Kāpēc vasarā dedzina kuņģi un ko iespējams darīt?
Šie produkti ir bagāti ne tikai ar vitamīniem, bet arī ar antioksidantiem un šķiedrvielām, tomēr ne visi tos drīkst baudīt pēc sirds patikas, jo šīs dabas veltes var radīt kairinājumu kuņģī, izraisot dedzināšanu un citus nepatīkamus simptomus.
Turklāt vasaras sezonā nereti vairāk ēdam arī citus ēdienus, kas tāpat var negatīvi ietekmēt kuņģa darbību.
Kādos gadījumos sezonas produkti jābauda piesardzīgi un vai, saskaroties ar kuņģa darbības traucējumiem, no tiem jāatsakās pavisam, stāsta aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Amanda Ozoliņa.
"Dārza un meža ogas, svaigi augļi un dārzeņi ir ne tikai gardi, bet arī ļoti vērtīgi, jo spēj uzlabot gremošanu, palīdz uzturēt zarnu veselību un samazināt iekaisumu kuņģī.
Diemžēl ne visiem cilvēkiem šo produktu ietekme uz vispārējo veselību ir tikai pozitīva, jo ogas, augļi un dārzeņi var palielināt skābes daudzumu kuņģī, radot dedzināšanas sajūtu, diskomfortu, vēdera pūšanos, smaguma sajūtu, grēmas un pat sliktu dūšu un caureju.
Paaugstināts kuņģa skābes līmenis tāpat var veicināt arī citu kuņģa saslimšanu risku, piemēram, izraisīt peptiskās čūlas vai atvilni.
Tāpēc, lietojot uzturā sezonas produktus, nepieciešams ievērot piesardzību. Siltajā laikā tāpat vairāk mēdzam patērēt arī citus ēdienus un dzērienus, kas negatīvi ietekmē gremošanas traktu, piemēram, grilētu vai ceptu gaļu un dažādus neveselīgus našķus," norāda Apotheka sertificētā farmaceite Amanda Ozoliņa.
Ne tikai ogas un augļi, bet arī citi faktori - jāpiesargās ikvienam
Kā novērojusi farmaceite, ik gadu vasarā būtiski pieaug klientu sūdzības par paaugstinātu kuņģa skābes līmeni, jo šī ir sezona, kad biežāk un vairāk ēdam svaigus augļus, dārzeņus un ogas ar paaugstinātu skābes līmeni.
Lai gan sezonas produkti, nenoliedzami, ir ļoti veselīgi, Amanda Ozoliņa iesaka īpašu piesardzību ievērot cilvēkiem, kuriem jau ir diagnosticēts gastroezofageālais reflukss jeb atvilnis un kuņģa čūla, kā arī vecākiem cilvēkiem, kuriem kuņģa gļotāda ir jutīgāka, tāpēc, ka ikdienā tiek lietoti dažādi medikamenti, piemēram, pretsāpju vai asinsspiedienu samazinošas zāles.
Arī cukura diabēta slimniekiem nereti ir jutīgāks kuņģis. Savukārt cilvēkiem ar lieko svaru ir palielināts spiediens uz gremošanas traktu, kas veicina kuņģa skābes refluksu, bet grūtniecēm kuņģa skābes līmeni ietekmē gan hormonālās izmaiņas, gan dzemdes radītais spiediens uz kuņģi.
Papildus veselīgajiem sezonas produktiem vasarā tāpat saskaramies arī ar citiem faktoriem, kas ietekmē kuņģa veselību.
Tā kā šai laikā biežāk rīkojam dažād
us piknikus un ballītes, uzturā nereti arī biežāk lietojam dažādus saldumus un našķus, pikantus, treknus un grilētus ēdienus, dzeram alkoholiskus vai bezalkoholiskus gāzētus dzērienus.
Visi šie produkti ietekmē kuņģa darbību un paaugstina kuņģa skābes līmeni. Turklāt karstā laikā pastiprināti svīstam un zaudējam vairāk ūdens - arī šis ir iemesls, kāpēc gremošanas traktā paaugstinās skābe.
Šo faktoru dēļ farmaceite aicina ikvienu vasaras sezonā pievērst uzmanību kuņģa skābes līmenim un zināt, kā rīkoties, jūtot diskomfortu.
