''Viņa sāka uzvesties savādi'' Sunīte brīdina un izglābj saimnieku no agresīva audzēja

Lielbritānijā kāds suns izglābis saimnieka dzīvību, ar savu uzvedību liekot viņam pārbaudīt savu veselību. Izrādījās, ka saimnieka dzīvība karājās mata galā, viņam pašam par to nenojaušot.
Džesijas uzvedība bija saistīta ar viņas saostajām sliktajām pārmaiņām saimnieka organismā.

FOTO: Shutterstock.com

Džesijas uzvedība bija saistīta ar viņas saostajām sliktajām pārmaiņām saimnieka organismā.

Kā vēsta britu mediji, Vorikas iedzīvotājam Markam Alenam 2017. gadā ārsti prognozēja nieka dažas nedēļas, ko dzīvot, un viņam nācās pārciest 10 stundu operāciju, lai likvidētu audzēju degunā. Vīrietis, kuram pašlaik ir 65 gadi, atzina, ka viņš 12 mēnešus nebija pievērsis uzmanību simptomiem, un pa to laiku audzējs izplatījās sejas labās puses lielākajā daļā, tādējādi viņam nebija nepieciešama sejas rekonstrukcija — tostarp vaiga kaula aizstāšana ar iegurņa kaulu, žokļa aizvietošana ar titāna plāksnēm un šķiršanās no labās acs.

 

Alens atzina, ka iepriekšējā gadā bija ievērojis, ka viņa sunīte Džesija uzvedas savādi: mēdz viņu bakstīt ar ķepu, izrāda pārmērīgu pieķeršanos, taču nepievērsa tam uzmanību. Tikai nākamajā gadā, apmeklējot ārstu, viņš aptvēra, ka Džesijas uzvedība bija saistīta ar viņas saostajām sliktajām pārmaiņām saimnieka organismā.

 

“2017. gadā man bija prezentācija kādā pasākumā un jutos ļoti slikti. Es nespēju normāli paelpot, un viss kļuva arvien sliktāk,” atzina Alens. “Labajā nāsī pamanīju polipu un oktobra sākumā devos pie ausu, deguna un kakla speciālista. “Speciālists turpināja raukt pieri, sakot: “Interesanti, ka tas ir tikai vienā pusē. Tas var izvērsties pavisam nelabi.” — tajā mirklī es visu sapratu. Es biju lasījis par suņiem, kas spēj sajust vēzi un sirds slimības. Apmēram mēnesi pēc polipa izņemšanas operācijas, saņēmu histoloģijas rezultātu, un es jau rēķinājos, ka tas būs vēzis, ņemot vērā Džesijas uzvedību.”

 

Tobrīd Džesijai bija 10 gadi, viņa nomira 2019. gadā.

 

Pētījumi liecina, ka suņi spēj atpazīt dažādus cilvēka vēža veidus. Suņiem ir vairāk ožas receptoru nekā cilvēkiem, un tāpēc viņi var uztvert gaistošos organiskos savienojumus uz cilvēka ādas, elpā, urīnā, fekālijās un sviedros. Pēc atbilstošas apmācības suņi var brīdināt cilvēkus par vēža klātbūtni.

 

2021. gadā Tokijas medicīnas skolas pētnieki atklāja, ka apmācīts suns ar 100 procentu precizitāti spēja atpazīt krūts vēža pazīmes 200 cilvēku urīna paraugos. No šiem cilvēkiem 40 sirga ar krūts vēzi, 142 cilvēkiem bija citi vēža veidi, bet 18 cilvēki bija veseli.

 

Alens pastāstīja par savu skarbo pieredzi, darbojoties ar Lielbritānijas labdarības organizāciju "Get A-Head Charitable Trust", lai uzlabotu sabiedrības izpratni par galvas un kakla vēža riskiem. 27. jūlijs bija Pasaules galvas un kakla vēža diena.

“Ja es agrāk būtu gājis pie ārsta, es esmu pārliecināts, ka ārstēšana nebūtu tik smaga, bet es biju ļāvis vēzim attīstīties līdz 4. stadijai,” sacīja Alens. “Es jautāju ārstam, kas būtu noticis, ja man nebūtu veikta operācija, un viņš atbildēja, ka pēc dažām nedēļām es būtu miris.”

