Latvijas Leļļu teātra jubilejas sezonā katru mēnesi izrādīs pa jauniestudējumam

Latvijas Leļļu teātra jaunajā jubilejas sezonā iecerēts katru mēnesi izrādīt pa vienam jauniestudējumam, piektdien, uzrunājot teātra kolektīvu, uzsvēra teātra galvenais režisors Edgars Kaufelds.
Šogad Latvijas Leļļu teātrim aprit 80 gadi.

FOTO: Shutterstock.com

Šogad Latvijas Leļļu teātrim aprit 80 gadi.

Viņš akcentēja, ka šogad teātrim aprit 80 gadi. Kaufelda ieskatā šis ir Latvijas Leļļu teātra gads un viņš grib, lai šis būtu īpašs notikums visā teātra kopienā. Teātra kolektīvam viņš novēlēja, lai katram darbiniekam šajā sezonā būtu daudz spilgtu, patīkamu brīžu un notikumu, ko varētu atcerēties vēl ilgi.

 

"Es ticu un ceru, ka katrs no jauniestudējumiem būs vērtīgs, tāds, ar kuru mēs varētu lepoties. Lai šīs izrādes izdotos, ir svarīga visa teātra komandas iesaiste. Kā apliecina iepriekšējā pieredze, Latvijas Leļļu teātrī komanda ir ļoti būtiska. 

Ikviens ir svarīgs, lai izrāde izdotos," sacīja teātra galvenais režisors.

Kaufelds norādīja - tā kā tas bija arī iepriekšējā teātra sezonā, arī jaunajā domāts par jauniestudējumiem visa vecuma skatītājiem, sākot pat no deviņu mēnešu vecuma, lai katrs cilvēks atrastu sev piemērotu un tīkamu izrādi.

 

Savukārt teātra valdes loceklis Mārtiņš Eihe atzīmēja, ka 5.septembrī atklās Latvijas Leļļu teātra bijušajam galvenajam māksliniekam un pasaulē atpazīstamību guvušajam scenogrāfam Pāvilam Šenhofam veltītu uzstādi, kas būs apskatāma gan teātrī, gan Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Eihe piebilda, ka pie darbs pie izstādes noritēja apmēram gadu.

 

Savukārt 25.septembrī klajā nāks mūzikas ieraksts "Kā izrādē ir paredzēts", kurā apkopotas dziesmas un kompozīcijas no aizvadīto desmit gadu teātra izrādēm. Teātra valdes loceklis piebilda, ka viena no dziesmām tapa pagājušās sezonas noslēgumā.

Tāpat Eihe uzsvēra, ka no 1.oktobra līdz 4.oktobrim teātrī notiks programma "Kur doties?!", kuras laikā notiks meistarklases un konference. 

Viņš aicināja uz tām pieteikties ne tikai Latvijas Leļļu teātra darbiniekus, bet mudināt to darīt arī citu teātru pārstāvjiem, kā arī studentiem, kurus interesē lelles un vizuālais teātris. Teātra valdes loceklis uzsvēra, ka pieaicinātie vieslektori ir augstas raudzes profesionāļi, no kuriem daļa, iespējams, ir radikāli savā domāšanā, taču šāds ir meistarklašu un arī konferences mērķis.

 

"Kultūras nozarē mēs neesam pieraduši pie tāda veida konferencēm, kurās apspriežam tālākās iespējas, virzību un nākotni. Mēs arī esam pieraduši, ka tādi pasākumi ir bez maksas, kas, jāatzīst, ir mazliet sāpīgi, taču šoreiz maksa nav milzīga. Meistarklases dos iespēju satikt cilvēkus no dažādām valstīm, pat kontinentiem un runāt par tēmām, kuras aptver leļļu un vizuālo teātri," sacīja teātra valdes loceklis.

 

Reklāma
Reklāma

Viņš klāstīja, ka konference tiek veidota kopā partneriem no Lietuvas, Igaunijas un Somijas. Paredzēts, ka meistarklases dramaturgiem, scenogrāfiem, aktieriem un režisoriem notiks 1.oktobrī un 2.oktobrī. 

 

Meistarklasēm doti tādi nosaukumi, kā, piemēram, "Koprades un objektu teātra dramaturģija", "Ekoscenogrāfijas darbnīca", "Kā stāstīt stāstu ar ierobežotiem materiāliem. Es esmu stāsts". Savukārt konference "Laikmetīgais (leļļu) teātris. Kur doties" notiks 3.oktobrī un 4.oktobrī. Tāpat teātra valdes loceklis norādīja, ka 2.oktobrī pirmizrādi piedzīvos Lielās zāles jauniestudējums pieaugušajiem "Leģendārā izrāde", kas veltīts režisorei Tīnai Hercbergai.

 

Pēc Eihes paustā, tā ir sava veida jaunā prakse, ko teātris mēģinās iedibināt reizi pāris gados - veidot platformu, kur satikties un runāt par šāda teātra nozīmību un tālāko attīstību. 

 

Paralēli meistarklasēm un konferencei notiks arī divas viesizrādes - Kauņas Valsts Leļļu teātris piedāvās izrādi "Lauva un putns", savukārt teātris "Grus Grus" no Somijas uz Latviju vedīs izrādi "Neredzamās zemes".

 

Teātra pārstāve Agnese Oliņa informēja, ka pirmās izrādes teātrī būs skatāmas no 9.augusta, kad uz skatuves atjaunotā versijā atgriezīsies Ģirta Šoļa iestudējums "Divas Lotiņas". Pirmajā nedēļas nogalē vasarniekus teātra zālēs uzņems arī "Sniegbaltīte un septiņi rūķīši", "Joka pēc alfabēts", "Un atkal Pifs…" un "Skeleta Juhana gaitas".

Pats pirmais jauniestudējums uz skatuves būs redzams 20.septembrī - Rūdolfa Apses režijā taps izrāde "Laikam laiks" bērniem no septiņu gadu vecuma Mazajā zālē. 

Savukārt novembrī mazos skatītājus sagaidīs izrāde pēc Dainas Tabūnas grāmatas motīviem "Lasis Stasis" teātra Lielajā zālē, kuras režisors būs Kaufelds.

 

Gada beigās taps arī jauns muzikāls svētku iestudējums "Pēc eglītes!" Lienas Šmukstes režijā. Jaunajā sezonā varēs noskatīties arī Danas Avotiņas-Lāces diplomdarba izrādi jaunajiem vecākiem "Elpojot smaidus", Vijas Blūzmas marionešu izrādi pašiem mazākajiem "Runcis zābakos", Kristīnes Brīniņas kustību izrādi "Istablietas", Danas Avotiņas-Lāces iestudējumu mazuļiem "Tīrs zobiņš un bumbas" un režisora Roberta Daubura darbu jauniešiem "Pirmā jauniete".

 

Oliņa norādīja, ka 81.sezonā Latvijas Leļļu teātra radošo kolektīvu papildinājuši vairāki jauni aktieri, kuri jau redzēti aizvadītās sezonas izrādēs, bet tagad iekļauti teātra trupā. Tā ir Anna Klišāne, Agris Krapivņickis un Mārtiņš Gailis. Sezonas atklāšanas pasākumā ar ziediem sumināja arī aktrisi Daci Vītolu, kurai šī būs jau 30.sezona uz Latvijas Leļļu teātra skatuves.

Saistītie raksti