Austrumu slimnīcā uzlabota dzīves prognoze trim gados jauniem insulta pacientiem

Austrumu slimnīcas stacionārā Gaiļezers šogad veiktas pirmās invazīvās sirds priekškambaru starpsienas defektu slēgšanas procedūras, izmantojot īpašu slēgšanas ierīci – oklūderu. Tādējādi slimnīcas Sirds asinsvadu slimību klīnikas komanda uzlabojusi dzīves prognozi trim gados jauniem pacientiem, kuri pārcietuši insultu.
Ja jaunam cilvēkam ir insults, tad, visticamāk, pacientam ir sirds priekškambaru starpsienas defekts.

FOTO: Publicitātes foto

Ja jaunam cilvēkam ir insults, tad, visticamāk, pacientam ir sirds priekškambaru starpsienas defekts.

Ir zināmas vairāk nekā 30 dažādas iedzimtas sirdskaites, no kurām priekškambaru starpsienas defekti sastopami visbiežāk. Lielākajā daļā gadījumu šie defekti ir pavisam nelieli, nerada problēmas un neprasa speciālu ārstēšanu, tomēr atsevišķos gadījumos šādi defekti var būt par galvas smadzeņu insulta iemeslu pat gados ļoti jauniem cilvēkiem.
 

“Ja jaunam cilvēkam ir insults, tad, visticamāk, pacientam ir sirds priekškambaru starpsienas defekts – to meklējam un bieži atrodam. Šis defekts gadījumos, kad noticis insults, ir jānovērš, jo pastāv liela iespēja, ka insults var atkārtoties. Visi trīs pacienti Austrumu slimnīcas Sirds asinsvadu slimību klīnikā nonākuši, kad ar neiroloģiska tipa sūdzībām vērsušies slimnīcā, kur neirologi pacientiem konstatējuši insultu,” skaidro Austrumu slimnīcas Sirds asinsvadu slimību klīnikas vadītājs ārsts Artis Kalniņš. 


 

Reklāma
Reklāma

Sirds defektu slēgšanu ar oklūderiem pasaulē veic salīdzinoši nesen. Tā ir invazīva procedūra, un tas nozīmē, ka tā ir saudzējoša pacientam, ļaujot jau nākamajā dienā pēc procedūras doties mājās. Agrāk vienīgais veids, kā varēja novērst priekškambaru starpsienas defektus, bija nopietna ķirurģiska operācija, taču, izmantojot jaunās tehnoloģijas, procedūras iespējamas pat bez narkozes. 
 

Perkutānās sirds priekškambaru defektu slēgšanas procedūrās piedalījās 8 cilvēku liela komanda! 

Saistītie raksti