Šodien Latvijā sagaidāmi ekstremāli laikapstākļi! Izsludināti 3 brīdinājumi

Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs brīdina, ka šodien Latvijā sagaidāmi ekstremāli laikapstākļi.
Laika posmā no plkst. 14:00 līdz plkst.17:00, virs Latvijas sāks veidoties pērkona negaisi ar krasām vēja brāzmām un ļoti stiprām lietusgāzēm.

FOTO: Shutterstock.com

Laika posmā no plkst. 14:00 līdz plkst.17:00, virs Latvijas sāks veidoties pērkona negaisi ar krasām vēja brāzmām un ļoti stiprām lietusgāzēm.

Laika posmā no plkst. 14:00 līdz plkst.17:00, virs Latvijas sāks veidoties pērkona negaisi ar krasām vēja brāzmām un ļoti stiprām lietusgāzēm, iespējama arī lielgraudu krusa.


Savukārt laika posmā no plkst. 16:00 līdz plkst. 19:00 dažviet valsts rietumu daļā gaidāms pērkona negaiss ar ekstremāli stiprām lietusgāzēm.

 

Negaisa mākoņi tālāk virzīsies uz ziemeļaustrumiem, un negaiss turpināsies arī vakarā un nakts pirmajā pusē.

Ceturtdiena arī būs viskarstākā diena šajā nedēļā. 

Naktī gaisa temperatūra teritorijas lielākajā daļā nebūs zemāka par +17…+21°, līdz ar to vietām rietumu un centrālajos gaidāma tropiskā nakts, tikai austrumu rajonos gaiss atdzisīs līdz +14…+17°.

 

Dienā lielākajā daļā valsts gaiss iekarsīs līdz +28…+33°, tādēļ, iespējams, tiks pārspēti maksimālās gaisa temperatūras rekordi.

 

LVĢMC aicina būt piesardzīgiem, jo šādi laikapstākļi var radīt nopietnus apdraudējumus:

Sagaidāms, ka applūdīs upju palienes un zemākās vietas, atsevišķās vietās izraisot arī īpašumu un infrastruktūras applūšanu, iespējama ceļu izskalošana un infrastruktūras bojājumi. 

Reklāma
Reklāma

Applūdušajās teritorijās pastāv varbūtība, ka būs nepieciešama evakuācija.

Augsne kļūs mitra un nespēs uzsūkt ūdeni. Lielā mitruma un applūšanas dēļ tiks bojāti kultūraugu sējumi un stādījumi;

 

Lietus ūdeņu kanalizācijas sistēmas būs pārslogotas un var pārplūst. Savlaicīgi rūpējies par lietus ūdeņu kanalizācijas un drenāžas sistēmām, uzturi tās funkcionālā kārtībā, lai tās pēc iespējas efektīvi novadītu lietus ūdeņus;

 

Lietusgāžu laikā veidosies bīstami braukšanas apstākļi uz ceļa pasliktinātas redzamības un akvaplanēšanas dēļ. Rēķinies, ka braucieniem nepieciešams ieplānot ilgāku laiku un/vai alternatīvu maršrutu;

 

Pastāv risks, ka tiks traucēta elektroenerģijas un ūdens piegāde, telekomunikāciju sakari;

 

Vējš var lauzt kokus un to zarus, pa gaisu nest vieglākas konstrukcijas, radot bojājumus, postījumus un apdraudējumus personīgajai drošībai. Stipra vēja dēļ viļņu darbība var apdraudēt piekrastes infrastruktūru, veidot izskalojumus, appludināt zemākās vietas;

Iedzīvotāji tiek aicināti neapmeklēt un nepārvietoties plūdu apdraudētajās teritorijās, neapdraudēt sevi un nekavēt glābšanas dienestu darbību.

Saistītie raksti