Pie kura ārsta rindā uz valsts apmaksātu vietu ir jāgaida visilgāk?

Ārija no Pārolaines pirms diviem gadiem neslēpa savu sašutumu, ka uz valsts apmaksātu vizīti pie neirologa jāgaida vairāki mēneši. Arī, ja pats maksā par vizīti, tāpat tuvāko dienu laikā nav iespējams apmeklēt ārstu, ziņo TV3 raidījums "Bez Tabu".
Valstī neiroloģijas pakalpojumus piedāvā 123 ārstniecības iestādes.

FOTO: Shutterstock.com

Valstī neiroloģijas pakalpojumus piedāvā 123 ārstniecības iestādes.

Pirms diviem gadiem Ārija no Pārolaines izpauda sašutumu par veselības aprūpes sistēmu valstī. Seniorei regulāri reiba galva un ņemot vērā, ka pāris gadus iepriekš viņa bija piedzīvojusi arī mikroinsultu, Ārija reiboņus neignorēja.

 

Ārija, rūpējoties par savu veselību, vēlējās pieteikties pie tās pašas ārstes, kura ar viņas veselības stāvokli jau bija iepazinusies, taču uzzinot, kad ir pieejams tuvākais pieraksts, viņa bija stipri šokēta – valsts apmaksāta vieta pieejama tikai gadu uz priekšu. Pierakstoties par maksu, pie speciālista var tikt tikai pēc 5 mēnešiem.


Seniore gan atklāj, ka pēc tam izdevies atrast kādu privātklīniku Rīgā, kur pie neirologa varēja tikt jau nākamajā dienā, un kundzei izrakstīti labi medikamenti. Protams, par vizīti viņa maksāja no savas kabatas.


Šodien Ārija apgalvo, ka galvas reiboņi viņu vairs nepiemeklē, taču parādījusies cita problēma – nepieciešams apmeklēt urologu.

 

“Atruna – ejiet pie ģimenes ārsta. Bet ģimenes ārsts taču nav ne traumatologs, ne ķirurgs!” Āriju joprojām neapmierina, kāda mūsu valstī ir veselības aprūpes sistēma.

Gaidīt vairākus mēnešus uz valsts apmaksātu pierakstu, viņasprāt, nav pareizi.

Reklāma
Reklāma

Turklāt viņa apgalvo, ka 74 gadu vecumā mūsdienu pierakstu sistēma nemaz nešķiet tik viegli izprotama.


Nacionālais veselības dienests (NVD) liecina, ka valstī kopumā neiroloģijas pakalpojumus piedāvā 123 ārstniecības iestādes, savukārt 10 vietās dažādu iemeslu dēļ šobrīd neirologs nav pieejams.

“Tas nav normāli. Un tad brīnāmies, ka ir tāda mirstība,” saka Ārija. “Diemžēl vienīgais risinājums, ko speciālisti iesaka, ir mēģināt pie sava ģimenes ārsta noskaidrot, kur rindas šobrīd ir vismazākās.”


Reizi mēnesī ārstniecības iestādes apkopo informāciju par gaidīšanas rindām un NVD to publicē tīmekļa vietnē www.rindapiearsta.lv.


Visgarākās rindas uz valsts apmaksātām ārsta-speciālista konsultācijām šobrīd ir pie reimatologa (661 diena) un garākās rindas uz valsts apmaksātiem izmeklējumiem ir neiroelektrofizioloģiskiem funkcionāliem izmeklējumiem (181 dienas).

Saistītie raksti