"Ar sievu vienojāmies, ka šo iespēju izmantošu vasarā"; Vecāki aktīvi izmanto bērna kopšanas atvaļinājumu un pieprasa katram vecākam paredzēto divus mēnešus ilgo vecāku pabalsta nenododamo daļu

Kopš 2023. gada, lai saņemtu sev pienākošos vecāku pabalsta nenododamo daļu, katram no jaundzimušā vecākiem jādodas bērna kopšanas atvaļinājumā uz vismaz diviem mēnešiem. Šo iespēju aktīvi izmanto gan mammas, gan arī tēti. 
Vecāki novērtē valsts doto iespēju būt kopā ar savu bērnu.

FOTO: Shutterstock.com

Vecāki novērtē valsts doto iespēju būt kopā ar savu bērnu.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) apkopotā informācija liecina, ka māmiņas savu divus kalendāra mēnešus ilgo vecāku pabalsta nenododamo daļu lielākoties izvēlas saņemt visu uzreiz, turpretī tēti itin bieži šo divu mēnešu periodu sadala pa nedēļām.  

 

Šī gada pirmajos četros mēnešos vecāku pabalsta nenododamo daļu saņēmuši 1916 vecāki – 44% no tiem ir mammas un attiecīgi 56% – tēti.

 

Šobrīd tēviem šis procentuālais skaitlis ir lielāks, jo liela daļa tēvu savu nenododamo daļu izmanto, kamēr bērns vēl ir mazs, un bieži uzreiz pēc bērniņa piedzimšanas. 

 

Mammas savu nenododamo daļu vairāk izvēlas saņemt secīgi uzreiz pēc vecāku pabalsta pamatdaļas saņemšanas, kamēr pie darba devēja atrodas pusotru gadu ilgajā bērna kopšanas atvaļinājumā, lai šis atvaļinājuma laiks pēc iespējas ilgāku laiku būtu apmaksāts.  

 

Atceries!

  • Vecāku pabalsta nenododamo daļu var saņemt, ja atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā vai atvaļinājumā bez darba samaksas saglabāšanas, kas piešķirts sakarā ar nepieciešamību kopt bērnu, vai bērna kopšanas dēļ negūst ienākumus kā pašnodarbinātais.
  • Abi vecāki bērna kopšanas atvaļinājumā var doties vienlaicīgi vai katrs savā laikā, jo katram no vecākiem pie sava darba devēja pienākas savs bērna kopšanas atvaļinājums, kas nav ilgāks par pusotru gadu, līdz dienai, kad bērns sasniedz astoņu gadu vecumu. 
  • Darba likums nosaka, ka bērna kopšanas atvaļinājuma īsākais periods ir viena nepārtraukta kalendāra nedēļa, tas nozīmē, ka bērna kopšanas atvaļinājumu var pieprasīt dalīti atsevišķos periodos. 
  • Vecāku pabalsta nenododamo daļu viens no vecākiem var saņemt vienlaikus ar otru vecāku laika periodā, kad tas saņem vecāku pabalsta pamatdaļu, nenododamo daļu vai arī laikā, kad otrs vecāks saņem maternitātes pabalstu. Tas nozīmē, ka bērna tēvs savu nenododamo daļu var saņemt arī periodā, kad māmiņa saņem maternitātes pabalstu par šo bērnu.
  • Vecāku pabalsta nenododamo daļu (divus kalendāra mēnešus) var izmantot visu uzreiz vai arī pa daļām līdz bērna astoņu gadu vecumam. Tā kā īsākais bērna kopšanas atvaļinājuma periods ir viena kalendārā nedēļa, tad arī nenododamo daļu var pieprasīt pa nedēļām.
Reklāma
Reklāma

 

 

Pieredze: iespēju izmanto vasarā

Intara un Ivetas dēls Oskars piedzima pērn novembrī, un savu vecāku pabalsta nenododamo daļu Intars izmanto tagad – jūnijā un jūlijā, atrodoties bērna kopšanas atvaļinājumā. “Ar sievu uzreiz vienojāmies, ka šo iespēju izmantošu vasarā, lai varam kopīgi atpūsties un paceļot tepat pa Latviju,” atzīst Intars. 
 

Nedēļu pēc dēla piedzimšanas viņš devies arī 10 darba dienu ilgajā paternitātes atvaļinājumā. Kā saka Intars, gan tāpēc, lai palīdzētu sievai, gan tāpēc, lai būtu kopā un iepazītu savu bērnu: 

 

“Mēs ļoti novērtējam šīs iespējas, kas ļauj abiem vecākiem būt kopā ar savu bērnu. Manuprāt, tā saikne, kas tētim un mammai tiek izveidota ar pavisam mazu bērniņu, ir visciešākā, un man ir svarīgi būt līdzdalīgam sava dēla dzīvē.” 

 

Intars vēl piebilst, ka arī viņa brālis novērtējis iespēju doties gan paternitātes, gan bērna kopšanas atvaļinājumā. Intars mudina tētus izmantot šīs privilēģijas, lai būtu kopā ar savējiem.

Saistītie raksti