Vai vēl sagaidīsim vasaras karstumu? Dabas vērotājs prognozē laiku augustā un izsaka pirmo salnu prognozes

Šodien iesākas vasaras pēdējais mēnesis – augusts. Lai gan sinoptiķu ilgtermiņa prognozes vēl nav pieejamas, dabas vērotājs Vilis Bukšs jau izteicis savus novērojumus par gaidāmajiem laikapstākļiem augusta mēnesī.
Dabas vērotājs prognozē, ka augusta pirmajā pusē laikapstākļi būs mainīgi.

FOTO: Shutterstock.com

Dabas vērotājs prognozē, ka augusta pirmajā pusē laikapstākļi būs mainīgi.

Dabas vērotājs uzsver, ka augusts ir laiks, kad var prognozēt, kāda tad būs gaidāmā ziema. Ticējumi vēstot, ka karsts augusta sākums norāda uz aukstu un sniegiem bagātu, garu ziemu. Taču, ja augusts mēreni silts, būs vējains oktobris un vētraina ziema. 
 

“Šovasar caurmērā siltais un daždien arī karstais jūlijs ar līdzīgiem laikapstākļiem daļēji iesniegsies arī rudzu mēnesī. Vērojot, kā aug atāls un zied āboliņš, tad augusts daudz neatšķirsies no jūlija. Arī meža pīlādžu daudzajos ogu ķekaros jau rudenīgs sārtums. Mazās skudras savus pūlīšus taisa augstus un pļavās daudzviet sakuplojušas jāņeglītes. Tas viss norāda uz nokrišņiem augustā un rudenī,” skaidro Vilis Bukšs. 

Pagājušā janvāra nozīmīgās dienas un februāris vērš uzmanību uz to, ka temperatūru un nokrišņu ziņā augusts rādās būt tuvu jūlija vidējiem rādījumiem, bet ar noslieci uz vēsāku. 

Nokrišņu sadalījums nevienmērīgs, bet kopumā Latvijas rietumdaļā vairāk nekā parasti.
 

Reklāma
Reklāma

Dabas vērotājs prognozē, ka augusta pirmajā pusē laikapstākļi būs mainīgi. Ja mēneša sākumā temperatūra pārsvarā būs robežās no +18 līdz +23 grādiem, kam var sekot stiprs lietus un vējš, tad vēlāk mēreni silts, daždien pat karsts laiks, un nokrišņi īslaicīgi.
 

Mēneša vidū gan kļūšot mazliet siltāks, gaisa temperatūrai sasniedzot +25 grādu atzīmi. 

Augusta otrajā pusē nepastāvīgi laikapstākļi. Siltākas un saulainākas dienas mīsies ar mākoņainām. Laikā pirms Bērtuļa (24. augusts) temperatūra robežās +19, +24 grādiem. Nokrišņi īslaicīgi. Ap Linu dienu (25. augusts) un vēlāk vairāk saules un sausu dienu. Temperatūra no +20 līdz +27 grādiem. Mēneša izskaņā vēsāks, temperatūra robežās no +18 līdz +23 grādiem. Nelieli nokrišņi, migla un skaidrās naktīs, vējam pierimstot, salnu vietās iespējamas pirmās nakts salnas,” prognozē Bukšs.

Saistītie raksti