Kāpēc laikapstākļi ietekmē mūsu garastāvokli?

Drūmās dienā mums ir tendence arī pašiem justies nomāktiem. Mentālās veselības eksperti ir apkopojuši, kāpēc tā jūtamies un devuši ieteikumus, kā atrast enerģiju sevī par spīti laikapstākļiem.
D vitamīns spēlē lielu lomu mūsu labsajūtā.

FOTO: Shutterstock.com

D vitamīns spēlē lielu lomu mūsu labsajūtā.

Antonio Kalentzis, britu psihologs, stāsta, ka laikapstākļi ietekmē mūsu garastāvokli un mentālo veselību caur tādiem bioloģiskajiem mehānismiem kā serotonīna ražošana un mūsu gulēšanas cikls.


“Saules gaisma palielina serotonīna līmeni, kas uzlabo mūsu noskaņojumu un sniedz labsajūtu. Un tieši pretēji – apmākušās un lietainas dienas var novest pie serotonīna pazemināšanās ķermenī, kas izraisa sliktāku noskaņojumu.“

Tikmēr Barbara Santini, psiholoģe no Londonas, skaidro D vitamīna ietekmi uz mūsu garastāvokļa un smadzeņu darbību: “D vitamīns, kurš ādā tiek uzsūkts no saules gaismas, spēlē lielu lomu mūsu labsajūtā. Tas veicina smadzeņu veselību un tā trūkums var izraisīt depresijas simptomus.”

Dr. Laura Geige apgalvo, ka tumšie mākoņi un drūmās dienas ietekmē arī melatonīnu, kas regulē miegu. Augsts melatonīna līmenis dienas laikā var izraisīt nogurumu un samazināt miega kvalitāti.

 

B. Santini skaidro, ka no psiholoģijas perspektīvas, laikapstākļi var ietekmēt cilvēku vēlmi iesaistīties aktivitātēs, kas var ietekmēt arī mentālo veselību.


Piemēram, lietainā dienā cilvēki bieži vien paliek iekštelpās, savukārt skaista, saulaina diena palielina entuziasmu par ārtelpu aktivitātēm, kam ir labvēlīga ietekme uz mūsu enerģijas un serotonīna līmeni.

 

Sezonālie garastāvokļa traucējumi ir depresijas tips, kas parādās un pazūd sezonāli, atkarībā no laikapstākļiem. 

Reklāma
Reklāma


Simptomi sevī iekļauj nomāktību, nervozitāti un nogurumu.

Nopietnākos gadījumos tā var būt arī lielāka agresivitāte, bezmiegs, galvassāpes, apetītes zudums un prāta aptumšojums.


Tā kā mēs nespējam kontrolēt mākoņu daudzumu un piesaukt gaišas, saulainas debesis, mums jāveic izmaiņas savā dzīvesveidā, lai justos labāk.


Eksperti iesaka regulāri savā ikdienā iekļaut fiziskās aktivitātes, lai paceltu enerģijas līmeni un uzlabotu labsajūtu, kā arī uzturēties tik daudz saulē un svaigā gaisā, cik vien iespējams.


Liela nozīme ir arī sabalansētai diētai un labam miegam.

Lai cīnītos ar izolācijas sajūtu, ieteicams piedalīties sociālās aktivitātēs, pat ja tās ir iekštelpās vai virtuāli.

 

Avots: independent.co.uk

Saistītie raksti