 

Pēc operācijas un vairāku nedēļu atkopšanās Alenam nācās iziet arī intensīvu apstarošanu. “Es zaudēju vairāk nekā 22 kilogramus, matus vienā galvas pusē, kā arī pilnībā pazaudēju garšas sajūtu, tāpēc ēšana nozīmēja izdzīvošanu.”

 

“Es nekad nebūšu tāds pats kāds biju agrāk, taču pēc diagnozes noteikšanas es sev apsolīju divas lietas — nesākšu sevi žēlot un no mana stāvokļa sanāks kaut kas labs.” “Mans padoms citiem — neignorējiet simptomus. Ja kaut kas nav kārtībā, dodieties pie ārsta!”

 

“Get A-Head Trust” direktore Denija Hīta atzinīgi novērtēja Alena gatavību dalīties ar pārdzīvoto: “Marka stāsts ir iedvesmojošs. Tas ir cerības un izdzīvošanas stāsts, kas vienlaikus daudziem cilvēkiem ir arī realitāte. Lielbritānijā galvas un kakla vēža gadījumu skaits pieaug par 3% gadā, un diemžēl vairumā gadījumu tos atklāj 3. vai 4. stadijā, tādējādi ārstēšana ir ilgāka un prasa nopietnāku iejaukšanos.”

 

Kādas ir galvas un kakla vēža pazīmes? Skaidro medicine.lv

Reklāma
Reklāma

 

1. Iekaisis kakls

Iekaisis kakls jau ir pazīme, par ko vērts uztraukties, lai gan to var izraisīt virkne pilnīgi nekaitīgu nelaimju, pārpūlēti balss muskuļi, sezonālas alerģijas vai plaši izplatītā saaukstēšanās. Der zināt, ka sāpošs kakls ir vai nu ļoti īslaicīga pazīme, vai arī pirmā zīme, kas norāda uz nopietnāku slimību. Sāpošs kakls var liecināt, par to, ka indivīdam ir rīkles vēzis. Lai gan var būt grūti atšķirt, kuros gadījumos simptomus izraisījušas iesnas un kuros rīkles vēzis, otrajā gadījumā sāpes nepazūd pēc pāris dienām vai pat nedēļām. Būtībā, ja tev vai kādam no līdzcilvēkiem rodas sāpes kaklā bez jebkādiem citiem saaukstēšanās simptomiem un tās nepazūd pēc pāris nedēļām, tad, iespējams, ir īstais laiks runāt ar ģimenes ārstu par rūpīgāku veselības pārbaudi.

 

2. Sāpes mutē

Tāpat kā daudzi citi simptomi, piemēram, sāpes mutē šajā sarakstā vēl nenozīmē, ka ir vērts uzreiz uztraukties. Galu galā, tās var izraisīt daudzas lietas, piemēram, mēles vai mutes dobuma apdedzināšana ar karstu ēdienu vai jaunas zobu sukas izmantošana. Protams, sāpes mutē, var būt zīme, kas norāda uz sliktu mutes dobuma higiēnu, nespēju pareizi lietot zobu diegu vai veikt regulāru mutes skalošanu. Šāda veida sāpes tomēr ar laiku norimst, īpaši, ja cilvēks rūpējies par savas mutes higiēnu.

 

Tāpat ir arī citi rādītāji, kas liecina par nopietnāku saslimšanu, piemēram, sarkani un balti plankumi uz smaganām, mēles un mutes dobuma. Smaganu asiņošana un sāpes žoklī var būt rādītāji, kas liecina par tādām nopietnākām slimībām kā galvas vai rīkles vēzi. Ja tu novēro vairākus no šiem simptomiem, vai arī mutes sāpes nenorimst pēc pāris dienām, būtu prātīgi aprunāties ar savu ārstu un/vai zobārstu par šo jautājumu.

