Kā lielā karstumā uzglabāt pārtiku droši?

Vasara ir ļoti izaicinošs laiks no pārtikas drošības viedokļa. Mēs mēdzam iepirkties par daudz, aizmirstam par produktu drošas uzglabāšanas noteikumiem, un diemžēl, lielu daļu nopirktās pārtikas izmetam.
Neliec karstus ēdienus ledusskapī.

FOTO: Shutterstock.com

Neliec karstus ēdienus ledusskapī.

“Lidl Latvija” kvalitātes speciālisti sniedz ieteikumus, kas jāatceras vasarā.

 

Reklāma
Reklāma
  1. Racionālai pārtikas iegādei, un arī savu tēriņu kontrolei, jau pirms došanās uz
    veikalu pārdomā un sagatavo reāli nepieciešamo produktu sarakstu. Vienalga, vai
    tas ir pirkums vienai dienai, dārza ballītei, vai visai nākamajai nedēļai – pārdomāta
    iepirkšanās ļaus samazināt nevajadzīgi nopirktās pārtikas daudzumu.
  2. Veikalā plāno savu veikala maršrutu tā, lai temperatūras jūtīgākos un saldētos
    produktus nopirktu pašus pēdējos, lai tie pēc iespējas īsāku laiku atrastos
    neatbilstošā temperatūrā. 
  3. Vasarā vari iegādāties aukstuma somu, kurā drošāk transportēt temperatūras
    jūtīgus produktus no veikala uz mājām. Šādus produktus neliec bagāžniekā, kas
    uzkarst daudz vairāk!
  4. Pirms temperatūras jūtīgo un saldēto produktu iegādes apskaties, vai to fasējumā
    nav kādi bojājumi. Tā kā šie produkti parasti ir fasēti vakuumā, vai izmantojot
    īpašas ātrās sasaldēšanas metodes, šos produktus jāatver un jāatkausē tikai
    pirms to pagatavošanas.
  5. Saldēto produktu ražotāji izmanto īpašu ātrās sasaldēšanas metodi, kur
    temperatūrās līdz -40C sasaldētajos produktos neveidojas lieki ūdens kristāli un
    nezūd garšas kvalitāte. Tāpēc pērc tos droši!
  6. Mājās sasaldējot svaigos produktus izmanto vai vakuuma iepakotāju, vai
    slēdzamos maisiņus. Jo ciešāk iepakots produkts, jo mazāka tam būs saskare ar
    gaisu un mitrumu, tā samazinot produkta iespēju sabojāties.
  7. Svaigās ogas, sēnes vai gaļu labāk uzreiz sadali mazākās, vienai pagatavošanas
    reizei piemērotās porcijās, un tad liec saldētavā. Tā nodrošināsi nepieciešamā
    produktu daudzuma atkausēšanu maltītes pagatavošanas dienā.
  8. Saldēto produktu atkausēšanu drošāk ir veikt ledusskapī, nevis uz palodzes,
    karstajā vasaras saulē!
  9. Nesasaldē svaigos produktus to derīguma termiņa pēdējā dienā. Labāk pagatavo
    no tiem maltīti un tad to ātri sasaldē.
  10. Neliec karstus ēdienus ledusskapī. Ledusskapja iekšējai temperatūrai ceļoties pat
    par vienu grādu, samazināsies uzglabāšanas laiks pārējiem produktiem.
  11. Vasarā tik iemīļotais arbūzs labi uzsūc apkārtējās smaržas, tāpēc ledusskapī
    esošos sierus vai zivis labāk iefasē hermētiski, samazinot aso smaržu izdalīšanos
    ledusskapī.
  12. Saldētās mīdijas ir kļuvušas par iecienītu produktu pagatavošanai mājās, taču to
    uzglabāšanā obligāti ir jānodrošina temperatūra diapazonā no +2C līdz +7C. Nepareizās temperatūrās uzglabātas mīdijas, vārot neatvērsies un diemžēl vairs
    nebūs lietojamas uzturā.

Saistītie raksti