Stiprs lietus vai pamatīga tveice un sausums? Dabas vērotājs prognozē laiku jūlija mēnesim

Sinoptiķi prognozē, ka pirmā jūlija nedēļa paies lietus zīmē. Kamēr ilgtermiņa prognozes meteorologi izteikt izvairīgi, dabas vērotājs Vilis Bukšs stāsta, ko par gaidāmajiem laikapstākļiem jūlijā saka zīmes dabā.
Vairākas pazīmes pagājušajā ziemā un pavasarī rādīja, ka vasara pārsvarā būs vairāk sausa kā mitra.

FOTO: Shutterstock.com

Vairākas pazīmes pagājušajā ziemā un pavasarī rādīja, ka vasara pārsvarā būs vairāk sausa kā mitra.

“Tautas gudrība saka, ja jūlijs karsts, tad decembris salīgs. Ja janvāris sauss un auksts, tad jūlijs sauss un karsts. Ja janvārī daudz sniega, tad vasara slapja. 2024. gada janvāris paliks atmiņā ar salu un sniegu janvāra pirmajās desmit dienās, kad sals vietām pietuvojās -30 grādiem. Janvāra otrajā pusē sniga un puteņoja, sals mazinājās un sekoja dienas ar atkušņiem. Tas norāda, ka arī Liepu mēnesis jūlijs varētu būt ar mainīgiem laikapstākļiem. No mērena līdz karstam,” saka Bukšs. 
 

Uz saulainu, pārsvarā sausu un vasarīgi siltu, pat karstu jūliju norādīja laikapstākļi nozīmīgajās 23., 27. un 28. maija dienās. Saulainais un sausais 27. jūnijs, kas ir Septiņu gulētāju diena, vērš uzmanību uz to, ka arī jūlijā daudzviet turpināsies sausums.

“Ņemot vērā iepriekšminēto un to, ka janvārī sagaidījām gan sniegu un salu, tad kopumā Liepu mēnesis jūlijs rādās būt siltāks kā parasti. Nokrišņu sadalījums nevienmērīgs, bet kopumā tuvu vidējam un tie pārsvarā īslaicīgi, bet nereti ar pērkona lietusgāzēm un brāzmainu vēju,” prognozē dabas vērotājs. 

 

Reklāma
Reklāma

Mēneša pirmajā pusē, pārsvarā līdz vecajiem Pēteriem (12. jūlijs), laikapstākļi būs mainīgi: “Ja jūlija pirmajās dienās temperatūra daudzviet vēl pietuvosies +30 grādiem, tad vēlāk temperatūras līkne kā “zāģa zobi”. Daždien lietainā laikā ne vairāk kā +17, bet laikā ap veco Pēteri (12. jūlijs) var pakāpties līdz +33. Nokrišņi šajā laikā pārsvarā īslaicīgi, bet reizēm tie var būt ļoti stipri un iespējama arī krusa.”
 

Mēneša vidū un jūlija otrajā pusē laikapstākļi nepastāvīgi. Nokrišņi īslaicīgi, bet nereti ar pērkona lietusgāzēm. Temperatūra šajā laikā no +20 līdz +25 grādiem. 

Dažās dienās līdz +27, +32 grādiem. Jūlija izskaņā un augusta sākumā vasarīgi silts, pat karsts laiks un lielākoties bez stipriem nokrišņiem. Temperatūra robežās no +25 līdz +30.
 

“Vairākas pazīmes pagājušajā ziemā un pavasarī rādīja, ka vasara pārsvarā būs vairāk sausa kā mitra. Līdz ar to arī jūlijā daudzviet saglabāsies sausums un mežos paaugstināsies ugunsbīstamība. It īpaši piesardzīgiem jābūt, kad sāksies meža ogu laiks,” saka dabas vērotājs.

Saistītie raksti