Jaunietis 20 gadu vecumā vēl nav saņēmis pavēsti par iesaukumu. "Ar ko būtu jārēķinās?" jautā lasītājs

"Ar ko būtu jārēķinās jaunietim 20 gadu vecumā? Vai viņu kādā gadā varētu iesaukt obligātajā militārajā dienestā? Vai viņam līdz 27 gadu vecumam obligāti jāiziet dienests?" portālā LVportals.lv jautā Didzis.
Valsts aizsardzības dienestam ir pakļauti pilsoņi – vīrieši – viena gada laikā pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas.

FOTO: Shutterstock.com

Valsts aizsardzības dienestam ir pakļauti pilsoņi – vīrieši – viena gada laikā pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas.

Viņš raksta: “Mēģinu tikt skaidrībā par to, kas šobrīd attiecas uz jaunieti, kuram ir 20 gadu. Līdz šim viņš pavēsti par iesaukumu nav saņēmis. Skatos, ka iesaukumā līdz šim katru gadu tiek iesauktas personas no to cilvēku grupas, kam konkrētajā brīdī ir no 18 līdz 19 gadiem. Ar ko būtu jārēķinās jaunietim 20 gadu vecumā? Vai viņu kādā gadā tomēr varētu iesaukt? Vai viņam līdz 27 gadu vecumam obligāti jāiziet dienests?”

 

Aizsardzības ministrijā skaidro, ka atbilstoši Valsts aizsardzības dienesta likuma 2. panta 2. daļai “valsts aizsardzības dienestam ir pakļauti pilsoņi – vīrieši – viena gada laikā pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas”. Tādēļ atlasē pēc nejaušības principa konkrētais jaunietis pašlaik nevar tikt iekļauts, raksta LVportals.lv.

 

Reklāma
Reklāma

Taču Aizsardzības ministrija aicina jaunieti pieteikties valsts aizsardzības dienestam brīvprātīgi! Vienlaikus jaunietim ir iespējas platformā www.klustikaravirs.lv pieteikties profesionālajam dienestam un Zemessardzei vai iziet rezervistu militāro pamatapmācību.

 

Valsts aizsardzības dienesta likuma 2. panta 3. daļa nosaka: “Valsts aizsardzības dienestam ir pakļauti pilsoņi – vīrieši – līdz 27 gadu vecumam, ja ir zudis attiecībā uz viņiem lēmumā par valsts aizsardzības dienesta atlikšanu noteiktais pamats šā dienesta atlikšanai.” Piemēram, ja jaunietis 18 vai 19 gadu vecumā saņem pavēsti, bet atliek dienestu studiju dēļ, tad pēc studiju pabeigšanas līdz 27 gadu vecumam jāpagūst iziet valsts aizsardzības dienestu.

Saistītie raksti