Kā bērnam paskaidrot, ka stārķi nav tie, kas atnes bērnus pie vecākiem?

"Kā rodas bērni?" Tas ir jautājums, uz kuru daudzi vecāki nekad nav pilnībā gatavi atbildēt saviem mazajiem bērniem – īpaši, ja šis jautājums uzdots negaidot.
Bērnam ir dabiski būt ziņkārīgam.

FOTO: Shutterstock.com

Bērnam ir dabiski būt ziņkārīgam.

Jautājumu var rosināt fakts, ka gaidāt bērniņa ienākšanu ģimenē vai kāds paziņa ir tikko paziņojis par grūtniecību vai dzemdībām. 

 

Bērnam ir dabiski būt ziņkārīgam. Ja jautājums tevi pārsteidz nesagatavotu, pirms atbildēšanas vari veltīt dažus mirkļus, lai savaldītos (Uzmundrinošs "Tas ir lielisks jautājums!" var iedot nedaudz laika).


Noskaidro, ko bērns jau zina

Sāc sarunu, noskaidrojot, ko bērns jau zina (vai domā, ka zina) par to, no kurienes rodas bērni. Šī saruna sniegs priekšstatu par to, kādus vārdus lietot un kā izmantot bērna esošo izpratni, lai saskaņoti aizpildītu tukšās vietas.

Piemēram, sākt sarunu ar pirmsskolas vecuma bērnu varētu ar jautājumu: "Vai tu zini, kā bērniņš nokļuva manā vēderā?"

Tad vari paskaidrot, ka bērns aug no spermas un olšūnas, līdzīgi kā auglis aug no sēklas. Šajā vecumā var būt noderīgi un jautri paskaidrot, kā mazulis vēderā dara visu to, ko bērni dara, kad piedzimst, piemēram, ēd, guļ un pat sūc īkšķi. 


Skolas vecuma bērniem vari darīt tāpat. Pajautā, ko viņi jau zina par to, no kurienes nāk bērni, un pēc tam seko viņu norādēm. Šis ir labs vecums, lai ieviestu precīzu anatomisku valodu, piemēram, dzemde, nevis vēders.

 

Zinātniskās leksikas lietošana

Vari arī izskaidrot dzimumakta pamatus, paskaidrojot,  ka bērni rodas, spermai saplūstot ar olšūnu. (Šeit gan der ņemt vērā bērna vecumu). 

 

Padari diskusiju piemērotu vecumam un iekļaujošu, pastāstot arī par citiem veidiem, kā tiek veidotas ģimenes, piemēram, ar ārsta palīdzību, adopciju vai surogātmātes palīdzību.


Īsas, tiešas atbildes

Lai atbildētu uz jebkuru šāda veida jautājumu, galvenais ir uzmanīgi klausīties un precīzi noteikt, ko bērns jautā. Bieži gadās pārspīlēt un steigties nepareizā virzienā. Kad runa ir par to, kā bērnam izskaidrot grūtniecību un dzemdības, turies pie tēmas un skaidrā un kodolīgā veidā izklāsti faktus.


Mazāki bērni, visticamāk, vēlēsies tikai faktus, savukārt pusaudžiem var rasties sarežģītāki jautājumi par seksu, attiecībām, grūtniecību un dzemdībām. 

 

Kad bērni kļūst vecāki, vari pievienot vairāk detaļu, lai veicinātu dziļāku izpratni par šīm tēmām. 


Rūpīgi izvēlies vārdus

Bērnu izpratne aug dažādos vecumposmos un attīstības stadijās. Runājot vienmēr lieto vārdus un jēdzienus, kurus bērns jau lieto un saprot.

Lai gan trīsgadnieks un sešgadnieks var uzdot vienu un to pašu jautājumu par to, kā rodas bērni, konteksts var atšķirties. 

Reklāma
Reklāma

Trīsgadnieks var vienkārši vēlēties uzzināt, kā bērns izkļuva no tava vēdera, bet sešgadnieks var jautāt, kā patiesībā rodas bērns.


Nepareizu vārdu vai frāžu lietošana dažkārt var nobiedēt bērnus. Piemēram, ja tev jautā, kā bērns iznācis ārā, un tu skaidro savu ķeizargriezienu, lietojot tādus vārdus kā "izgriezts", iespējams, ka bērns būs satraukts.


Ņem talkā grāmatas!

Ja nepieciešams papildu atbalsts, atrodi grāmatu, kurā vecumam atbilstošā veidā aprakstīta grūtniecība un dzemdības. Grāmatas paver durvis konstruktīvai sarunai, vienlaikus efektīvi un precīzi atbildot uz bērna jautājumiem.


Nebaidies pateikt bērnam, ka tev ir nepieciešams nedaudz vairāk laika, lai atrastu labu atbildi, bet pārliecinieties, ka neignorē viņa jautājumus.


Esi iekļaujošs

Māci bērniem arī par ģimenēm, kas izveidotas adopcijas, surogātmātes un reproduktīvās palīdzības ceļā.


Ir tik daudz dažādu veidu, kā veidot ģimeni. Dažreiz ārsti palīdz spermatozoīdam un olšūnai savienoties, lai pieaugušajiem varētu piedzimt bērns. 

 

Un dažreiz pieaugušie adoptē bērnus, kas radīti cita cilvēka ķermenī. 


Esi godīgs

Ir dabiski, ka šīs sarunas var būt neērtas, taču tas nav iemesls, lai no tām izvairītos.


Bērni, kuri tiek noraidīti, var just kaunu vai apmulsumu vai uzskatīt, ka viņu jautājumi ir nepiemēroti vai slikti. Ja viņi nevar saņemt godīgas atbildes no vecākiem, viņi var meklēt (un atrast) nepareizu informāciju pie citiem bērniem, pieaugušajiem vai internetā.

 

Tu pazīsti savu bērnu vislabāk un tev ir instinktīva sajūta par to, ko viņš var izturēt.

 

Piemēram, saglabājot godīgumu – un neskatoties pasakās par stārķiem, kas atnes bērnus, – tu vari palīdzēt bērnam veidot veselīgas attiecības ar cilvēka ķermeni, grūtniecību un seksu.

 

Vēl pāris padomi

Kopumā bērniem nav tāda paša reakciju uz seksu vai ķermeņa daļām kā pieaugušajiem.

 

Viņi neizjūt kaunu vai apmulsumu, ja vien šis kauns vai apmulsums viņiem netiek tieši vai netieši paziņots, tāpēc centies palikt neitrāls un lietišķs.


Lai gan sekss, grūtniecība un dzemdības nav nekas tāds, par ko vajadzētu kaunēties, atgādini bērnam, lai viņš par šīm tēmām nerunā ar citiem bērniem. Nekad nevar zināt, cik tālu citi bērni un ģimenes ir tikuši, mācoties, no kurienes rodas bērni.


Avots: parents.com

Saistītie raksti