Paternitātes pabalsta saņemšana no 2024. gada 1. jūlija: kas jāzina tētiem un kas – darba devējiem? Skaidro VSAA

No šī gada 1. jūlija ieviestās izmaiņas attiecas uz pabalsta saņēmējiem, kuriem vienlaikus ir vairāki darba devēji, bet atvaļinājumu bērna tēvam sakarā ar bērna piedzimšanu piešķir tikai viens vai daži no darba devējiem un par atšķirīgiem periodiem.
Tagad paternitātes pabalstu aprēķina no visiem 12 mēnešu periodā reģistrētajiem ienākumiem pie visiem darba devējiem.

FOTO: Shutterstock.com

Tagad paternitātes pabalstu aprēķina no visiem 12 mēnešu periodā reģistrētajiem ienākumiem pie visiem darba devējiem.

Kas jāzina vecākiem

Jaunā paternitātes pabalsta piešķiršanas un vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtība paredz, ka:

  • paternitātes pabalstu piešķir par pirmajām 10 atvaļinājuma darba dienām;
  • vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina no ienākumiem pie visiem darba devējiem, kuri gūti 12 mēnešu periodā, kas beidzies divus mēnešus pirms mēneša, kurā sācies piešķirtais atvaļinājums, proti, arī no ienākumiem pie tā darba devēja, pie kura atvaļinājumā neatrodas un turpina gūt ienākumus. 


Svarīgi!

Ja paternitātes pabalsts par 10 darba dienām jau piešķirts, tad pabalstu par citu darba devēju piešķirto atvaļinājuma 10 darba dienu periodu nepiešķirs, jo paternitātes pabalsts par visu likumā noteikto periodu jau ir piešķirts un tā apmērs ir noteikts no visiem algotā darbā gūtajiem ienākumiem.

 

Piemērs: Pabalsta saņēmējam ir divi darba devēji (A un B). 2024. gada jūlijā pirmreizēji atvaļinājumu par 10 darba dienām piešķir tikai darba devējs A. 12 mēnešu periods, par kuru Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) aprēķinās vidējo apdrošināšanas iemaksu algu paternitātes pabalstam, ir no 2023. gada maija līdz 2024. gada aprīlim. To aprēķinās no visiem 12 mēnešu periodā reģistrētajiem ienākumiem pie abiem darba devējiem (A+B).
 

Darba devējs B atvaļinājumu par 10 darba dienu periodu piešķir 2024. gada septembrī. Par darba devēja B vēlāk piešķirto atvaļinājumu VSAA paternitātes pabalstu nepiešķirs, jo tas jau ir piešķirts un izmaksāts par visu likumā paredzēto 10 darba dienu periodu, t.i., par pirmajām 10 atvaļinājuma dienām un tā apmērs ir noteikts no visiem algotā darbā gūtajiem ienākumiem.

 

Ja pie viena darba devēja ir bijis piešķirts atvaļinājums sakarā ar bērna piedzimšanu 10 darba dienas līdz 2024. gada 30. jūnijam, bet pie otra darba devēja atvaļinājums sakarā ar bērna piedzimšanu 10 darba dienas tiek piešķirts pēc 2024. gada 1. jūlija, kad spēkā ir jaunais regulējums, tad šādā gadījumā sākotnēji aprēķinātais pabalsts tiks pārrēķināts, ņemot vērā ienākumus pie otra darba devēja. Tātad, tiks piemērots normatīvais regulējums, kāds bija spēkā līdz 30.06.2024.

 

Reklāma
Reklāma

Atceries!

  • Atvaļinājums pie darba devēja ir jāizmanto līdz bērna sešu mēnešu vecumam.
  • Paternitātes pabalsts jāpieprasa sešu mēnešu laikā no pirmās atvaļinājuma dienas, kas piešķirta saistībā ar bērna piedzimšanu, iesniedzot VSAA iesniegumu paternitātes pabalsta piešķiršanai.

 

Kas jāzina darba devējiem

Tā kā darba ņēmējiem pastāv dažādi darba laika veidi (normālais jeb standarta darba laiks, kā arī vairāku veida nestandarta darba laika režīmi) un nav tikai piecu darba dienu darba nedēļa ar brīvdienām (sestdiena, svētdiena vai vispārējā svētku diena), tad atvaļinājuma periodi arī var būt dažādi, piemēram, ja darbiniekam ir maiņu darbs.

 

Ja darba devējs, sniedzot ziņas Valsts ieņēmumu dienestam (VID) par darba ņēmējam piešķirto atvaļinājumu, norāda nepārtrauktu periodu, kas satur darba dienas un brīvdienas, VSAA nav iespējams noteikt, kuras no atvaļinājuma perioda dienām ir pabalsta pieprasītāja darba dienas, par kurām jāpiešķir paternitātes pabalsts.

 

Tādējādi VSAA vēršas pie darba devējiem un lūdz, sniedzot ziņas VID, norādīt tikai darba dienu periodus, par kuriem piešķirts atvaļinājums. 

 

Ziņojumā “Ziņas par darba ņēmējiem” norādīt katru atvaļinājuma periodu atsevišķi, proti, tikai par konkrētajām darba dienām, par kurām darbiniekam šis atvaļinājums piešķirts, neiekļaujot brīvdienas un svētku dienas, kuras nav darbinieka darba dienas.

Saistītie raksti