Ieteikumi, lai bērns rotaļu laukumā negūtu traumas

Vasaras periodā rotaļu laukumi ir lieliska vieta bērnu aktīvajai atpūtai svaigā gaisā. Tomēr vērts atcerēties, ka rotaļu laukumos pavadītais laiks var būt saistīts arī ar traumatisma riskiem.
Pārliecinies, ka rotaļu laukuma iekārtas ir atbilstošas bērna vecumam un spējām.

FOTO: Shutterstock.com

Pārliecinies, ka rotaļu laukuma iekārtas ir atbilstošas bērna vecumam un spējām.

Visbiežāk bērni rotaļu laukumos gūst dažāda veida sasitumus, brūces, lūzumus un galvas traumas.  Lai izvairītos no traumām, svarīgi ievērot droša rotaļu laukuma pamatprincipus, atgādina Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) sadarbībā ar Patērētāju tiesību aizsardzību centru (PTAC).


Izvēlies bērnam piemērotu apģērbu!

Ieteicams vilkt bērnam ērtus apavus, kas cieši pieguļ kājai. Ja bērnam ir šalle, krelles vai citi aksesuāri, kas varētu aizķerties aiz laukuma konstrukcijām, tos noņem. Īpaši svarīgi ir parūpēties arī par ādu – bērniem vislabāk derēs saules aizsargkrēms ar SPF 50.

 

Pārliecinies par rotaļu laukuma drošību!

Aplūko, vai iekārtas nav salauztas, bojātas, izkustējušās, vai tām ir visas detaļas un savienojumi. Saulainā laikā pārbaudi metāla slidkalniņus, lai pārliecinātos, ka tie nav pārāk karsti. Lietainā laikā ņem vērā, ka iekārtas var kļūt slidenas.

 

Izvērtē arī rotaļu laukuma segumu – smiltis, koksne vai mulča kritiena gadījumā mazinās smaga ievainojuma risku. Pārbaudi, vai rotaļu laukumā un smilšu kastē nav stikli, asi metāla gabali u.c. bīstami priekšmeti.

 

Uzraugi bērna aktivitātes rotaļu laukumā!

Reklāma
Reklāma

Neļauj bērnam spēļu laukumā izmantot velosipēdu, skrituļslidas un citus braucamrīkus, kas var apdraudēt bērnu drošību. 


Seko līdzi, lai tiktu ievēroti rotaļu laukuma izmantošanas noteikumi, kas izvietoti uz informatīvā stenda un pārrunā drošas uzvedības pamatus ar bērnu.

 

Ko vēl ņemt vērā?

Pārliecinies, ka rotaļu laukuma iekārtas ir atbilstošas bērna vecumam un spējām. Meklē uz iekārtām norādes par ieteicamo vecumu to izmantošanai.

Ja iespējams, izvēlies rotaļu laukumu, kurš ir iežogots, lai bērns nevar izskriet uz ceļa.

Lai pasargātu bērnus no traumām, PTAC aicina patērētājus ziņot par publiskajiem rotaļu laukumiem, kas izraisījušas traumas vai var tādas radīt.


Ikviens var ziņot zvanot uz 67388639, sūtot ziņu pasts@ptac.gov.lv vai aizpildot formu PTAC tīmekļvietnē.

Saistītie raksti