Sāk parakstu vākšanu par izmaiņām pirmsskolu izglītības līdzfinansēšanas kārtībā

Sabiedrības iniciatīvas platformā "manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par izmaiņām pirmsskolu izglītības līdzfinansējuma aprēķināšanas kārtībā, informēja iniciatīvas autoru pārstāve Marta Mackeviča.
Iniciatīvas autors norāda, ka mērķis nav panākt, lai pašvaldības uzreiz nodrošinātu 100% finansējumu, bet sākt diskusiju.

FOTO: Shutterstock.com

Iniciatīvas autors norāda, ka mērķis nav panākt, lai pašvaldības uzreiz nodrošinātu 100% finansējumu, bet sākt diskusiju.

Iniciatīvas mērķis ir panākt vienlīdzīgu attieksmi pret ģimenēm, kas izvēlas pašvaldību pirmsskolas, un ģimenēm, kas izvēlas privātās pirmsskolas, skaidro iniciatīvas autors, divu bērnu tēvs Aleksis Korejevs.

 

Viņš norāda, ka spēkā esošā līdzfinansējuma aprēķināšanas kārtība nav mainīta kopš 2015. gadā. Viņaprāt, tā ir novecojusi, neatbilstoša aktuālajiem ekonomikas rādītājiem, un aprēķinos nav iekļautas visas izmaksas, ar ko realitātē saskaras pirmsskolas, kā rezultātā finansiālais slogs gulstas uz vecāku pleciem.

 

Ministru kabineta noteiktā metodika pašvaldības līdzfinansējuma aprēķināšanai neietver telpu īres maksu, kapitālieguldījumus, grāmatvedības izmaksas, juridisko pakalpojumu izmaksas, kā arī izmaksas, ko veido veselības apdrošināšana darbiniekiem, skaidro autors.

 

Pēc viņa teiktā, ja pašvaldību pirmsskolās daļa no šīm izmaksām nemaz nav, piemēram, nav jāmaksā par telpu īri, tad privātajiem bērnudārziem tā ir būtiska izmaksu pozīcija, kas vēlāk ietekmē arī maksu par pirmsskolu, ko sedz vecāki, norāda iniciatīvas autors.

 

Viņaprāt, esošā līdzfinansējuma aprēķinu kārtība ne tikai rada finansiālu slogu jaunajām ģimenēm, bet arī nostāda nevienlīdzīgā situācijā ģimenes, kas izvēlējušās privātās pirmsskolas.

Reklāma
Reklāma

 

Viņš uzskata, ka problēma ir arī līdzfinansējuma pārskatīšanas regularitāte, proti, nosakot līdzfinansējuma apjomu, katra pašvaldība izvērtē pirmsskolu izmaksu pieaugums par iepriekšējo gadu, un izmaiņas stājas spēkā 1. janvārī.

 

"Diemžēl, realitātē izmaksas aug ātrāk, nekā līdzfinansējums, un pastāv risks, ka laikā, kad stājas spēkā jaunais līdzfinansējums, izmaksas ir atkal pieaugušas," uzsver Korejevs.

 

Iniciatīvas autors norāda, ka mērķis nav panākt, lai pašvaldības uzreiz nodrošinātu 100% finansējumu, bet sākt diskusiju un aicināt politikas veidotājus iekļaut finansējuma aprēķināšanas metodikā visas izmaksu pozīcijas.

 

Šobrīd iniciatīvu atbalstījuši vairāk nekā 600 cilvēki.

Saistītie raksti