Lielā daļā Eiropas izplatās bīstamie tīģerodi, kas pārnēsā ļoti nopietnas slimības

Jau 13 ES valstīs ir apmetušies tīģerodi, un eksperti saista to klātbūtni ar tropu drudža pieaugumu Eiropā.
Jau 13 ES valstīs ir apmetušies tīģerodi.

FOTO: Shutterstock.com

Jau 13 ES valstīs ir apmetušies tīģerodi.

Klimata pārmaiņas rada labvēlīgus apstākļus tīģerodu izplatībai, paziņoja Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs (ECDC).


ECDC ir brīdinājis, ka starptautiskie ceļojumi vēl vairāk palielinās slimības uzliesmojumu risku Eiropā.

Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs iesaka cilvēkiem aizvākt stāvošu ūdeni no dārziem vai balkoniem, kur var vairoties odi, un logiem un durvīm izmantot repelentus, kā arī sietus.


Āzijas tīģerodi, kas tiek uzskatīti par invazīvāko moskītu sugu pasaulē, tagad izplatās visā Eiropā no savas Dienvideiropas “bāzes nometnes”.


Saskaņā ar ECDC datiem tā ir izveidojusies Austrijā, Bulgārijā, Horvātijā, Francijā, Vācijā, Grieķijā, Ungārijā, Itālijā, Maltā, Portugālē, Rumānijā, Slovēnijā un Spānijā.


Tīģerodu “nometnes” manītas arī Beļģijā, Kiprā, Čehijā, Nīderlandē un Slovākijā.


Tīģerodi izplata tādas slimības kā Denges drudzi un Zikas vīrusu, kas vēl nesen parasti bija sastopami tikai daļās Āfrikas, Āzijas un Amerikas. Pēdējās divās desmitgadēs odi ir kļuvuši par pieaugošu draudu Eiropā.

 

Kiprā ir ieradies vēl viens ods – “Aedes aegypti” (dzeltenā drudža ods), kas pārnēsā dzelteno drudzi, kā arī citas slimības. 

 

Reklāma
Reklāma

Eksperti saka, ka tā potenciāls izplatīties uz citām Eiropas daļām ir "bažīgs", ņemot vērā, ka tas dod priekšroku kost cilvēkiem un spēj pārnēsāt slimības.


Denges drudzis sākas ar gripai līdzīgiem simptomiem, bet tie var kļūt nopietni un dažos gadījumos arī letāli.

Pēdējos gados pieaug masveida uzliesmojumi. Pagājušajā gadā astoņi vairāku infekciju gadījumi reģistrēti Francijā, četri Itālijā un divi Spānijā.


Lielākā daļa Eiropas gadījumu tiek importēti — tas atspoguļo cilvēku starptautisko kustību un tirdzniecību. Pagājušajā gadā importēto gadījumu skaits pieauga līdz gandrīz 5000, taču pieaug arī lokāli iegūto infekciju skaits: 2023. gadā tika inficēti 130 cilvēki, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, kad inficēto skaits bija 71.


ECDC direktore Andrea Amona iesaka cilvēkiem veikt individuālos aizsardzības pasākumus, piebilstot, ka "gadījumu agrīna atklāšana, savlaicīga uzraudzība, turpmāka izpēte un izpratnes veidošanas pasākumi ir vissvarīgākie tajās Eiropas teritorijās, kuras ir visvairāk apdraudētas".


Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas (PVO) datiem Denges drudzis ir endēmisks vairāk nekā 100 valstīs visā pasaulē, un pagājušajā gadā tika ziņots par vairāk nekā sešiem miljoniem saslimšanas gadījumu un 7000 nāves gadījumu.

Lielākais saslimšanas gadījumu skaits ir reģistrēts Bangladešā, Malaizijā, Taizemē un Vjetnamā.

 

Avots: bbc.com

Saistītie raksti