai ratiņu jumta. 

 

Īpaši svarīgi gan bērniem, gan pieaugušajiem būt uzmanīgiem starp 10:00 un 14:00, kad saule un ultravioletie (UV) stari ir visintensīvākie.

 

“Ja izvēlaties saules aizsarglīdzekli bērnam, tad ar norādi – piemērots zīdaiņiem. Tie parasti ir ar fizikālu aizsargfiltru un dabīgiem minerāliem sastāvā (cinka oksīdu un/vai titāna dioksīdu), kas fiziski bloķē saules UV staru nokļūšanu ādā. Fizikālie saules aizsarglīdzekļi darbojas kā mehānisks aizsargs uz ādas virsmas. Šie krēmi mēdz būt salīdzinoši biezi un atstāj redzamu gaišu kārtiņu uz ādas,” stāsta dermatoloģe Lāsma Kalnbērza.

Reklāma
Reklāma

 

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centru, arī pieaugušajiem ieteicams izvēlēties aizsarglīdzekli, kas pasargā gan no UVA, gan UVB starojuma, kā arī ar saules aizsargfaktoru (SPF) >20. Aizsarglīdzekli uzklāj bagātīgi - ~35ml jeb divas ēdamkarotes visam ķermenim, un atkārtoti to uzklāj ik pēc 2h vai biežāk.

 

Ieteicams zīdaiņus ģērbt vieglā apģērbā, piemēram, garās biksēs un garpiedurkņu kreklos. Bērniem vajadzētu valkāt cepuri ar platām malām, kas aizsedz kaklu un ausis, lai novērstu saules apdegumus.

 

Vasara karstums mazajiem rada arī citus izaicinājumus. Mūsu sviedri dabiski atdzesē mūs, kad ir karsti. Bet zīdaiņi nesvīst tāpat kā pieaugušie. Viņu ķermeņi vēl nav pilnībā izstrādājuši šo iebūvēto dzesēšanas sistēmu, tāpēc viņi var viegli pārkarst – un ir lielāks risks kļūt dehidrētiem.

Saules apdeguma vai dehidrācijas pazīmes ietver nemierīgumu, apsārtumu un pārmērīgu raudāšanu.

Ja esat apdeguši saulē, nekavējoties izvairieties no saules un uzklājiet aukstas kompreses uz skartajām vietām.

 

Avots: fda.gov

Saistītie raksti