Kā zināt, vai esi inficējies ar kādu no tīģerodu pārnēsātajām slimībām?

Jau 13 ES valstīs ir apmetušies tīģerodi, kas tiek saistīti ar 3 zināmām vīrusu infekcijām, ko pārnēsā odi – Denges jeb tropu drudzi, Čikungunjas vīrusu un Zikas vīrusu.
Jau 13 ES valstīs ir apmetušies tīģerodi.

FOTO: Shutterstock.com

Jau 13 ES valstīs ir apmetušies tīģerodi.

Par Denges drudža izplatīšanos Eiropā jau pagājušajā sezonā satraucās gan Pasaules Veselības organizācija (PVO),  gan Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs (ECDC), kas konstatējuši, ka pagājušajā gadā ES/EEZ bija 130 lokāli saslimšanas gadījumi ar tropu drudzi, salīdzinot ar tikai 71 gadījumu desmit gadu laikā no 2010. līdz 2021. gadam.


Profesore Dace Zavadska skaidro, ka pirmā inficēšanās reize ar Denges drudzi parasti ir vieglā formā, bet nākamajās reizēs tā jau ir nopietna saslimšana, kam raksturīga augsta temperatūra, izteiktas galvassāpes, sagurums, muskuļu un locītavu sāpes, un izsitumi. Var būt pat izteiktas asins izmaiņas.

Svarīgi minēt, ka nevienai no tīģerodu pārnēsātajām infekcijām vēl nav specifiskas zāles.

Denges drudzim ir vakcīna, kura apstiprināta Eiropā, taču ar noteikumu, ka pacients jau pirms tam ir slimojis ar Denges drudzi. Tas apgrūtina vakcīnas lietošanu mūsu ģeogrāfiskajā vidē, jo ne vienmēr ir iespējams noteikt, vai cilvēks šo drudzi jau izslimojis, ja vien nav apciemojis kādu no tipiskajām valstīm, kur šī slimība ir izplatīta.

Reklāma
Reklāma


Arī Čikungunjas vīrusam ir vakcīna, taču tā vēl nav apstiprināta Eiropā. Čikungunjas vīrusam raksturīgas locītavu sāpes, drudzis. Aptuveni pusei no saslimušajiem var parādīties arī izsitumi pa visu ķermeni. Iespējama arī slikta dūša un caureja.

Abām infekcijām inkubācijas periods ir vidēji 3 līdz 14 dienas.

Ja aizbraucot ceļojumā parādījies drudzis, kas nepāriet, locītavu sāpes un izsitumi, jāvēršas pie ārsta! Vietējie ārsti zina tipiskākās infekcijas un, ja nepieciešams, nozīmēs izmeklēšanu.

Saistītie raksti