 

3. Grūtības runāt

Vairums cilvēku, saskaroties ar nopietnu kakla infekciju vai saaukstēšanos, apliecinās, ka iepriekš aprakstītie salīdzinoši nekaitīgie simptomi rada arī grūtības runāt. Saaukstēšanās un infekcijas slimības var apgrūtināt šo funkciju darbību. Vairumā gadījumu, ja slimība neprogresē, šīs sāpes norims pēc dažām dienām, pēc nedēļas vai divām. Tomēr ja sāpes ieilgst, tas var liecināt par ļoti nopietnu problēmu, kas skar rīkli. Hroniskas sāpes rīklē, kas apgrūtina runāšanu, būtu jāuztver nopietni un šādos gadījumos ir ieteicams griezties pie ārsta, kurš veiks rūpīgu izmeklēšanu, lai izslēgtu vēža saslimšanas iespējamību.

 

4. Norīšanas grūtības

Ir dažādi veselības traucējumi, kas var apgrūtināt rīšanas funkciju, tostarp tādas vidēji smagas saslimšanas kā streptokoku faringīts. Vienlaikus ir derīgi zināt, ka pat vienkāršas iesnas var parādīties kopā ar sāpošu kaklu, kas apgrūtina rīšana procesu. Tomēr, ja sāpes nepāriet ilgāku laiku un neparādās arī citi simptomi, kas novērojami tipiskas saaukstēšanās gadījumā, piemēram, klepus vai aizlikts deguns, ir ieteicams apmeklēt ārstu, lai noteiktu problēmas cēloni. Lai gan rīšanas grūtības var būt izraisījusi plaši izplatīta infekcija vai sezonālā alerģija, tās var būt saistītas arī ar rīkles vēža attīstību. Jāatceras, ka gadījumos, kad attīstās ļaundabīgs audzējs, agrīna slimības konstatēšana var būt nozīmīgs faktors tālākās veselības saglabāšanā. Šādā veidā tiek dots vairāk laika sev un medicīnas speciālistiem, lai cīnītos ar slimību.

 

5. Sāpes galvā

Galvassāpes visbiežāk tiek saistīts ar sezonālajām alerģijām vai iesnām, tomēr tās var radīt arī strukturālas izmaiņas degunā vai tā blakusdobumos. Ja cilvēkam ir bijušas deguna saslimšanas, kas nav tikušas līdz galam izārstētas, tā apvidū un blakusdobumos var tikt traucēta dzīvībai nepieciešamo vielu aprite, kas noved pie sāpēm galvas priekšējā daļā. Sausums elpošanas ceļā un deguna receptoru tuvumā, turklāt var radīt deguna aizlikumu un pat izraisīt tā asiņošanu.

 

Gadījumos, kad sākas galvas sāpes un ir sarežģīti noteikt to iemeslu, ieteicams pieteikt vizīti pie ārsta, kurš var palīdzēt noskaidrot, vai problēma ir saistīta ar alerģijām, strukturāliem šķēršļiem iekšējos orgānos, vispārēju sausumu vai arī liecina par sarežģītāk ārstējamām saslimšanām, piemēram, deguna vēzi. Ja problēmu neizdodas atrisināt ar medikamentiem, piemēram, antibiotikām, tad pastāv lielāka iespējamība, ka konkrētajā situācijā veselības problēma ir ļoti nopietna.

 

6. Iekaisuma izraisītas sāpes un nejūtīgums

Vēža rašanās galvas un kakla rajonā var radīt iekaisumu. Attīstoties nopietnai problēmai, indivīds var just pietūkumu žokļa rajonā vai tieši zem zoda. Sajūta, kas tiek aprakstīta kā pietūkums, ko bieži novēro vienlaikus ar sāpēm minētajās ķermeņa daļās, var liecināt par to, ka vēzis attīstās siekalu dziedzeros.

 

Iekaisums, kas rodas vēzim attīstoties galvas un kakla apvidū, var radīt tirpšanas vai sejas muskuļu paralīzes sajūtu, ko vēl nepatīkamāku padara sāpes. Ja aprakstītie simptomi ilgst vairāk nekā dažas dienas, ir būtiski uzreiz sazināties ar savu ārstu, lai veiktu galvas un kakla rajona pārbaudes," norādīts medicine.lv vietnē.

Saistītie raksti