Kairinošās zemenes un saudzīgās mellenes
Kuņģi kairina un skābes līmeni paaugstina tās ogas un augļi, kas satur dažādas skābes - ābolskābi, citronskābi, sorbīnskābi un benzoskābi. Arī produkti ar augstu fruktozes līmeni var veicināt gremošanas problēmas un palielināt diskomfortu.
Farmaceite Amanda Ozoliņa norāda, ka ir jāuzmanās, ēdot zemenes, jo to augstais skābes saturs var veicināt pastiprinātu kuņģa skābes ražošanu un izraisīt nepatīkamas sajūtas cilvēkiem ar jutīgu kuņģi.
Līdzīgi ir ar upenēm, ērkšķogām, jāņogām, ķiršiem, dzērvenēm un smiltsēršķu ogām, ja tās ēd lielos daudzumos.
Lai gan citrusaugļus - citronus, apelsīnus, greipfrūtus - vairāk patērējam ziemā, arī vasarā tos mēdzam pievienot ūdenim vai kokteiļiem. Tā kā tie satur citronskābi, šādi dzērieni var kairināt kuņģa gļotādu un stimulēt kuņģa skābes ražošanu. Lai gan dārzeņi paši par sevi nešķiet skābi, arī tomāti, pipari (čili), redīsi un sīpoli var kairināt kuņģa gļotādu.a
Gremošanas traktam saudzīgākas būs mellenes, kas satur mazāk skābes nekā citas ogas un ir bagātas ar antioksidantiem, kas var palīdzēt aizsargāt kuņģa gļotādu.
Lai arī avenes, kazenes un lācenes satur dažas skābes, tās ir relatīvi maigas pret kuņģi un vienlaikus satur arī daudz šķiedrvielu, kas palīdz gremošanai.
Arī banāniem ir zems skābju saturs, savukārt melones un arbūzi satur daudz ūdens un maz skābju, tāpēc tie ir lieliski, lai atspirdzinātos un baudītu sulīgu kārumu, nepastiprinot kuņģa skābes ražošanu.
No dārzeņiem ieteicams izvēlēties brokoļus, ziedkāpostus un burkānus.
Mazākas porcijas ar neitrālām piedevām
Ja ogu un augļu ēšana sagādā kuņģa problēmas, no tiem nav vajadzības atteikties pavisam, bet ieteicams izvēlēties mazāk skābas ogas un augļus, tos ēst nelielās porcijās un izvairīties no ēšanas tukšā dūšā.
Tāpat labs risinājums ir ogu un augļu ēšana kopā ar neitrāliem pārtikas produktiem, piemēram, jogurtu vai biezpienu, jo tie ir saudzīgi kuņģim un palīdz līdzsvarot skābes līmeni.
Lai samazinātu skābes iedarbību, ogas un augļus var pievienot arī putrai vai auzu pārslām. Sagatavojot ogas īpašos veidos, smūtijos kopā ar pienu vai jogurtu, ogu salātos, sajaucot ogas ar dārzeņiem, riekstiem un sēklām, arī var mazināt skābes iedarbību.
Tāpat ir svarīgi neaizmirst par ūdens dzeršanu!
Līdzēs arī medikamenti
Ja tomēr no paaugstināta kuņģa skābes līmeņa neizdodas izvairīties, aptiekās ir pieejami dažādi medikamenti sūkājamo tablešu, suspensiju vai kapsulu veidā, kas palīdzēs neitralizēt kuņģa skābi un samazinās kairinošo iedarbību.
Parasti šie medikamenti satur alumīnija vai magnija hidroksīdu, kas neitralizē kuņģa skābi, samazinot tās kairinošo iedarbību, kalcija karbonātu, kas neitralizē kuņģa skābi un darbojas ātri, bet efekts var būt īslaicīgs, vai nātrija bikarbonātu, kas neitralizē skābi, taču ilgstoša lietošana var radīt elektrolītu nelīdzsvarotību.
Piemērotāko preparātu palīdzēs izraudzīties farmaceits.
Ja paaugstināts kuņģa skābes līmenis ir problēma, ar ko saskaries regulāri, farmaceite iesaka vērsties pie ģimenes ārsta, lai veiktu nepieciešamās pārbaudes un noteiktu tā cēloni.